Autoritățile vor subvenționa deschiderea mai multor farmacii în satele mici

Autoritățile intenționează să subvenționeze deschiderea mai multor farmacii în satele care au peste o mie de locuitori. Conform unui regulament elaborat de Ministerul Sănătății și propus consultărilor publice, aceste farmacii vor primi din partea statului de la 10 mii până la 20 de mii de lei, în funcție de venitul pe care îl vor avea din vânzări. Totodată, farmaciile trebuie să îndeplinească anumite condiții, pentru a fi subvenționate de stat, scrie radiomoldovau.md.

Potrivit Regulamentului cu privire la modul de înființare și subvenționare de stat a farmaciilor în localitățile rurale, astfel de instituții vor fi deschise în 146 de sate. În listă este inclusă și localitatea Copăceni, din raionul Sîngerei. Secretara Consiliului Comunal, Rodica Găină, a menționat că satul nu are o farmacie deoarece niciun agent economic nu este interesat de acest lucru, din cauza veniturilor mici obținute din vînzări, dar și în lipsa cadrelor de farmaciști.

„Este foarte dificil, să meargă pînă la Sîngerei după niște medicamente fără transport, în special în perioada rece a anului Pentru agenți economici nu este rentabil pentru că nu sunt atît de mulți locuitori, iar persoanele care sunt apte de muncă și instruite, au mers la oraș pentru un port de muncă mai bine plătit și stabil. Iată de ce nu am găsit nici angajați pentru a activa în aceste farmacii”, a declarat Rodica Găină.

Atunci cînd este nevoie de medicamente, locuitorii din Hîrcești, raionul Ungheni apelează de cele mai multe ori la asistenta medicală din sat. În situații de urgență oamenii folosesc și alte modalități de a procura medicamente, spune primara acestei localități, Tatiana Sîrbu. Chiar dacă nu au un farmacist deocamdată, Tatiana Sîrbu a menționat că a fost identificată o încăpere pentru o farmacie.

„Ca să gestionăm o farmacie, avem nevoie de un farmacist și spațiu. Am făcut reparație într-o cameră a primăriei pe care am putea-o arenda ca să satisfacem necesitățile populației”, a precizat Tatiana Sîrbu.

Pentru a fi subvenționați de stat, agenții economici care intenționează să deschidă farmacii trebuie să aibă un program de activitate de minimum 6 ore, să dispună de un oficiu, echipament de casă și de control, dar și un contract cu Compania Națională de Asigurări în Medicină privind eliberarea medicamentelor compensate. Conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății, peste o mie de sate nu dispun de farmacii și nu beneficiază de acces la medicamente de primă necesitate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Directorul unei școli auxiliare va sta la închisoare pentru maltratarea unor copii cu dizabilități. Venea beat, îi bătea și-i punea să mănânce zece cepe
Articolul anterior
Un om de afaceri și fondator al unui club sportiv a murit în timpul unei competiții, la Strășeni
Articolul următor