Cei peste 500 de elevi de la Liceul Teoretic „Grătiești” au condiții mai bune pentru studii, iar pedagogii pentru procesul de predare.
Potrivit Primăriei Chișinău, acest lucru a fost posibil datorită implementării proiectului municipal de reabilitare termică.
Proiectul a inclus termoizolarea celor trei blocuri ale școlii, inclusiv cazangeria. Izolarea termică s-a efectuat cu materiale de construcție ecologice și inofensive pentru sănătate.
Paralel, au fost montate peste 40 de geamuri noi și schimbate ușile exterioare, iar temelia a fost îmbrăcată cu teracotă. Pentru a evita umezirea pereților, pe perimetrul clădirii a fost montat sistemul de drenaj.
„Este important să știm că investiția în educație este durabilă și cu impact. Într-o perioadă destul de scurtă am reușit să contribuim la eficiența energetică a instituției. Banii economisiți vor fi direcționați pentru dezvoltarea școlii. Sperăm că această colaborare va fi în continuare reușită”, a declarat viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici.
Totodată, directorul instituției, Inga Prohor, a menționat că datorită municipalității s-a reușit implementarea unui proiect necesar pentru școală, care în acest an a marcat șase decenii de la fondare. Mai mult, Prohor a menționat că efectele reabilitării termice sunt vizibile – factura pentru căldură este mai mică cu aproape 30 la sută.
„Ne doream de mult timp să izolăm termic instituția, iar datorită municipalității am reușit să realizăm acest proiect. Ne dorim ca elevii să învețe în condiții bune și să aducă rezultate frumoase la învățătură”, a spus directorul instituției.
Lucrările de izolare termică a clădirii LT „Grătiești” au început în vara acestui an și au fost încheiate în luna decembrie. Acestea au costat peste 2 milioane de lei și au fost achitate sută la sută din bugetul municipal.