Caz neordinar la un gimnaziu din orașul Telenești. Mai mulți părinți susțin că administrația instituției de învățământ cere bani pentru a achita facturile la lumină. Potrivit părinților, sumele diferă în funcție de nivelul de trai al elevului.
Acest caz a fost denunțat redacției Știri.md de către părinții unui elev din clasa a patra din Gimnaziul „Mihai Eminescu” din orașul Telenești.
Părinții sunt indignați de faptul că administrația instituției cere de la elevi și părinții acestora bani pentru a achita facturile la lumină ale gimnaziului, transmite Știri.md.
Aceștia se plâng că, în afară de cărți, cadouri pentru profesori, sărbători, reparații, lor li se cer bani și pentru lumină. De asemenea, părinții susțin că banii se cer în funcție de nivelul de trai al elevului.
„E culmea ceea ce se întâmplă. Unora li se cer câte 500 de lei, altora 300-400 de lei, iar alții, care sunt mai săraci, sunt rugați să aducă 200 de lei”, spune unul dintre părinți.
Acesta menționează că profesorii notează în agendele copiilor: „Bani pentru lumină!”. El spune că cererile, care, de fapt, nu sunt cereri, ci o „obligație”, au început să apară recent.
„Nu la toți copiii s-a notat în agendă, pe unii i-au sunat și le-au spus să noteze ei, să le transmită părinților”, mai spune părintele.
Mai mult, pe un grup de Viber al părinților, diriginta vine și cu explicații pentru ce sunt necesari banii solicitați:
„Noi am câștigat proiectul cu baterii solare, acum ne folosim de acest privilegiu, dar, după cum știm, orice proiect necesită și contribuția noastră (a comunității). Noi cu toate că ne folosim de acest proiect, nu am vărsat nicio monedă, așa că fiecare aduce aportul său cu cât poate.
De asemenea, și noi, de rând cu elevii, vom participa”, a scris diriginta.
Menționăm că AO „Frăția Teleneștenilor de Pretutindeni”, în parteneriat cu AO „Fondul de Inovații Sociale din Moldova”, a inițiat un dialog cu Primăria Telenești și Consiliul Raional Telenești pentru identificarea surselor financiare și montarea la cinci instituții publice (gimnaziu, muzeu, liceu, spital, grădiniță) a sistemelor fotovoltaice de tip contorizare netă cu puterea cumulativă de circa 180 kWh.
Astfel, sistemele instalate vor genera anual circa 200 MWh, ceea ce reprezintă în mediu 80% din curentul electric consumat de aceste instituții. Sau circa 700.000 de lei anual achitați anterior pentru curentul electric vor rămâne în localitate și vor contribui la dezvoltarea social-economică continuă a acesteia.
Bugetul total al proiectului este estimat la aproximativ 3,4 milioane de lei. Pentru asigurarea implementării cu succes a proiectului este necesar de asigurat participarea și contribuția din partea băștinașilor orașului Telenești, în mărime de minimum 120.000 de lei.
Asociația Băștinașilor din Telenești a strâns 63.600 de lei (53% din suma țintită), iar restul urmează a fi colectată de societatea civilă.
Contactați de Știri.md, reprezentanții instituției ne-au spus că „nu cunosc nimic despre acest caz” de strângere a banilor de la elevii instituției:
„Nu am auzit așa ceva, nu știu. Am să mă interesez, mai sunați”, a spus o doamnă din administrația gimnaziului.
Directoarea instituției de învățământ ne-a oferit alte detalii cu privire la acest caz:
„Eu nu am fost în țară timp de 10 zile. Astăzi am revenit și am aflat despre acest caz. Mai multe instituții, grădinițe, licee au contribuit la strângerea banilor în cadrul acestui proiect. Antreprenorul acestui proiect ne-a telefonat și ne-a spus că ar fi bine de promovat acest lucru, ca și copiii să doneze, cât de puțin, 5-10 lei, din ce au, simbolic. Așa a fost discuția. Am rămas surprinsă când am auzit despre acei 300 de lei. Am avut acum o ședință cu cadrele didactice, am întrebat despre acest caz, nimeni nu mi-a spus că a cerut 300 de lei. Era vorba doar de 5-10 lei. Sunt foarte confuză și chiar am rămas șocată că i s-a dictat cuiva să aducă 300 de lei. Noi nu strângem bani nici măcar pentru reparația școlii. Mă gândesc acum să interzic acest lucru. Eu mă gândeam să fie o donație simbolică. Trei instituții au contribuit la strângere de bani. Dacă aș fi știut că totul va fi așa, aș fi interzis de la început acest lucru. Ne gândeam ca banii colectați să-i ducem la Primărie, pentru alte proiecte ale localității noastre”, a spus directoarea gimnaziului pentru Știri.md.