Dansurile virale care sperie regimul din Iran. Tinerii iranieni au lansat o nouă formă de protest

„Booghy” este bărbatul de 70 de ani care a declanșat dansurile virale. Bărbatul a dansat într-o piață de pește din Teheran și imaginile au devenit un model. Tinerii iranieni postează videouri în care dansează și sunt fericiți. Regimul de la Teheran se simte atacat cu astfel de efuziuni în public.

Tinerii iranieni au adoptat o nouă formă de protest față de rigiditatea moralei musulmane impusă de guvernul de la Teheran. Este vorba de un refren cu multe „oh, oh, oh, oh” cântat și dansat de tot mai multe persoane din Iran care vor să critice dictatura morală.

Bărbații și femeile de toate vârstele, unele cu capul descoperit, își mișcă șoldurile și brațele pe versurile unui cântec popular, după cum scrie publicația New York Times, citată de alephnews.

Totul a început într-o piață de pește din localitatea Rasht, unde bătrânul Sadegh Bana Motejaded, poreclit Booghy („megafonul”) a fost filmat cum dansează fericit în aplauzele tinerilor din jurul său.
La scurt timp, poliția l-a arestat pe el și pe alți 12 tineri, iar conturile lor de Instagram au fost blocate.

Dansul și cântatul în public nu este interzis în majoritatea țărilor musulmane. Dar în Iran, dansul în public, în special cel făcut de către femei și între bărbați și femei, este interzis. Regula este adesea aplicată sporadic, mai ales că iranienii au o cultură străveche a dansului și muzicii, iar eforturile clericilor islamici de a elimina această plăcere a eșuat după 43 de ani de control.

Drept urmare, videoclipul a devenit viral pe rețele și tot mai multe persoane apelează la dans ca să critice regimul din Iran.

Oamenii dansează pe străzi, în magazine, pe stadioane, în săli de clasă, centre comerciale, restaurante, săli de sport, petreceri și oriunde se adună.

La Teheran, traficul rutier a fost oprit într-un tunel important pe autostradă pentru o petrecere de dans improvizată pe același cântec.

Femeile tinere, cu părul descoperit, dansează în parcuri, iar tinerii au creat și un remix pe ritm de hip-hop, iar dansul lui Booghy este și mai intens.

Cum a devenit viral

Bana Motejaded este cunoscut în oraș cu porecla „Booghy”, cre înseamnă megafon. Mulți ani la rând, el a avut un chioșc pe stadionul de fotbal din oraș, unde folosea un megafon, cu care se plimba prin tribune și agita fanii.

„Înclinația mea pentru dans este să fac oamenii fericiți”, a spus Bana Motejaded unui reporter de la o televiziune locală. „Vreau doar ca oamenii să fie fericiți și să-și schimbe starea de spirit”.

Videoclipul cu el dansând și cântând la piața din Rasht a devenit viral după ce un DJ-ul Mohammad Aghapour a postat un remix al cântecului pe pagina sa de Instagram. DJ Sonami a remixat videoclipul cu Booghy și trendul a devenit viral.

Reacția regimului iranian

La scurt timp, însă, a venit și reacția autorităților. Poliția locală din Rasht a anunțat pe 7 decembrie că a arestat un grup de 12 bărbați care au apărut în videoclip și le-au închis conturile de Instagram și au eliminat videoclipul de pe mai multe site-uri web.

Pe pagina de Instagram a domnului Bana Motejaded, atunci cu aproximativ 128.000 de urmăritori, în locul fotografiei de profil a apărut emblema Ministerului Justiției. Toate postările lui dispăruseră și, în schimb, scria „această pagină a fost închisă pentru crearea de conținut criminal” și că persoana care s-a implicat în activitate „a fost tratată”.

Divizia locală de informații a Gărzii Revoluționare i-a reținut pe suspecții de „dans” și apoi i-a interogat mai multe ore. O sursă confidențială, citată de New York Times, spune că Booghy și ceilalți au fost legați la ochi, bătuți, amenințați cu acțiuni în instanță și forțați să semneze un angajament că nu vor mai cânta și dansa niciodată în public.

Bana Motejaded a fost reținut pentru câteva ore și acuzat de instigare la acțiuni împotriva guvernului.
În același timp, poliția a adunat muzicieni de stradă care cântau în Rasht și le-a confiscat instrumentele.

