Scandal la reuniunea OSCE. Ucrainenii au părăsit sala când Serghei Lavrov a început să vorbească

Scandal la summitul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la Skopje unde, în ciuda sancţiunilor, au ajuns Serghei Lavrov împreună cu Maria Zaharova. Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, România şi Ucraina au boicotat reuniunea, acuzând că prezența Rusiei riscă să legitimizeze agresorul. Delegația ucraineană a părăsit sala când ministrul de Externe al Rusiei a început să vorbească. Ministrul austriac de externe s-a întâlnit bilateral cu Serghei Lavrov, scrie observatornews.ro

Întreaga delegație ucraineană a părăsit joi sala când ministrul rus și-a început discursul. Ucraina a fost susținută şi de alte delegații, inclusiv România. Lavrov, care și-a ținut discursul în limba rusă, s-a întrerupt la un moment dat şi, răspunzând la ce se petrecea în sală, a spus în engleză: „Lăsaţi-mă în pace! Mulțumesc”. După discursul său, ministrul rus a părăsit imediat sala de ședințe.

În timpul discursului, şeful diplomaţiei ruse a criticat vehement Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, acuzând-o că a devenit un „apendice” al NATO şi al Uniunii Europene. „OSCE este pe cale să fie transformată în apendice al NATO şi UE. Să recunoaştem, organizaţia se află pe marginea prăpastiei şi se pune următoarea întrebare: mare are sens să se investească în revitalizarea ei?”, a declarat Serghei Lavrov în faţa a zeci de omologi ai săi, într-un discurs virulent la adresa Occidentului şi Ucrainei.

Şi România a boicotat reuniunea ministerială de la OSCE

Ministrul Afacerilor Externe Luminița Odobescu a participat doar la cina informală de miercuri, unde ministrul rus de Externe nu a fost prezent. Ministrul român nu a participat la reuniunea formală a Consiliului Ministerial al OSCE de la Skopje, unde a fost prezent ministrul rus de externe. România a fost reprezentată la sesiunea formală a reuniunii ministeriale de la Skopje de către Ambasadorul României la OSCE.

Prezenţa Rusiei la reuniunea OSCE, criticată: Este o insultă

În deschiderea consiliului anual al organizaţiei, preşedintele său în exerciţiu, ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, a declarat că „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este o insultă” la adresa valorilor OSCE. 

Acest război „subminează încrederea, dialogul şi capacitatea noastră de a acţiona”, a adăugat Osmani în faţa omologului său rus Serghei Lavrov, a cărui venire la Skopje a determinat Ucraina, Polonia şi ţările baltice să boicoteze reuniunea.

Avionul lui Lavrov şi Zaharova nu a fost lăsat să zboare prin spaţiul aerian al Bulgariei

Lavrov a sosit în capitala Macedoniei de Nord joi, în jurul orei locale 10:00, deşi Bulgaria a refuzat să permită avionului său să zboare prin spaţiul său aerian. Avionul a fost nevoit să facă o rută mai lungă, pe deasupra Greciei.

Moscova a acuzat Sofia de răutate şi prostie pentru că a refuzat să permită avionului lui Serghei Lavrov să zboare prin spaţiul său aerian. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care se află sub sancţiunile Uniunii Europene, a declarat că prezenţa ei la bordul avionului a fost motivul invocat de Ministerul bulgar de Externe pentru a refuza accesul în spaţiul aerian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat poziţia Bulgariei drept „absurdă şi stupidă”, iar Zaharova a sugerat că Rusia ar putea aplica interdicţii de survol similare pentru „mii de funcţionari NATO”, acuzând Bulgaria că a creat „un precedent periculos”.

Un oficial al guvernului grec a declarat că exceptarea de la restricţiile impuse se aplică în cazul în care călătoria este justificată prin participarea la reuniunile OSCE în care se discută despre Ucraina. Atena a luat toate măsurile necesare înainte de a permite survolul, a adăugat oficialul.

Miniştrii de Externe din Letonia, Estonia şi Lituania au decis să boicoteze summitul, estimând că prezenţa lui Lavrov „riscă să legitimizeze agresorul, care este Rusia, drept membru deplin al comunităţii noastre a naţiunilor libere”. „Locul lui Lavrov este într-un tribunal special, nu la masa OSCE”, a declarat ministrul estonian al afacerilor externe Margus Tsahkna.

Originile OSCE datează de pe vremea Războiului Rece, când cele două blocuri politice inamice, occidental şi sovietic, au convenit să creeze o platformă de dialog între ele. La ora actuală, organizaţia numără 57 de participanţi.

