Duminică, 26 noiembrie, au avut loc alegerile locale în Coreea de Nord. La două zile de la scrutin, autoritățile au precizat că 0,09% şi 0,13% au votat împotriva candidaţilor selectaţi pentru consiliile provinciale, respectiv municipale. Analiștii susțin că mențiunea rară privind aceste rezultate reprezintă mai degrabă o încercare de a prezenta o imagine a unei societăţi normale, decât un semnal al unei creşteri semnificative a drepturilor în acest stat autoritar, potrivit Reuters și digi24.ro.
Coreea de Nord are una dintre cele mai controlate societăţi din lume, liderul Kim Jong Un fiind acuzat că foloseşte un sistem de represiune pentru a-şi păstra puterea absolută.
Raportând rezultatele alegerilor de duminică pentru deputaţii în adunările populare regionale, mass-media de stat din Nord a relatat că 0,09% şi 0,13% au votat împotriva candidaţilor selectaţi pentru consiliile provinciale, respectiv municipale.
„Dintre alegătorii care au participat la scrutin, 99,91% au votat pentru candidaţii la funcţia de deputaţi în adunările populare provinciale, iar 99,87% au votat pentru candidaţii la funcţia de deputaţi în adunările populare orăşeneşti şi districtuale”, a transmis agenţia de ştiri de stat KCNA.
Parlamentul şi consiliile regionale din Coreea de Nord servesc ca validare pentru Partidul Muncitorilor, aflat la putere, alegerile pentru ele înregistrând de obicei o prezenţă la vot de peste 99%.
Este pentru prima dată după anii ’60 când Coreea de Nord se referă la voturi în dezacord în alegeri locale, a declarat un oficial al Ministerului Unificării din Coreea de Sud care se ocupă de relaţiile cu Coreea de Nord.
Organizate la fiecare patru ani, ultimele alegeri regionale au fost, de asemenea, primele scrutine de când Coreea de Nord şi-a revizuit legea electorală în august pentru a permite mai mulţi candidaţi.
„Portretizarea unei societăţi mai democratice, în special în comparaţie cu Coreea de Sud şi SUA, vizează consolidarea legitimităţii şi autenticităţii regimului pe scena mondială”, a transmis think tank-ul Asia Pacific Foundation of Canada într-un raport.
O fotografie publicată de mass-media de stat îl arată pe Kim Jong Un votând, stând în faţa a două urne – una în verde pentru aprobare, iar cealaltă în roşu pentru dezacord.
„Votul discret va rămâne probabil limitat, deoarece urnele vor continua să fie monitorizate în mod vizibil”, se arată în raport, adăugând că procesul de selecţie a candidaţilor va rămâne strict controlat de Phenian.
Prezenţa la vot a scăzut uşor la 99,63% de la 99,98% în urmă cu patru ani, un semn despre care analiştii spun că ar putea indica o slăbire minoră a controlului statului într-o ţară în care votul este considerat obligatoriu.