Vladimir Putin se luptă cu Barbie pentru titlul de Personalitatea Anului

Revista TIME a dezvăluit lista scurtă a candidaților pentru titlul de Personalitatea Anului, distincție care recunoaște individul, grupul sau conceptul care a influențat cel mai mult lumea în 2023, scrie adevarul.ro.

Anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și „Spiritul Ucrainei” au ocupat primul loc, după ce au dominat titlurile ziarelor în urma invaziei rusești.

Însă, în 2023, președintele rus Vladimir Putin este considerat a fi avut o influență mai mare asupra afacerilor mondiale, concurând cu alți opt nominalizați. Putin se află într-un cerc larg de lideri globali și revoluționari din lumea politicii, culturii și tehnologiei.

Xi Jinping al Chinei, greviștii de la Hollywood, Taylor Swift, Sam Altman de la OpenAI, Barbie, Regele Charles al III-lea, președintele Federal Reserve, Jerome Powell și Vladimir Putin sunt personalitățile care candidează, iar câștigătorul va fi anunțat miercuri.

De-a lungul celor 96 de ani de tradiție a celebrului titlu, acesta a fost acordat inclusiv unor figuri controversate ale istoriei, precum Adolf Hitler, Joseph Stalin și Ayatollahul Khomeini.

Vladimir Putin

Războiul din Ucraina a menținut Europa de Est în centrul atenției pentru încă un an, iar Putin a folosit haosul unei lumi multipolare emergente pentru a construi poduri către Iran și Gaza în Orientul Mijlociu, în timp ce a curtat noi aliați mai departe prin BRICS.

Pe măsură ce cresc întrebările despre disponibilitatea susținătorilor occidentali de a continua să sprijine Ucraina, Putin a folosit anul 2023 pentru a reechilibra economia Rusiei și pentru a face legături prudente cu puterile de mărime medie stânjenite de hegemonia occidentală.

Taylor Swift

Puțini ar fi putut să nu observe reacția internațională la mult așteptatul turneu Eras al Taylor Swift în acest an, în timp ce superstarul pop se pregătea să parcurgă cinci continente între martie 2023 și decembrie anul viitor.

Billboard estimează că circuitul ar putea aduce venituri de 900 de milioane de dolari în acest an – și de două ori mai mult în anul următor – turneul Eras fiind pe punctul de a deveni cel mai profitabil turneu din toate timpurile. Împreună cu un film care a adunat 249,6 milioane de dolari, 2023 a fost un an bun pentru Swift.

După despărțirea de iubitul ei, Joe Alwyn, în aprilie, cântăreața din West Reading, Pennsylvania, a anunțat în noiembrie că se întâlnește cu jucătorul de fotbal Travis Kelce, punând astfel capăt săptămânilor de zvonuri.

Xi Jinping

De când a făcut istorie prin obținerea celui de-al treilea mandat ca președinte al Chinei, în martie 2023, Xi Jinping a avut mult spațiu pentru a se juca în vârful politicii chineze.

China sub conducerea lui Xi a canalizat constant investiții către vecini și potențiali aliați prin Inițiativa Centurii și Drumului, în timp ce a construit pe relația sa existentă prin BRICS – un amestec de prieteni improbabili pe care China îi vede ca o modalitate de a contracara influența globală a Occidentului.

China a avut partea sa de provocări în 2023. Beneficiarii investițiilor au început să intre în incapacitate de plată a datoriilor. O criză imobiliară și o criză demografică amenință să zguduie capacitatea Chinei de a-și menține ambițiile industriale. Dar, în ciuda tuturor, politica externă constantă a lui Xi Jinping continuă să aibă o influență uriașă asupra lumii.

Regele Charles al III-lea

Moartea Reginei Elizabeth a II-a în septembrie 2022 a marcat sfârșitul unei ere lungi în istoria britanică. Domnia sa de peste 70 de ani este cea mai lungă a oricărui monarh britanic de la decolonizare, integrare în proiectul european postbelic și începutul călătoriei unei Mari Britanii singure.

Inițial, întrebările s-au concentrat pe modul în care Charles se va deosebi de mama sa, dacă va fi mai activ sau mai vocal ca suveran. Regele a rămas un apărător fervent al mediului, aducând atenția asupra problemelor ecologice și continuând să reprezinte Marea Britanie în lume printr-o serie de vizite de stat.

