Lumea adulților cu autism: De ce se știu atât de puține lucruri despre ei

Ştim şi vorbim adesea despre copiii autişti, dar aceştia dispar pentru autorități după ce devin adulţi, deși ei există în continuare. Şi adesea le este foarte greu. În lume există programe speciale de integrare a lor, se caută soluţii pentru a le găși joburi unde să se potrivească şi cărora să le facă faţă. La noi nu există niciun fel de program, nici măcar un proiect, nici măcar statistici care să ne arate despre câte persoane vorbim de fapt.

Jurnaliștii şi-au propus să vă aducă mai aproape, să deschidă lumea interioară a adulţilor cu autism cu două poveşti: un tânăr ce abia a absolvit liceul, diagnosticat de mic, şi un bărbat de 41 de ani pentru care diagnosticul de autism, venit acum 5 ani, a fost o adevărată eliberare, scrie antena3.ro.

Eduard a terminat anul acesta liceul şi este considerat un autist înalt funcţional. Înalt funcţional înseamnă că teoretic se poate descurca singur. Practic, descurcat singur înseamnă că primeşte si urmează instrucţiunile extrem de precise date de mama ori sora lui. Lui Eduard îi spui să bage rufe la spălat. Lui Eduard îi spui să pună detergent lichid în maşină, să pună puţine haine în maşină şi uscător, să nu îndese hainele în maşină. Şi are adesea aceste instrucţiuni scrise.

Şcoala a fost dificilă pentru Eduard. E povestea tuturor adulţilor cu autism. Pentru ei școala a fost un coșmar. Un coșmar trăit la dublu: de copilul cu acest diagnostic și de părinții lui. Ana, mama lui Eduard, era o tânără ziaristă cu 2 copii mici atunci când şi-a dat seama că ceva nu e în regulă cu unul dintre ei.

Eduard a fost diagnosticat la un an şi nouă luni. Mama lui a studiat totul pe youtube, căci nu erau nici protocoale, nici specialişti. Eduard era complet diferit de cei de vârsta lui, stătea ore întregi agățat de clanța unei uși care nu se închidea cum trebuie, nu avea deloc contact vizual cu cei din jurul lui, se legăna, flutura din mâini, își ducea mâinile la urechi. 6 ani a făcut terapie neîntrerupt și doar aceste eforturi neîntrerupte l-au făcut cine este azi: un tânăr care a terminat liceul, care a fost la Românii au Talent şi a facut față presiunii competiţiei şi care, cel mai important, reuşeşte să aibă grijă de el. Dar asta nu înseamnă că a devenit neurotipic, eticheta omului considerat normal. El continua să fie atipic, să apeleze la stereotipii care îl ajută să se liniştească. Merge, de exemplu, prin casă, ore în şir.

Pentru cei cu autism, lumea este un loc diferit decât pentru ceilalți

Ce e de fapt, probabil, diferit, este că Eduard şi alte persoane diagnocticate cu autism au o senzorialitate diferită de a oamenilor din jur: îi deranjează uneori textura hainelor, alteori zgomotele şi îi vedem cu caşti pe urechi în situaţii care ne par nepotrivite. În cazul lui Eduard, auzul e un avantaj. Cântă la pian de mic, montează muzică în diferite programe iar acuitatea si precizia care vin o data cu afectiunea iar da sanse la un job in domeniu. E atât de fin auzul său că aude cuiul înfipt în cauciucul de la maşină.

O altă problemă a adulţilor cu autism sunt prietenii, relaţiile. Nu ştiu să o facă la fel ca ceilalţi şi atunci e dificil să comunice. Eduard a avut puţini prieteni în liceu, dar acum e integrat în grupul surorii sale. Şi se ocupă acum de copii ca el, cu autism, la centrul creat de mama lui. Şi reuşeşte să comunice cu ei, ştiu că au ceva în comun. Ceva-ul acesta i-a schimbat viaţa şi lui Ovidiu Platon. El şi-a dat seama singur că are autism pe la 36 de ani, întâmplător, din nişte videoclipuri de pe youtube.

Diagnosticul i-a adus şi primii prieteni. A construit o comunitate de autişti adulţi, care se ajută între ei, se înttalnesc, se înţeleg şi se acceptă. Are şi o parteneră acum, autistă şi ea.

Cum s-au integrat tinerii cu autism în lumea adulților. Povești de succes

A încercat multe cariere. A făcut facultatea de filosofie, apoi cursuri de bucătar, apoi psihologie. De când a fost diagnosticat, Ovidiu şi-a concentrat eforturile profesionale în direcţia aducerii resurselor de informare către publicul din România. Site-urile sale conţin articole despre alimentaţia persoanelor autiste, despre provocările şi dificultăţile cu care se confruntă aceştia. Şi încearcă să deschidă lumea aceasta către persoanele neurotipice.

Şi Eduard şi Ovidiu îţi pot vorbi ore în şir despre lucrurile care îi pasionează. Pentru amândoi lumea e un loc diferit decât pentru noi, dar asta nu înseamnă că nevoile lor nu sunt aceleaşi: de afecţiune, de iubire, de ataşament, de conectare. Doar că în cazul lor se întâmplă altfel decât aşa cum am fost învăţaţi.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Locul din București luat cu asalt de sute de oameni. Toată lumea vine să facă poze
Articolul anterior
Gropițele din obraji reprezintă un defect genetic, spun cercetătorii
Articolul următor