Animalele de la ZOO au deja agentul termic! Unii locuitori ai Capitalei încă mai îndură frigul

Dacă locuitorii capitalei sunt gata să mai îndure frigul pentru a face economii, viețuitoarele grădinii zoologice au primit deja agent termic. Este vorba de animalele ce provin din zone tropicale, care au nevoie de mai multă grijă odată cu răcirea vremii. Pe lângă căldură, angajații menajeriei au grijă să le împartă și o doză zilnică de vitamine, scrie tv8.md.

„Deci avem rezerve, depozitele sunt pline, suntem pregătiți în totalitate pentru iarnă, avem rezerve de fructe și legume, rezerve de carne, periodic stocurile sunt suplinite și pentru copitate, câteva zeci de tone de fân”.

Pentru a trece cu bine peste sezonul rece, pe lângă adăposturi calde, unele animale au nevoie și de meniuri calorice, bogate în vitamine și nutrienți. Leii Simba, Leya, Luna și Bela și fost aduși la grădina zoologică în 2020, pe când aveau doar șase luni. Îngrijitorii spun că aceștia nu sunt capricioși și au nevoie doar de câteva suplimente în perioada rece.

„Deci avem o zi pauză când nu sunt hrăniți pentru a respecta dieta lor în natură, pentru că în natură nu se hrănesc în fiecare zi, pentru iarnă vor fi adăugate doar mai multe vitamine, nimic special, carne, doar carne”.

Grădina Zoologică este una din principalele atracții turistice ale Chișinăului. Menajeria nu duce lipsă de vizitatori nici iarna. Chiar dacă unele viețuitoare, precum papagalii, lemurii, capibarii, vor fi în alte adăposturi încălzite, vor putea fi admirate în continuare. Mai poate bucura privirile curioșilor, chiar și unicul urs al grădinii zoologice, însă tot mai rar și mai rar, pentru că animalul petrece mai mult timp în bârlog.

Și pentru că reptilele sunt sensibile la variațiile de temperatură, reprezentanții grădinii zoologice le-au asigurat deja condițiile necesare. Pentru acestea au fost amenajate încăperi cu o temperatură constantă între 20 şi 25 de grade Celsius.

„La noi reptilele sunt întreținute în terarium. Aici avem o specie de crocodil cubanez care are nevoie de căldură puternică. Ea intră în apă bazinului, după care iese pentru a se încălzi, pentru că reptilele nu își pot controla singuri temperatura corpului, au nevoie de factori externi”.

„Ne aflăm în zona unde supraviețuiesc mai multe reptile, printre care anacondă, pitoni, șarpe de Madagascar. Fiecare dintre ei, dispune de o lampă de încălzire care poate genera o temperatură de până la 25 de grade Celsius”.

Nu doar animalele sunt pregătite pentru iernat, ci și plantele exotice decorative. Pentru acestea au fost construite sere, care să le protejeze de temperaturile scăzute. 

La grădina zoologică din Chișinău lucrează aproximativ 100 de muncitori, care au grijă de cele peste 1100 de viețuitoare din 138 de specii.

„Ne aflăm lângă voliera ursului pe nume Vorciun, care are deja 33 de ani. Deși, odată cu răcirea vremii acesta se află mai mult în bârlog, reprezentanții Grădinii Zoologice ne-au spus că, în perioada rece, animalul nu cade în hibernare. Totuși, consumă mai puțină hrană, este mai puțin activ și are o permanentă stare de somnolență”.

Crimă teribilă în Capitală: Un tânăr și-ar fi omorât mama în bătaie, apoi a chemat o ambulanță pe motiv că s-ar fi simțit rău

Un tânăr a fost reținut fiind suspectat că și-ar fi omorât mama în bătaie. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 21:48, într-un apartament de pe strada Valea Crucii, din secotrul Botanica al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Astfel, potrivit surselor PulsMedia.MD, ar fi vorba despre un tânăr în vârstă de 27 de ani. Noaptea trecută acesta a solicitat intervenția unei ambulanțe la domiciliu declarândcă mama sa s-ar fi simțit rău.