A fost o perioadă turbulentă pentru antreprenorul de 38 de ani. Consiliul OpenAI a anunțat luna trecută că Altman va fi îndepărtat din funcția de CEO, fiind acuzat că „nu a fost constant sincer în comunicările sale”. Apoi au circulat zvonuri că se va alătura Microsoft, înainte ca OpenAl să anunțe că se întoare pe 22 noiembrie.

Pe măsură ce liderii internaționali s-au întâlnit pentru prima dată la Summitul de Securitate AI de la Bletchley Park în Marea Britanie, luna trecută, inteligența artificială este destinată să aibă o influență geopolitică tot mai mare în 2024.

Procurorii care l-au acuzat pe Trump

Donald Trump a devenit primul președinte SUA inculpat din istorie, acuzat în patru cazuri separate. Acuzațiile aduse de procurori s-au acumulat asupra, Trump fiind acuzat de interferențe electorale, păstrarea ilegală a documentelor clasificate și falsificarea înregistrărilor de afaceri.

Anul viitor, Trump va mai avea o serie de procese de urmărit în 2024, în timp ce plănuiește să candideze din nou la președinție. Va fi o campanie lungă și dificilă pentru cel de 77 de ani, care se confruntă cu posibile pedepse de până la 20 de ani de închisoare.

Barbie

Margot Robbie și Ryan Gosling au jucat în filmul de succes Barbie – primul live action al francizei – în acest an. Deși s-a intersectat cu lansarea simultană a filmului Oppenheimer, Barbie a atras cele mai multe titluri în presă, adunând 1,4 miliarde de dolari și chiar ducând la o penurie globală de vopsea roz.

Barbie este spiritul timpului al anilor 2020, auto-critic și concentrat pe teme de feminitate și masculinitate în era modernă. Scorul a obținut o rată de aprobare de 88% pe Rotten Tomatoes, dar recenziile publicului Google au acordat filmului un rating mediu de trei stele din cinci.

Jerome Powell

Jerome Powell, președintele Federal Reserve, este ultimul candidat de pe lista scurtă TIME de anul acesta, remarcat pentru rolul său în reducerea inflației în Statele Unite.

Realizarea sa a fost că a gestionat prețurile în creștere prin creșterea ratelor de dobândă fără a descuraja investițiile și a arunca țara în recesiune.

Rata inflației SUA pentru octombrie a fost de 2,6 la sută de la 2,88 la sută în septembrie. Vineri, președintele Fed, Jerome Powell, a spus că economia este „mai echilibrată”, și când vine vorba de direcția economiei, „obținem ceea ce vrem”.

Powell a fost lăudat pe lista TIME100 în 2019 și 2020.

Greviștii de la Hollywood

Greva actorilor din Hollywood s-a încheiat după luni de lupte amare în noiembrie. Grevele au început în iulie anul acesta, cu actori care au adus atenția asupra unei serii de probleme, inclusiv salarizare și utilizarea AI în scrierea scenariilor.

Dar un efort coordonat de a solicita schimbări a dus la un acord provizoriu la începutul lunii noiembrie – un sfârșit al disputei, deoarece Warner Bros a prezis în septembrie că greva actorilor și a scriitorilor va duce la pierderea a circa 500 de milioane de dolari în acest an.

TIME a descris grevele ca „o rară demonstrație de putere atât a muncii, cât și a industriei de divertisment”.

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Accident grav la Florești. Doi bărbați au ajuns la spital

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs în apropierea orașului Ghindești, Florești, scrie presa din nordul țării.

Un bărbat de 82 de ani nu a cedat trecerea și s-a ciocnit cu un automobil care se deplasa regulamentar, la volanul căruia se afla un bărbat de 25 ani.

Conducătorii auto fiind supuși testării alcoolscopice cu aparatul DRAGER, s-a stabilit că nu erau în stare de ebrietate.

Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței, originare din R. Moldova, ucisă în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Articolul anterior
#unicLifeHacks: Cu stil, chiar și în sezonul rece! Ce paltoane se poartă
Articolul următor