Un centru pentru copii cu dizabilități intelectuale a fost deschis la Bălți, cu sprijinul Uniunii Europene

Un centru de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale a fost deschis la Bălți, cu sprijinul Uniunii Europene.

Astfel, cel puțin 60 de copii cu dizabilități intelectuale, inclusiv cu tulburări din spectrul autist din municipiul Bălți și din alte localități din nordul țării vor beneficia de servicii gratuite de terapie cognitiv-comportamentală ABA, terapie de integrare senzorială, ludoterapie și socializare în cadrul serviciului social, transmite Ipn.md.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din municipiul Bălți a fost renovat și dotat cu echipament senzorial. Acesta dispune de săli pentru activități în grup și individuale, inclusiv o sală pentru terapia ABA. La fel, în centru este o sală pentru recreere și o cameră senzorială, dotată cu diferite tipuri de stimuli și echipament specializat pentru reabilitarea copiilor cu tulburări de dezvoltare și comportament.

„Noi, comunitatea părinților cu copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist, ne-am dorit forte mult să dezvoltăm servicii calitative, centrate pe necesitățile copiilor, aici, la noi în oraș. Pentru aceasta am muncit foarte mult în ultimii doi ani. În procesul de creare a Centrului am desfășurat campanii de informare și de colectare de fonduri pentru a acoperi necesitățile financiare care apăreau pe parcursul implementării proiectului. Astfel, ne-am convins că avem mulți prieteni și susținători, cărora le mulțumim”, a declarat, la evenimentul de deschidere, Liuba Baciurin, directoare de proiect și președintă a Asociației Obștești „Autism Hope”.

„Ne bucură susținerea Delegației Uniunii Europene în Moldova și a Fundației Soros Moldova, acordată autorităților locale, prin care se deschid noi oportunități de consolidare a serviciilor sociale”, a spus Nadejda Crijanovschi, reprezentantă a Direcției Generale Asistență Socială, Sănătate și Protecția Familiei a municipiului Bălți.

Prezentă la eveniment, Irina Beșliu, manageră de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că organizațiile societății civile creează parteneriate solide cu autoritățile publice și, cu suportul financiar al Uniunii Europene, sunt create servicii sociale calitative, atât de necesare comunităților din țară.

Centrul de zi pentru copii cu dizabilități intelectuale din Bălți este al doilea serviciu social dezvoltat cu sprijinul Uniunii Europene în municipiul Bălți în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”.

Proiectul de creare a Centrului are un buget de 52.000 de euro din resursele Uniunii Europene și cofinanțare din partea: Asociația „MAD-Aid” din Marea Britanie – 5.000 de lire sterline, aportul Asociației „Autism Hope” – 117.000 de lei și Consiliul Municipiului Bălți – 10.000 de lei. Acest serviciu social este unul dintre cele 40 de servicii create în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune”, finanțat de Uniunea Europeană.

Ion Ceban acuză Guvernul că nu a transferat banii pentru salariile profesorilor din Capitală

O parte din profesorii din capitală ar putea să nu primească salariul pentru luna decembrie, a anunțat edilul capitalei într-un discurs. Ion Ceban acuză Guvernul că nu ar fi transferat municipalității banii pentru salariile și premiile profesorilor, transmite IPN.

„Din 200 de milioane pe care, conform legii, trebuie să fie transferați municipalității pentru achitarea salariilor și premiilor profesorilor – au fost transferași doar 36 de milioane de lei”, a afirmat primarul capitalei. Edilul susține că salarizarea profesorilor este obligația autorităților publice centrale și nu ale celor locale.

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o replică la acuzațiile primarului. „Toate obligațiunile salariale vor fi respectate, procedura de rectificare este una standard și are loc în fiecare an. Îndemnăm primarul să nu dezinformeze și să se asigure de buna gestionare a municipiului”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Reinterpretarea piesei „De ce plâng chitarele” face furori.

Azi, Mark Stam și Alessiah au lansat videoclipul la melodia formației NOROC, „De ce plâng chitarele?”, scrisă de Efim Krimerman și Mihai Dolgan. Tinerii au filmat și un videoclip foarte creativ. La scrierea muzicii a participat și Arsenie Todiraș.

Cum îți pare creația celor doi?

Tragedie la Ștefan Vodă! Un tânăr de 20 de ani a murit electrocutat pe un stâlp

Poliția din raionul Ștefan Vodă a fost sesizată astăzi, 15 noiembrie, precum că un tânăr ar fi fost electrocutat, scrie hn24.net.

Cazul a avut loc în jurul orei 10:40 în centrul orașului. La fața locului, polițiștii au stabilit preliminar că un tânăr de 20 ani, angajat al unei companii ce prestează lucrări electrice, în timpul efectuării unor lucrări planificate la înălțime, pe un pilon, a fost electrocutat, decedând la fața locului. Informația a fost confirmată pentru Știri.md de ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă, Mariana Didenco.

De menționat că pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

INP: În anul 2023, numărul de accidente rutiere în Republica Moldova s-a redus cu 14%
Articolul anterior
Medicii afirmă că sticlele de șampanie sunt un pericol public. Cer modificarea ambalajului
Articolul următor