Uniunea Europeană importă în continuare 50% din gazele naturale lichefiate rusești, în valoare de 1 miliard USD pe lună

La aproape doi ani de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, țările europene continuă să importe gaz natural lichefiat (GNL) arctic rusesc în volume record.

Citat din Нigh North News: „Spre deosebire de Statele Unite, UE nu a impus până acum nicio sancțiune asupra importului de GNL. Drept urmare, UE rămâne o destinație pentru 50% din exporturile de GNL ale Rusiei, trimițând peste 1 miliard de dolari în fiecare lună țării, scrie pravda.com.ua, citată de stiripesurse.ro.

Experții au descris în detaliu modul în care GNL a devenit acum principalul combustibil fosil rusesc achiziționat de UE.

O nouă analiză a distribuției combustibililor fosili ruși a dezvăluit importul continuu și constant de GNL de către țările UE.

„Rusia a înregistrat o creștere a veniturilor din exporturile de GNL, mai ales că GNL-ul său rămâne nesancționat de UE. Din decembrie 2022 până în octombrie 2023, jumătate din exporturile de GNL ale Rusiei, în valoare totală de 8,3 miliarde de euro, au fost direcționate către piața UE.

Detalii: Până la o duzină de țări europene cumpără GNL rusesc. Cu toate acestea, importatorii cheie sunt Belgia, Spania și Franța, care împreună au reprezentat 88% din importurile rusești de GNL în UE în ultimele 10 luni.

„Porturile UE primesc peste 200 de transporturi de la instalația de GNL Yamal din Rusia pe an. Volumul GNL importat este acum atât de semnificativ încât a depășit alte forme de combustibili fosili ruși.

Și cu un al doilea proiect, Arctic LNG 2, care urmează să fie lansat în următoarele săptămâni, importurile UE ar putea crește și mai mult în 2024.

UE facilitează, de asemenea, transbordarea GNL rusesc către cumpărători din afara continentului. Peste 20% din Yamal LNG trece prin terminalele din Europa, unde este transbordat de pe nave specializate pentru transportul prin ape înghețate pe cisterne convenționale pentru transportul ulterior.

Un hub cheie este portul Zeebrugge, unde Fluxys, un operator de sistem de transport al gazelor naturale, operează un terminal de regazeificare și stocare. În 2015, compania a semnat un acord de stocare pe termen lung cu Novatek până în 2035. Acordul permite transferul a până la 8 milioane de tone de GNL prin instalație în aproximativ 105 loturi.Companiile europene rămân, de asemenea, implicate în operarea flotei de tancuri GNL a Novatek. Assuranceforeningen Skuld din Norvegia, o companie de asigurări maritime cu sediul în Oslo, continuă să ofere asigurări de protecție și despăgubire pentru trei dintre petrolierele GNL care transportă GNL între piețele arctice și europene.

Statele membre ale UE ar trebui să interzică imediat transbordarea GNL rusesc în porturile lor, care continuă să călătorească mai departe către destinații din afara UE. Rusia se bazează pe aceste porturi pentru logistica și depozitarea GNL care călătoresc către destinații din afara UE.

Donald Trump a anunțat tarife vamale de 20% pentru produsele din UE, din China – 34%. „Punem în sfârșit America pe primul loc”

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat taxe vamale de 20% pentru Uniunea Europeană, miercuri, în cadrul unei declarații de presă în care a prezentat un tabel cu „tarife reciproce” la nivel mondial, cu scopul de a face „să renască” industria americană și de a pune capăt „jefuirii” SUA, transmit Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Foto: Hotnews.ro

Liderul american a anunțat tarife vamale de până la 49%, cum este cazul Cambodgiei, potrivit NBC News. China este vizată de taxe vamale de 34%, în timp ce pentru Japonia vor fi de 24%, iar pentru India, de 26%.

Donald Trump, care a descris măsurile drept un act de „reciprocitate”, susține că SUA a fost „jefuită” și „violată” de „țări apropiate și îndepărtate” deopotrivă, atât de națiuni „prietene”, cât și de altele „inamice”, transmite News.ro.

„Contribuabilii noștri au fost jefuiți timp de mai bine de 50 de ani, dar acest lucru nu se va mai întâmpla”, a declarat președintele SUA.

Tarife vamale de 25% pentru toate mașinile fabricate în afara SUA

Trump a confirmat că de la miezul nopții va intra în vigoare și taxa de 25% pentru toate automobilele fabricate în străinătate, notează CNN.

„Niciuneia dintre companiile noastre nu i se permite să meargă în alte țări (…). În multe cazuri, prietenul este mai rău decât dușmanul în termeni de comerț”, a continuat liderul SUA.

„Astfel de dezechilibre îngrozitoare ne-au devastat baza industrială și ne-au pus în pericol securitatea națională”, a mai susținut el.

Reuters și NBC News au menționat câteva dintre tarifele vamale pe care le-a anunțat președintele Trump:

Cambodgia – 49%

Vietnam – 46%

China – 34%

Indonezia – 32%

Taiwan – 32%

Elveţia – 31%

India – 26%

Coreea de Sud – 25%

Japonia – 24%

Malaezia – 24%

UE – 20%

Marea Britanie – 10%

Brazilia – 10%

Singapore – 10%

TikTok susține că AUR și Călin Georgescu au beneficiat de o rețea de peste 27.000 de conturi false în campania electorală

Compania chineză TikTok susține într-un raport că atât Călin Georgescu, cât și partidul AUR au beneficiat de o rețea de peste 27.000 de conturi false în campania electorală din noiembrie 2024, scrie hotnews.ro

Raportul TikTok către Comisia Europeană, citat de Biziday, are un capitol distinct cu privire la scrutinul de la finalul anului trecut, anulate de Curtea Constituțională a României.