Ministrul austriac de Externe s-a întâlnit cu Serghei Lavrov

Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a discutat cu Lavrov în marja reuniunii OSCE, a declarat purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei de la Viena. „La cererea OSCE şi în consultare cu preşedinţia (OSCE), ministrul de externe Schallenberg a discutat cu ministrul rus de externe, în marja reuniunii ministeriale, despre pachetul de numiri restante în funcţiile de conducere ale OSCE”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Problema prelungirii mandatului a patru înalţi oficiali OSCE în aceste posturi, inclusiv a secretarului general Helga Schmid, este principalul punct nerezolvat de pe agenda reuniunii. Purtătoarea de cuvânt a adăugat că, în calitate de ţară gazdă a OSCE, Austria are „o responsabilitate deosebită” şi acesta este motivul pentru care Schallenberg a acceptat cererea OSCE.

Un post TV de la noi a primit amendă groasă după ce Alexei Lungu a promovat falsuri la o emisiune

Membrii Consiliului Audiovizualului (CA) au decis în unanimitate în ședința de ieri sancționarea cu 18 000 de lei a postului de televiziune ”TVC 21”, pentru încălcarea obligației furnizorilor de servicii media de a informa corect, verificat și imparțial, în corespundere cu prevederile art. 13 alin. (1) lit. b) din Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Rezultatele controlului au evidențiat multiple deficiențe în modul de desfășurare a unui program echilibrat și imparțial, în care se dezbat subiecte de interes public. Invitatul, Alexei Lungu, liderul partidului „Șansa”, a făcut numeroase afirmații lipsite de suport factologic sau bazate pe informații incomplete („începând cu 1 ianuarie 2025, când în goana și în lupta de a acumula niște bani la buget, business-ul, pur și simplu, o să fie distrus”, „Republica Moldova, astăzi, este un stat falit, unde business-ul este practic imposibil de făcut”, „libertatea de exprimare și presa au fost omorâte”, „Ei abia de-au adunat 50% cu fraudele masive din diaspora” etc.), iar moderatorul, Marcel Darie, nu a intervenit cu întrebări de clarificare, nu a oferit context suplimentar, nu a abordat echilibrat dialogul și nu a prezentat și alte puncte de vedere sau argumente relevante, perpetuând o discuție unilaterală.

Pe parcursul întregului program, moderatorul și invitatul au fost în evident acord, ultimul fiind susținut de moderator prin intervenții precum „eu am vrut să spun asta, dar…”, „eu chiar vă permit mai multe…”, „despre ce am vorbit și eu…” sau „da, domnule Lungu, da, chestiunile respective eu le cunosc…” etc. Acestea au întărit mesajele invitatului, fără a echilibra dezbaterea. Moderatorul a oferit o platformă favorabilă invitatului, evitând să solicite dovezi sau să pună întrebări de controversă și obiecție.

Alexei Lungu a folosit timpul de emisie pentru a aduce critici autorităților publice și oponenților politici, fără să prezinte dovezi în acest sens, moderatorul neîngrijindu-se de veridicitatea informațiilor expuse de invitat. Deși critica lansată în adresa autorităților publice și partidului de guvernare reprezintă un aspect esențial al activității opoziției și al mass-mediei într-o societate democratică, moderatorul programului nu a luat măsurile necesare pentru a asigura publicul cu informații corecte și echilibrate. În cadrul programului, s-au adus nu doar critici, dar s-au utilizat și etichete depreciative și tendențioase, cum ar fi „când Comisia Parlamentară Economie, Buget și Finanță este condusă de un băiat cu părul creț, care nu știe cum să se identifice moldovean, român, rom sau ucrainean.”, „La noi Cernăuțeanu este scula lui Maia Sandu”, „Este Pașa Pirajoc, Pavel Postică, care execută niște aberații”. De asemenea, partidul de guvernare a fost numit în repetate rânduri „gruparea criminală PAS”, iar moderatorul nu a echilibrat discuția, ci a amplificat mesajul, intervenind cu afirmații precum „Grupare? organizație, să nu vă încurcați. Este grup, organizație și grupare… Pentru grup e puțin. Aici puteți deja merge spre organizație. Ca să știți.”.

La fel, invitatul a făcut afirmații generale precum „toți” și „mulți” sau „nu trebuie să vă explic, știți foarte bine”, fără exemple concrete sau argumente verificabile. Totodată, a utilizat un limbaj vulgar, cu expresii precum „prostalani”, „proști” sau „derbedei”. Moderatorul nu a încercat să intervină pentru a modera tonul sau pentru a menține un nivel decent al discuției.