Iranienii au declanșat „campania fericirii”

Revolta populară a luat cu asalt rețelele sociale, unde iranienii au început să reacționeze prin videoclipuri în care dansează și sunt fericiți. Mulți oameni au postat mesaje furioase pe rețelele de socializare, acuzând guvernul că este în război cu fericirea.

Protestele prin dans au devenit atât de contagioase încât și pagina oficială a Confederației Asiatice de Fotbal (AFC), cu aproape 4 milioane de urmăritori, a postat o compilație video cu câteva vedete și echipe de fotbal iraniene care dansează și aplaudă cântecul.

Titluri precum „Cum să transformi un cântăreț local într-un dizident” au inundat presa iraniană, iar guvernul a început să dea înapoi.

Poliția din provincia Gilan a emis luni o declarație prin care neagă că Bana Motejaded a fost chiar arestat. Pagina lui de Instagram cu toate postările anterioare de dans și cântec a reapărut, iar canalele de știri locale s-au adunat să-l intervieveze.

Booghy are acum aproape un milion de urmăritori pe pagina sa de Instagram și este salutat de mulți iranieni drept un erou național.

Protestele în memorie Mahsei Amini au lăsat peste 500 de morți

Regimul autoritar de la Teheran s-a confruntat în ultimul an cu proteste masive după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu purta bine vălul islamic. Organizațiile pentru drepturile omului investighează acum uciderea a peste 500 de persoane, inclusiv 69 de copii, în timpul protestelor. Human Rights Watch a adunat informații despre membrii familiei a cel puțin 36 de persoane care au fost ucise sau executate în urma unor procese sumare în timpul protestelor de anul trecut, care au fost fie interogați, arestați sau urmăriți penal.

Setea – motiv de protest la Bozieni! Locuitorii protestează la poarta cramei care asigură cu vin toate gospodăriile din sat și cer de la conducerea întreprinderii… apă

2024 a devenit un an istoric pentru mica localitate Bozieni, din raionul Hîncești, după ce o televiziune coreeană a relatat despre inaugurarea primului vinoduct din lume. Este vorba despre un sistem inovator, care face posibil ca vinul să ajungă direct în bucătăriile oamenilor, iar în loc de apă, din robinete să curgă atât vin roșu, cât și alb, scrie unimedia.info.

Cu toate acestea, locuitorii din Bozieni nu sunt dispuși să renunțe la vinoduct.

„Nu trebuie închis vinoductul, Doamne ferește! Dar trebuie să găsim o soluție pentru a avea apă la robinet”, afirmă un localnic.

„Eu undeva am citit că tare-i bună pentru sănătate baia cu vin roșu. Am încercat, mi-a plăcut, da după acea baie oricum trebuie să te speli, și iar cari apă de la fântână…”, a precizat un alt locuitor al satului Bozieni.

Situația a luat prin surprindere conducerea vinăriei Chateau Cristi. Pentru a rezolva problema, a fost creată o celulă de criză, iar de la declanșarea protestelor, reprezentanții vinăriei sunt mereu în contact cu cei nemulțumiți.

„A apărut această neînțelegere cu comunitatea locală și este de datoria noastră să o rezolvăm ca să putem continua colaborarea noastră și pe viitor”, a declarat Roberto Stratan, șeful Departamentului Inovații și Nanovinotehnologii.

O săptămână de doliu în Myanmar: Circa 3.000 de oameni au murit în urma cutremurului devastator

Bilanțul morților în cutremurul devastator din Myanmar a ajuns la 2.719 și este așteptat să depășească 3.000, a anunțat, marți, liderul militar al țării Min Aung Hlaing. Alte 4,521 de persoane au fost rănite și 441 sunt date dispărute. Sistemul de sănătate din Myanmar este depășit, iar operațiunile de salvare sunt în continuare îngreunate de „obstacole semnificative”, a precizat Organizația Mondială a Sănătății, precum drumuri distruse, poduri prăbușite, infrastructura de telecomunicații instabilă, dar și de conflictul civil care macină țara, scrie antena3.ro

„Spitalele din zonele afectate sunt copleșite, nu fac față numărului de răniți. Există o nevoie urgentă pentru medicii de urgențe și chirurgi, echipamente pentru transfuzii de sânge, anestezice, medicamente esențiale, dar și consiliere psihologică”, a transmis OMS, potrivit The Guardian.

OMS a mai spus că cel puțin trei spitale au fost distruse și 22 au suferit daune extinse. 

În timp ce, liderul militar al Myanmarului a spus că bilanțul morților ar putea ajunge la 3.000, o instituție americană, Agenția de Geologie a SUA, care monitorizează activitatea seismică, a transmis că se va ajunge la peste 10.000 de victime. 

