Ucraina îl amenință pe Putin: „Dacă ne atacați energia, vă îngenunchem cel mai mare motor economic“

Ucraina este deschisă la posibilitatea de a ataca infrastructura de petrol și gaze a Rusiei dacă Moscova își intensifică atacurile asupra sistemului electric ucrainean în această iarnă, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, într-un interviu.

German Galușcenko, ministrul Economiei din Ucraina

German Galușcenko, ministrul Economiei din Ucraina

Galushchenko a declarat că Rusia a comis în mod regulat atacuri cibernetice împotriva rețelei electrice ucrainene și că se așteaptă să intensifice atacurile fizice pe măsură ce temperaturile scad și oamenii depind mai mult de energie pentru a-și încălzi locuințele, scrie yahoo.com, conform Adevarul.

Comentariile sale au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luna trecută că Ucraina, care a lansat multiple atacuri împotriva țintelor rusești, va „răspunde” dacă Rusia va intensifica atacurile asupra rețelei electrice a țării sale în această iarnă. Acest lucru ar putea deschide ușa la posibilitatea ca conflictul european să adauge mai multă agitație pe piețele energetice globale.

Când a fost întrebat dacă „răspunsul” lui Zelenski ar putea include ca Ucraina să vizeze vastele operațiuni de petrol și gaze ale Rusiei – de departe cel mai mare motor al economiei sale – Galușcenko a răspuns: „Ar fi corect”.

„Când vom răspunde atacului Rusiei, vom răspunde prin aceeași abordare, atacând infrastructura lor energetică”, a spus Galușcenko.

Galușcenko a subliniat că nu este membru al armatei ucrainene și că nu a discutat cu oficiali guvernamentali americani despre posibila vizare a operațiunilor energetice rusești. El este membru al Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare.

Europa și-a redus deja în mod semnificativ dependența de petrolul și gazele naturale rusești, în mare parte datorită importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA. Dar Rusia încă vinde volume mari din combustibilii săi fosili Chinei și Indiei, contribuind astfel la menținerea unui nivel scăzut al prețurilor petrolului la nivel mondial.

Galușcenko a minimalizat ideea că atacarea capacității Rusiei de a produce sau de a-și transporta petrolul și gazele ar provoca o creștere a prețurilor, spunând că alți producători ar putea suplini oferta.

„Atacurile asupra infrastructurii nu ar fi atât de critice pentru prețuri, mai ales când vorbim de gaz și petrol”. a declarat Galușcenko. „Adică, aceștia sunt combustibili pe care ai putea să-i cumperi nu doar în Rusia. Sunt sigur că lumea s-ar putea descurca”.

Germania și alte țări europene se confruntă, de asemenea, cu o supraofertă de gaze, deoarece vremea caldă a anulat nevoia pentru o mare parte din GNL-ul pe care l-a cumpărat ca răspuns la temerile legate de o penurie iarna trecută, care nu s-a materializat.

Anchetatorii nu au identificat încă autorul sabotajului din 2022 din septembrie, care a distrus gazoductul rusesc Nord Stream, care transporta gaze din Rusia către Europa. Dar anchetatorii germani au declarat la începutul acestui an că au găsit „urme” de dovezi care indică faptul că este posibil ca cetățeni ucraineni să fi fost implicați.

Aflat la Washington, Galușcenko s-a întâlnit cu secretarul pentru energie Jennifer Granholm, cu secretarul de stat adjunct al Departamentului de Stat pentru resurse energetice Geoffrey Pyatt și cu legislatori, printre care senatorii Angus King (I-Maine) și Kevin Cramer (R-N.D.), pentru a discuta despre nevoia Ucrainei de sisteme americane de apărare aeriană și de alte echipamente. Purtătorii de cuvânt ai oficialilor nu au răspuns la întrebările privind întâlnirile.

Galușcenko a declarat că a făcut presiuni, de asemenea, pentru sancțiuni care vizează industria nucleară a Rusiei, inclusiv compania de energie nucleară controlată de stat Rosatom, pentru a forța personalul rus să părăsească complexul de centrale nucleare Zaporizhzhia, pe care armata sa l-a capturat la începutul anului 2022.

Combustibilul și tehnologia nucleară reprezintă unul dintre cele mai mari exporturi ale Rusiei. Chiar dacă Statele Unite și Europa și-au redus importurile de petrol și gaze rusești, au cheltuit sute de milioane de dolari pe combustibil nuclear și tehnologie nucleară rusească, în achiziții despre care criticii spun că finanțează eforturile de război ale Moscovei.

Galușcenko a descris continuarea ocupării uzinei de către Rusia ca fiind una dintre cele mai mari îngrijorări ale Ucrainei. În luna iunie, principalul rezervor exterior al centralei de apă de răcire a început să se scurgă după ce o instalație hidroelectrică a fost avariată, ceea ce a forțat forarea de urgență a unor puțuri de apă subterană.

Dar echipamentele din centrală se degradează în timp ce stau nefolosite, a declarat Galușcenko, ceea ce ridică spectrul unui accident nuclear într-o țară care a cunoscut deja dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care are personal la complexul din Zaporojie, are „o iluzie de control” asupra situației, dar nu a reușit să convingă Rusia să părăsească centrala nucleară, a adăugat Galușcenko.

„Așa că trebuie să creăm ceva nou”, a spus Galușcenko. „Răspunsul meu sunt sancțiunile asupra nuclearului rusesc. Altfel nu ai cum să le împingi”.

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

Tany Vander a încins internetul, după ce soțul ei a mers în Dubai pentru a-i împlini o poftă de graviduță
Articolul anterior
Un italian, scutit de 30 de ani de închisoare pentru că e obez, iar alimentaţia din detenție i-ar putea pune viaţa în pericol
Articolul următor