Rețeaua socială chineză afirmă că a eliminat șase rețele de operațiuni de influență acoperite (CIO), care vizau publicul din România. Aceste rețele, separate de cele asociate Sputnik, însă fără a putea preciza dacă au sau nu legătură cu Rusia, au vizat promovarea unor mesaje politice pe platformă, inclusiv pentru Călin Georgescu și partidul AUR.

Astfel, TikTok susține că a anulat, în noiembrie 2024, o rețea de 78 de conturi care îl promovau pe Călin Georgescu, candidat în scrutinul electoral anulat între timp.

În plus, în decembrie 2024, când ar fi trebuit să aibă loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, compania chineză spune că a identificat o rețea de 27.217 conturi care încercau să promoveze partidul AUR și pe candidatul Călin Georgescu prin postarea de comentarii.

„Apreciem că această rețea a fost operată prin intermediul unui furnizor de fals de engagement și a vizat un public românesc. Persoanele din spatele acestei rețele au folosit conturi neautentice pentru a promova partidul AUR și pe candidatul independent Călin Georgescu, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Campania s-a bazat pe postarea de comentarii, mai degrabă decât pe videoclipuri”, se arată în raport.

TikTok mai menționează că a eliminat, în noiembrie 2024, „o rețea de 12 conturi care operează din România care au încercat să amplifice narațiunile în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană”.

TikTok a mai eliminat:

„În septembrie 2024: O rețea de 22 de conturi care operează din România care au încercat să vizeze publicul românesc pentru a răspândi dezinformarea și promovarea narațiunilor critice la adresa guvernului român.

În decembrie 2024: O rețea de 68 de conturi operate din Moldova și viza diaspora românească din România, care a încercat să promoveze pe Iurie Ciocan și Partidul Social Democrat”.

Amintim că DIICOT a început să investigheze mai mulți influenceri de pe TikTok, inclusiv pe omul de afaceri brașovean Bogdan Peșchir, care ar fi cheltuit 4,4 milioane de lei pentru a influența voturile în favoarea lui Călin Georgescu.

Elisoa Cynthia, cunoscută drept „moldoveanca din Madagascar”, a avut o apariție emoționantă la „Românii au Talent”

Elisoa Cynthia, cunoscută drept „moldoveanca din Madagascar”, a avut o apariție emoționantă la „Românii au Talent”, unde a impresionat atât juriul, cât și publicul cu povestea și talentul său artistic. Deși emisiunea urmează să fie difuzată oficial vineri, prestația sa a fost deja plasată pe internet, scrie cancan.md

Cynthia, care trăiește în Moldova de câțiva ani, a mărturisit că scena este locul unde își vindecă sufletul și speră ca povestea ei să inspire și alți oameni.

Cu lacrimi în ochi, a vorbit despre trecutul dificil, despre violența pe care a îndurat-o în copilărie și despre momentul în care a fost dată afară din casă de fostul soț, pentru că a ales să participe la un concurs muzical.

Juriul a fost impresionat nu doar de interpretarea sa, ci și de magnetismul și autenticitatea cu care și-a spus povestea.

„Ai pierdut oameni, dar ai câștigat pentru sufletul tău, iar asta e cel mai important”, i-a transmis unul dintre jurați.

Artista a povestit cum, după un drum anevoios, și-a regăsit echilibrul în Moldova, unde a devenit creatoare de conținut și a continuat să lupte pentru visul ei. Deși a trecut prin momente de depresie și chiar a fost internată într-un spital de psihiatrie, Cynthia a reușit să se reinventeze prin muzică și scris.

Momentul său artistic a inclus și un fragment de poveste simbolică despre o fetiță din Madagascar care își împrăștie visele asemenea semințelor pe pământ, căutând ploaia care să le hrănească. „Arta este un limbaj universal”, a spus Cynthia, explicând că prin muzică speră să aducă lumină în sufletele celor care o ascultă.

Juriul a apreciat momentul ca fiind „o terapie” și un exemplu de curaj și autenticitate. „Ai venit aici cu o poveste sinceră, ai o energie aparte, un magnetism rar”, i-au spus cei din panel.La final, Cynthia a primit trei de DA, calificându-se mai departe în competiție. Cu un zâmbet larg și emoții copleșitoare, a mulțumit publicului și juriului pentru susținere, spunând că această experiență este o victorie personală.

Momentul său va putea fi urmărit integral în ediția de vineri a „Românii au Talent”, însă reacțiile entuziaste din online arată deja că Elisoa Cynthia a cucerit inimi și de la asta a ieșit plângând în hohote pe stories în Instagram.

Gala Premiilor ONU pentru Drepturile Omului 2023, în Republica Moldova. Iată cine sunt câștigătorii!
Articolul anterior
Toate centralele de apartament pe gaze trebuie eliminate până în 2040. Noua directivă de eficiență energetică a Uniunii Europene
Articolul următor
Close menu