Când a ajuns echipajul medical la fața locului, au dat peste cadavrul femeiei în vârstă de 48 de ani zăcând la podea și au alertat poliția. La fața locului a intervenit grupul operativ din cadrul IP Botanica, dar și un medic legist, care după ce a examinat vizual trupul victimei, a depistat pe suprafața acestuia mai multe semne de moarte violentă.

Fiul acesteia, tânărul de 27 de ani, care a solicitat intervenția echipajului medical, a fost stabilit a fi principalul suspect. Individul a fost încătușat și escortat la IP Botanica, unde a fost audiat, iar ulterior reținut pentr 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un dosar penal în baza articolului 201/1 alin 4 din Codul Penal, pentru violență în familie soldat cu decesul victimei. Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată în instanța de judecată, dânsul riscă pedeapsă cu închisoare de la 12 la 15 ani.

ATENȚE, șoferi! O nouă mașină-capcană, pe drumurile din țară

Atenție, șoferi! 20 de automobile inteligente, care fixează încălcările comise în trafic de conducătorii auto, au fost lansate în regim de testare de Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP).

Potrivit unor imagini video distribuite pe rețelele sociale, vehiculele sunt de marca Skoda Octavia, de culoare albă și fără inscripții oficiale, transmite Știri.md.

Anterior, autoritățile au anunțat că aceste vehicule sunt echipate cu sisteme avansate care detectează automat încălcările din trafic, inclusiv lipsa reviziei tehnice, absența asigurării obligatorii, depășirea vitezei, necuplarea centurii de siguranță, dar și alte nereguli.

Și liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a venit cu un mesaj în care confirmă că 20 de mașini ale INSP circulă pe traseele naționale. Acesta i-a îndemnat pe șoferi să fie responsabili și să nu încalce Regulamentul circulației rutiere.

Totuși, șoferii care comit contravenții nu vor primi citații, întrucât vehiculele sunt în regim de testare, scrie sursa citată.

Trei proteste simultane în fața Parlamentului

Proteste în fața Parlamentului, pe 19 decembrie. La manifestații au ieșit mai mulți agricultori, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă. Ultimilor li s-au alăturat angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Menționăm că pe 19 decembrie, deputații s-au întrunit în ședință plenară începând cu ora 10:00. Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova se află în fața Parlamentului și transmite live manifestațiile, scrie newsmaker.md

foto: www.nm.md

Ce solicită Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova:

– stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025;

– alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial;

– majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază pentru cadrele non-didactice și didactice.

Ministrul Educației Dan Perciun a declarat, pe 18 decembrie, că Guvernul a decis adoptarea unor măsuri salariale adiționale pentru stimularea cadrelor didactice și a performanței în educație. Astfel vor fi acordate sporuri majorate pentru profesorii care au obținut grade didactice și managerii instituțiilor de învățământ care dețin grade manageriale.

Ce solicită Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

– salarii mai mari;

– bonusuri.

Ce solicită agricultorii: 

– aprobarea urgentă a proiectului de lege cu privire la secetă;

– prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025;

– achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;

– restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;

– elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru anul agricol 2025.

Pe 18 decembrie, Ministerul Agriculturii a declarat că procesul de prelungire a licențierii importului de cereale și oleaginoase este deja în desfășurare și că măsura se află în atenția autorităților. Ministerul a mai explicat că subvențiile sunt acordate după finalizarea investițiilor, iar procesul de plată poate dura, fiind dependent de fondurile disponibile. În cazul în care resursele alocate sunt epuizate, restanțele vor fi incluse în bugetul anului 2025. Instituția a recunoscut importanța restituirii accizelor pentru fermieri și a asigurat continuarea discuțiilor cu Ministerul Finanțelor pentru implementarea acestei măsuri.

Un deputat din Găgăuzia, trimis pe banca acuzaților. Detalii din dosar
Articolul anterior
O nouă grupare criminală, specializată în organizarea migraţiei ilegale, destructurată. Subiecții, moldoveni și ucraineni
Articolul următor