În cadrul programului au mai fost vociferate unele narațiuni atât din partea invitatului, cât şi din partea moderatorului, răspândite în spațiul media din Republica Moldova, care discreditează integrarea europeană Republicii Moldova („nu are treabă referendumul cu integrarea europeană, este modificarea Constituției”, “Ei au înțeles că nu are nicio treabă cu Uniunea Europeană, noi nu mergem încolo și nici nu o să ajungem, noi suntem cea mai săracă țară.”, „mergem (în UE), dar mai târziu, haideți să ne clarificăm cu economie”, „nici nu pot cere, până suntem prea mici, noi nu însemnăm nimic, corect.”), acestea subliniind o încercare de a crea confuzie și scepticism în rândul cetățenilor, alimentând ideea unei separări principiale între dezvoltarea internă și integrarea europeană.

Deși unele informații prezentate de invitat fuseseră anterior dezmințite în spațiul public de mai multe ori, acesta a insistat pe subiectele respective, abordare ce nu corespunde principiilor informării corecte și de bună-credință, stabilite de CSMA. Este esențial ca publicul să rămână informat și să analizeze cu discernământ astfel de mesaje, pentru a nu cădea în capcana manipulării.

La fel, moderatorul a pus în discuție acuzațiile aduse lui Alexei Lungu și lui Ilan Șor, reducând semnificația condamnării ultimului. Astfel, se poate constata că programul a servit drept platformă de promovare a agendei politice a partidului „Șansa”, în contextul proceselor politice care vor urma în anul 2025, iar moderatorul a adresat întrebări ce au facilitat prezentarea planurilor electorale ale invitatului

În concluzie, conținutul programului a avut un caracter părtinitor, lipsit de echilibru, subiectele fiind tratate unilateral, favorizând o anumită agendă politică și promovând falsuri și narațiuni controversate fără o bază factuală suficientă.

Pe parcursul unui an, „TVC 21” a fost sancționat de 2 ori pentru încălcarea art. 13 alin. (1) lit. b), care obligă furnizorii de servicii media să informeze corect, verificat și imparțial. Aceste abateri nu sunt izolate, ci par a reflecta o politică editorială constantă, observată și în alte ediții ale programului „Important”, indiferent de moderatorul acestora și/sau invitații din platou.

Consiliul European cere măsuri urgente pentru securitatea energetică a R. Moldova

Consiliul European a solicitat Comisiei Europene să identifice de urgență noi soluții pentru a sprijini Moldova în consolidarea securității sale energetice. Decizia vine în contextul în care țara se confruntă cu vulnerabilități majore în acest sector, accentuate de instabilitatea regională, potrivit unui comunicat al Consiliului, scrie moldova1.md.

În concluziile adoptate după Summitul din 19 decembrie, liderii europeni au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova, subliniind importanța cooperării strânse pentru creșterea rezilienței și stabilității țării. În plus, Uniunea Europeană sprijină implementarea Planului de creștere și adoptarea rapidă a Facilității pentru Reformă și Creștere, considerate esențiale pentru progresul economic și integrarea europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, liderii europeni au apreciat succesul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană. „Consiliul European felicită autoritățile din Republica Moldova pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și a referendumului privind consacrarea aderării la UE în Constituție, în pofida activităților hibride ale Rusiei de subminare a instituțiilor democratice ale țării. Consiliul European salută angajamentul cetățenilor Republicii Moldova față de integrarea europeană”, se menționează în concluziile Summitului.

Eveniment de poveste la Bălți! «Lumea Uriașilor», un concept unic în lume, va fi inaugurat pe 25 decembrie

Pe 25 decembrie, în parcul Andrieș din Bălți va începe proiectul interactiv «Lumea Giganților», un concept unic în lume. Este un parc tematic dedicat personajelor de basm, iar eroii principali vor fi giganții buni și răi din legenda Văii Necuratului.

Toate figurile din parc vor avea o înălțime de până la 5 metri și «vor prinde viață» prin mecanisme de animatronică. Ele vor putea să se miște și să vorbească cu vizitatorii, povestindu-le propria lor istorie unică.

În parc, pe lângă figurile animate ale giganților, vor fi expuse și dinozauri care se mișcă, respiră și execută diverse comenzi.  

De asemenea, vizitatorii vor putea să se bucure de distracții interactive.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al proiectului «Lumea Giganților» sau la casa de bilete din parc. Detalii suplimentare pot fi găsite pe paginile evenimentului din Instagram și Facebook.

Important: Accesul este gratuit pentru copiii până la 3 ani, precum și pentru persoanele cu dizabilități de gradul I și II.

Adresa: Scuarul Mariinski (fostul parc Andries)

Ore de funcționare: 11:00 – 20:00  

Preț bilet: 80 lei.

O tânără de 20 de ani din Anenii Noi a născut în ambulanță, în drum spre maternitate
Articolul anterior
Chișinăul cere retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul țării după declarațiile lui Lavrov la summitul OSCE
Articolul următor