Cel puţin 12 morți și 13 răniți într-un accident la o mină de cărbune din China

Cel puţin 12 persoane au murit, iar alte 13 au fost rănite într-un accident de mină de cărbune, în nord-estul Chinei, anunţă joi presa de stat, relatează AFP.

Drama a avut loc miercuri, la ora locală 15.50 (9.50, ora României), într-o mină situată la periferia oraşului Jixi, în provincia Heilongjiang, potrivit televiziunii publice chineze CCTV.

”Un accident” implicând un vehicul care permite coborârea în mină ”s-a soldat cu 12 morţi şi 13 răniţi”, precizează joi postul.

Cauzele catastrofei ”fac obiectul unei anchete”, precizează CCTV.

Securitatea minelor din China s-a îmbunătăţit în ultimele decenii, dar şi mediatizarea acestor accidente, dintre care multe erau muşamalizate.

După ce fel de mâncare e înnebunit Zelenski. Preparatul preferat al primei doamne de la Kiev, dezvăluirile unui bucătar celebru

Popularul bucătar ucrainean și expert culinar Yevhen Klopotenko, câștigător al emisiunii MasterChef, a dezvăluit o parte din preferințele culinare ale cuplului prezidențial, Volodimir Zelenski și Olena Zelenska. El este cunoscut și prin faptul că a reușit să reintroducă în preferințele culinare ale ucrainenilor mâncărurile tradiționale. Volodimir Zelenski, însă, ar fi un mare fan al mâncărurilor fast-food.

Ce mâncăruri preferă Olena Zelenska

Klopotenko a mărturisit că soții Zelenski nu sunt deloc pretențioși la mâncare și mai degrabă preferă preparatele simple, pe care le poate mânca oricine și care pot fi gătite cu ușurință chiar și acasă.

Cunoscutul bucătar are o colaborare îndelungată cu soția președintelui Ucrainei, Olena Zelenska. Împreună au implementat reforma alimentației în școli și grădinițe, iar bucătarul a mărturisit că are o comunicare eficientă cu soția lui Volodimir Zelenski în timpul diverselor evenimente oficiale.

La un moment dat, Yevhen Klopotenko i-a prezentat soției președintelui Ucrainei salata cu cușcuș și coriandru, precum și paella, pe care Zelenska le-a apreciat foarte mult.

În plus, acesta a observat că Zelenska are o preferință pentru mâncăruri simple, cum ar fi colțunașii și diverse tipuri de omlete.

De altfel, soția lui Zelenski s-a arătat încântată de colecția de rețete pentru mesele școlare, care include 20 de tipuri de omletă, luând chiar cartea acasă pentru a încerca rețetele în propria bucătărie.

Shaorma, în topul preferințelor culinare ale lui Zelenski

Nici Volodimir Zelenski nu e pretențios la mâncare, spune bucătarul, dar el are o afinitate pentru fast-food. Președintele ucraineana preferă acest tip de mâncare, iar shaorma este pe primul loc, a dezvăluit Klopotenko.

Volodimir și Olena Zelenski s-au cunoscut când el avea doar 17 ani, pentru că mergeau împreună la același liceu.

Abia în ultima noastră zi de școală ne-am intersectat privirile”, a dezvăluit el.

Cei doi s-au întâlnit ulterior, întâmplător, la facultate. Atunci, Volodimir Zelenski a făcut primul pas și abordat-o pe Olena, pretinzând că nu văzuse filmul, „Basic Instinct” pe care ea îl avea pe o casetă.

După ce i-a cerut să i-l împrumute, i-a cerut și numărul de telefon și de acolo s-a dezvoltat relația lor.

sursa

Toți comercianții, obligați să accepte plata cu cardul. Măsura a intrat în vigoare în România

Din 16 iunie toți comercianții sunt obligați să accepte plata cu cardul. Legea 406/2023 care intră în vigoare duminică, reglementează inclusiv avansul în numerar pe care clienții îl pot plăti în magazine, scrie evz.ro.

Astfel, agenților economici le revine obligativitatea să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…).

Au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”, potrivit textului de lege. Prin urmare, entitățile juridice, persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale ori familiale vor fi nevoite ca din 16 iunie să accepte și plățile prin card.

Plata cu cardul, acceptată de toți comercianții

„În scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, se arată în expunerea de motive.

Un alt amendament inclus în Legea 406/2023 prevede ca unitățile economice să accepte „serviciul de avans în numerar la terminalele de plată, conform contractelor încheiate cu instituțiile acceptante. Comercianții au obligativitatea să afișeze într-un loc vizibil semnul distinct care marchează acordarea serviciului respectiv, precum și informațiile despre costurile serviciului respectiv.

Avansul numerar nu trebuie să fie mai mare de 500 de lei

În privința avansului care poate fi acordat în numerar, suma nu trebuie să depășească pragul de 500 de lei. Tranzacțiile numerare vor fi evidențiate pe bonul fiscal. De asemenea, vor fi asimilate conform retragerilor de cash de la bancomate.

De menționat este faptul că, operatorii economici pot percepe de la titularul cardului un comision de cel mult 1% din valoarea avansului acordat, iar comisioanele se stabilesc în funcție de contractele în vigoare.

Moldovenii vor simți beneficiile aderării la UE mai repede

Procesul de negociere cu UE, în sine, este un lucru foarte bun pentru Republica Moldova, pentru că va accelera integrarea țării în Uniunea Europeană, spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan, scrie evz.ro.

Populația din Republica Moldova va resimți beneficiile concrete ale integrării în UE pe tot parcursul procesului de negociere, nu doar la momentul aderării propriu-zise, considerp europarlamentarul.

Acesta a salutat acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind calendarul și cadrul negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Negocierile urmează să înceapă de 25 iunie.

„Faptul că, în doar doi ani de la acordarea statutului de țări candidate, avem un acord și pe cadrul de negociere arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru întreaga Uniune Europeană.

Noi, Parlamentul European, am insistat ca acest cadru să fie adoptat până la finalul lunii iunie astfel încât prima conferință interguvernamentală să aibă loc înainte de toamnă și să începem munca efectivă pe capitolele de negociere”, a declarat Siegfried Mureșan.

Acesta, în calitate de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, i-a asigurat pe oamenii din Republica Moldova de tot sprijinul legislativului european pentru procesul de aderare.

„Am fost recent la Chișinău, m-am întâlnit cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean, cu viceprim-miniștrii Cristina Gherasimov și Mihai Popșoi și pot spune foarte clar: oamenii de acolo sunt foarte bine pregătiți pentru negocieri”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Reamintim că ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au agreat, de principiu, cadrul pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Chișinăul a depus cererea de aderare la UE în luna martie a anului 2022. Câteva luni mai târziu, în martie, i s-a acordat statutul de țară candidată. Iar în aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova, în urma îndeplinirii celor nouă etape.

Situație excepțională la Rîșcani: 18 lebede au pierit pe un bazin acvatic
Articolul anterior
Vino să ne distrăm și sa ne bucurăm de Feeria Sărbătorilor la UNIC!
Articolul următor