Myanmar a declarat o săptămână de doliu național în amintirea victimelor. În centrul țării, locuințe, centre religioase, școli, universtăți, hoteluri și spitale au fost fie distruse complet, fie au suferit pagube uriașe.  

În grădinița din Kyaukse, la sud de Mandalay, culoarea rucsacurilor roz, albastre și portocalii, rupte și împrăștiate printre dărâmături, spun povestea unei tragedii. Localnicii din Kyaukse spun că, în momentul seismului, în grădiniță erau aproximativ 70 de copii cu vârste între doi și șapte ani. Învățau și se jucau, neștiind ce avea să urmeze. Astăzi, din clădire nu a mai rămas decât o grămadă de cărămizi, beton și fiare contorsionate. Oficial, instituția raportează moartea a 12 copii și a unei educatoare, dar oamenii din zonă cred că numărul real este de cel puțin 40 – aceștia se aflau la parterul clădirii, care s-a prăbușit complet.

Potrivit seismologilor, acest cutremur a fost unul rar de tip „super shear”, ceea ce înseamnă că ruptura din scoarța terestră s-a propagat mai rapid decât undele seismice. Ruptura a avansat spre sud cu aproximativ 5 kilometri pe secundă, direcționând astfel energia spre Bangkok.

Peste 1.000 de locuri de muncă vor fi prezentate la Târgul de Cariere din Chișinău. Ce joburi vor fi puse la bătaie

Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare și employer branding din România și Republica Moldova, revine primăvara aceasta la Chișinău cu o nouă ediție și numeroase oportunități profesionale. Evenimentul, care va avea loc în data de 4 și 5 aprilie, între orele 10:00 și 17:00 la Palatul Național „Nicolae Sulac”, reunește angajatori din diverse industrii, care oferă peste 1.000 de locuri de muncă, scrie diez.md.

Angajatori din domenii de activitate precum BPO, automotive, IT, producție, marketing, comunicare, finanțe-bănci sau consultanță sunt în căutare de talente și abia așteaptă să îți prezinte povestea companiei lor, ofertele de angajare sau oportunitățile pe care ți le pun la dispoziție pentru a te convinge să li te alături.

Printre angajatorii care și-au confirmat deja prezența la Târgul de Cariere se numără: Adtelligent, VEO, Pirelli, Autodoc, IuteCredit, AMBIANȚA, Banca Națională a Moldovei, FinComBank sau Efes Moldova. Printre joburile oferite de companiile participante se numără: specialiști în relații și suport clienți, manageri, consultanți, ingineri, electricieni, economiști, contabili, studenți pentru diverse internshipuri.

Sezon de sezon, Târgul de Cariere aduce angajatorii și candidații mai aproape de îndeplinirea obiectivelor, oferind un cadru dinamic pentru recrutare, employer branding, networking și dezvoltare profesională. Ediția din această primăvară nu face excepție și aduce în prim-plan cele mai noi oportunități profesionale și cele mai active companii naționale și internaționale.

Așadar, fie că ești în căutarea unui job, vrei să afli noutățile de pe piața muncii, să crești notorietatea brandului de angajator, fie vrei să descoperi noi talente care să se alăture echipei tale, Târgul de Cariere este locul potrivit pentru tine.

Târgul de Cariere se va desfășura în perioada 4-5 aprilie la Palatul Național „Nicolae Sulac”.

Târgul de Cariere nu revine la Chișinău doar cu joburi, ci și cu o serie de activități conexe. La eveniment vor avea loc quiz-uri, în cadrul cărora participanții care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile prezente. De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție o zonă de gaming, unde vei putea lua parte la diverse competiții care se vor juca pe PlayStation 5.

Logitech G se alătură, și la această ediție, evenimentelor Târgul de Cariere și oferă o serie de premii menite să simplifice activitatea angajaților la locul de muncă (microfoane, căști, mouse-uri, tastaturi). Pentru a le câștiga, candidații trebuie să participe la sesiunile de quiz din cadrul evenimentului și să răspundă corect la întrebări despre piața muncii și mediul profesional.

De ce apar grețurile în sarcină? Cercetătorii de la Cambridge au descoperit cauza
Articolul anterior
Angelina Jolie a uimit cu dezvăluiri neascunse despre viața ei: ,,La 14 ani, trăiam cu iubitul meu în casa mamei mele, sub supravegherea ei”
Articolul următor
Close menu