Ce este sindromul bradului de Crăciun. Detaliul șocant pe care nu l-ai știut despre brad

Ce este sindromul bradului de Crăciun și cum te poate îmbolnăvi acesta. La ce să fii atent. Un detaliu șocant este scos iveală de medici, scrie dcmedical.ro.

Cu decembrie bine instalat, casele multor oameni vor fi împodobite cu decorațiuni tradiționale de Crăciun – lumânări, ornamente și, desigur, un brad de Crăciun. Dar șefa Serviciilor Clinice la Opticienii Leightons, Kiki Soteri, a avertizat că dacă deodată te confrunți cu ochi iritați, tuse, strănut și chiar atacuri de astm, ai putea avea sindromul bradului de Crăciun.

Kiki a avertizat că unul dintre primele lucruri pe care le-ai putea observa dacă ai sindromul bradului de Crăciun este senzația de ochi iritați.

„Simptomele sunt similare cu alergiile sezoniere, cum ar fi febra fânului, incluzând strănutul, tusea, nasul curgător, lacrimarea ochilor și disconfortul ocular”, a spus Kiki Soteri.

Aceste alergii pot fi declanșate de creșterea mucegaiului și polenului de pe brăzi naturali de Crăciun, a adăugat Kiki. În mod similar, acarienii pot declanșa frecvent alergii respiratorii și pot fi aduși în casă pe brăzi naturali sau se pot acumula pe brăzi artificiale, precum și pe luminile și ornamentele.

Sindromul bradului de Crăciun, simptome

Simptomele sunt similare altor reacții alergice, dar pot fi confundate și cu o boală de tip gripal .Acestea includ nas înfundat sau care curge, ochi iritați și lacrimați, strănut, gât iritat, șuierături și tuse. De asemenea, s-ar putea să experimentați simptome legate de piele, cum ar fi roșeață, umflare și mâncărime.

Reacția alergică poate fi în mod deosebit neplăcută dacă aveți probleme de sănătate subiacente, cum ar fi astmul.

„Persoanele cu astm pot suferi de o exacerbare a simptomelor sau de o criză în care căile respiratorii se strâng, ceea ce ar putea duce la dificultăți în respirație și șuierături. Cu toate acestea, nu toți cei care au o reacție alergică în preajma bradurilor de Crăciun au astm.

Similar, nu toți cei cu astm vor experimenta o reacție alergică”, a declarat Dr. Bhavini Shah, un medic generalist la LloydsPharmacy Online Doctor.

Sindromul bradului de Crăciun, cum să îl previi

Deci, ce ar trebui să faci dacă observi astfel de simptome? Opticienii Leightons și îngrijirea auzului au împărtășit șapte sfaturi despre cum să rămâi în siguranță:

Pentru brazii artificiali, asigură-te că cureți bradul înainte de a-l monta, pentru a îndepărta orice praf sau alergeni prezenți pe el.

Pentru brazii naturali, scutură alergenii și clătește-i cu un furtun sau șterge-i, asigurându-te că se usucă bine înainte de a-i aduce în casă.

Plasează bradul într-o cameră cu o temperatură reglementată, astfel încât să nu fie prea cald sau prea rece.

Poartă mănuși și mâneci lungi atunci când manipulezi bradul și spală-ți mâinile după ce l-ai atins sau pe el sau ornamente. Dacă apar reacții alergice imediate, folosește antihistaminice și evită contactul strâns cu bradul.

Curăță lentilele de contact în mod corespunzător pentru a preveni iritațiile oculare cauzate de alergii; lentilele de contact zilnice reprezintă o opțiune bună pentru cei care suferă de alergii.

Minimizează timpul în care bradul este în interior pentru a reduce sporii de mucegai. Ia în considerare să îl montezi sau să-l demontezi mai târziu sau mai devreme în decembrie.

Substanțe chimice: Dacă bradul a fost tratat cu substanțe chimice, cum ar fi pesticidele, acestea ar putea reprezenta un risc pentru sănătate. Asigură-te că alegi un brad care a fost tratat în mod corespunzător și care nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Dacă simptomele persistă, vorbește cu medicul de familie, care poate exclude orice alte cauze posibile.

Bradul de Crăciun, depozit pentru mucegai

Brazii de Crăciun sunt plini de potențiali alergeni, inclusiv polen, acarieni și, cel mai semnificativ, mucegai. Un singur brad de Crăciun poate găzdui mai mult de 50 de specii de mucegai, toate producând spori aerieni care ar putea potențial irita sistemul imunitar.

Cercetările au estimat că nivelurile de spori de mucegai în aer într-un apartament au crescut de la 800 de spori pe metru cub înainte de introducerea unui conifer viu la 5.000 de spori pe metru cub după ce a fost în casă timp de două săptămâni.

„Sporul de mucegai poate fi prezent pe bradul de Crăciun, în special pe cele viu, precum cel de pin, brad sau molid. Brazii sunt cultivați în aer liber, unde pot captura spori de mucegai din mediul înconjurător, în special în zone umede sau umede. Atunci când brazii sunt aduși în interior și plasați într-un mediu cald și uscat, orice spori existenți pot deveni aerieni, provocând potențial simptome alergice”, a continuat Dr. Shah.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic, luni, decizia de a efectua o renumărare voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului pro-rus Călin Georgescu, relatează EFE, potrivit Agerpres citată de observatornews.ro.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat Putin în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziune.

EFE precizează că Biroul Electoral Central din România a decis săptămâna trecută renumărarea celor 9,4 milioane de voturi exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, prin ordin al Curţii Constituţionale.

Călin Georgescu a câştigat cu aproape 23% primul tur al scrutinului prezidenţial, în faţa candidatei pro-europene Elena Lasconi, care s-a clasat pe locul al doilea, cu doar 2.740 de voturi mai mult decât premierul social-democrat, Marcel Ciolacu, care s-a clasat pe locul al treilea, reaminteşte agenţia spaniolă de presă.

Curtea Constituţională din România a validat luni seara primul tur al alegerrilor prezidențiale din Român ia, respingând solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, turul doi urmând să aibă loc pe 8 decembrie.

Cetățenii vor afla valoarea compensației la sfârșitul acestei săptămâni

Autoritățile spun că fac tot posibilul ca cetățenii să aibă o claritate în privința valorii compensației la energie, până la finele acestei săptămâni. Plățile monetare vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi calculate individualizat. Gospodăriile cu venituri mici vor avea compensații mai mari, celelalte vor primi plăți mai mici sau în general s-ar putea să nu se califice pentru compensații, bunăoară, în cazul celor ale căror venituri depășesc 30 de mii de lei pe lună, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Cei care se vor califica pentru compensații nu vor primi mai puțin de 300 de lei, a subliniat ea, relatează Radio Moldova.

„Nimeni nu va fi exclus doar fiindcă nu există buget, dacă are necesitatea și corespunde criteriilor care urmează să fie aprobate în detalii săptămâna aceasta în ședință de Guvern. Nu se pune problema că oamenii nu vor primi compensații fiindcă nu există buget. El a fost gândit, a fost planificat. Noi am făcut simulări, inclusiv pe numărul de cazuri de anul trecut, care este unul similar. Nu există surprize, noi știm la ce să ne așteptăm și tot ce se întâmplă e în limita așteptărilor pe care le-am avut”, a notat Corina Ajder.În decembrie, când intră în vigoare tariful majorat la gazele naturale, valoarea compensațiilor va fi ajustată, a precizat Corina Ajder. Ajustări se vor face și dacă, eventual, se va majora tariful la energia termică.„Vom face modificările necesare în cadrul legal pentru a asigura că oamenii nu achită mai multe pentru aceste facturi, doar pentru că s-a majorat tariful. Vom compensa mai mult pentru a ne asigura că nici o gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel achitat în sezonul precedent”, a adăugat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Amintim că peste 700 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. În acest an, plățile nu vor fi direct în factură, ci vor fi transferate pe card sau la poștă. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi achitate la mijlocul lunii decembrie.

Lemnul transparent, materialul viitorului! Este mai puternic decât plasticul și sticla
Articolul anterior
Încălțămintea te poate îmbolnăvi. Bacteria cu care riști să-ți contaminezi casa
Articolul următor