Cele mai scumpe obiecte vândute la licitație în 2023. Whisky, capa lui Freddie Mercury și puloverul prințesei Diana

Cea mai scumpă sticlă de whisky din istorie, diamante de milioane de dolari sau haine purtate de vedete. Toate au fost vânate de colecționari la licitații în anul care stă să se încheie. Acestea au depășit toate așteptările în materie de preț.

Anul acesta, casa Christie’s a vândut la o licitație în Geneva o nestemată de o frumusețe rară. Are și un nume: „Albastru Regal”. Prețul de achiziție a fost și el deosebit – 44,6 milioane de dolari, scrie protv.ro.

Max Fawcett, reprezentantul casei de licitații Christie’s

 „E cel mai mare diamant albastru viu, de o puritate impecabilă, care e scos la licitație. Are o tăietură în formă de pară, ceea ce înseamnă că forma este complet nemodificată și are o culoare foarte intensă, cea mai mare saturație de culoare dată de Institutul Gemologic din America”.

O altă bijuterie care s-a făcut remarcată este un inel cu un diamant de aproape 12 carate. Tot la Geneva, cineva a fost dispus să-l cumpere cu aproape 23 de milioane de dolari.

La mare căutare anul acesta au fost și obiectele care le-au aparținut cândva starurilor internaționale.

Un ceas Rolex purtat în anii ’70 de actorul Marlon Brando a fost vândut cu peste 5 milioane de dolari.

Pianul la care Freddie Mercury a compus hituri precum „Bohemian Rhapsody” a fost adjudecat la o licitație, la Londra, pentru 1.742.000 de lire sterline.

Un alt colecționar a obținut, pentru 635.000 de lire sterline, coroana și celebra mantie roșie purtate de solistul trupei Queen în timpul unui turneu în anii ’80.

A fost o luptă strânsă și pentru un faimos pulover din lână roșie, decorat cu oițe, al prințesei Diana. A fost adjudecat pentru mai bine de 1,1 milioane de dolari.

Joanna Osbourne, co-fondatoarea companiei de articole vestimentare „Warm & Wonderful”

 „Cred că prima dată când l-a purtat a fost atunci când era logodită. Era încă Lady Diana Spencer. Îl purta pentru că avea un simț al umorului și i s-a părut un cadou amuzant”.

O sumă peste așteptări a fost dată și pentru o sticlă de whisky scoțian dintr-o serie limitată – 2,7 milioane de dolari. Astfel a stabilit recordul pentru cea mai scumpă băutură alcoolică vândută vreodată la licitație.

Whisky-ul a fost maturat timp de 60 de ani în butoaie de stejar, iar un expert căruia i s-a permis să deguste licoarea a descris-o ca având „un buchet bogat, cu aromă de fructe uscate și mirodenie, cu gust de lemn”.

S-au făcut tranzacții importante și în lumea artei. Tablouri semnate de Rembrandt, care nu mai fuseseră văzute în public de aproape două secole, au fost vândute la o licitație pentru 14 milioane de dolari.

Ultimul portret realizat de Gustav Klimt înainte de moarte, intitulat „Doamna cu evantai”, a fost adjudecat pentru aproape 109 milioane de dolari.

Școala de artă din Gratiești, o oază unde este studiată arta și cresc adevărate talente

Școala de arte din comuna Grătiești, municipiul Chișinău, este de-a dreptul o oază care adună copiii pasionați de artă și le dezvoltă talentele. A fost fondată în anul 1935 de către profesorul Nicolae Duca, care și în prezent este dirijor al fanfarei din cadrul instituției. Deși de-a lungul timpului, a înfruntat greutăți, în prezent, Școala de Arte din Grătiești a ajuns nu doar locul unde copiii vin să-și dezvoltele abilitățile ci o mândrie pentru întreaga localitate.

Unica.md a reușit să discute cu managerul Școlii de Arte din Grătiești, Maria Țărnă, cântăreață de muzică populară și de estradă, artistă emerită din Republica Moldova, care este la cârma instituției din 2021. Femeia își amintește că a găsit-o într-un dezastru atunci când a venit la Grătiești:

”Nu era nici măcar mobilier, iar instrumentele erau atât de vechi, încât era imposibil de cântat la ele.”, spune Maria Țărnă.

Datorită spiritului său de inițiativă, dar și cu sprijinul autorităților locale, Maria Țărnă a reușit, într-un timp record, să facă din această instituție, un loc modern de studii în arte, cu un spectru larg de activități, unde în prezent, activează secția muzicală și cea de pictură. La cea muzicală, de exemplu, copiii au posibilitate să învețe numeroase instrumente: vioară, acordeonul, instrumente aerofone, chitara, pian, instrumente de percuție, dar și să studieze canto, dansul modern și popular. Sălile de clasă au fost renovate, iar cea de dansuri a fost echipată cu toate cele necesare.

Acum școala se mândrește cu o orchestră de muzică populară, o fanfară și un cor uimitor. Mai mult, copiii de la Grătiești participă la concursuri municipale, republicane și chiar internaționale.

Mă bucur nespus că am reușit să adunăm un contingent de profesori profesioniști, de la care copiii au ce învăța și ”să le fure” măiestria”, spune managerul instituției.

La cei 66 de ani, Maria Țărnă face aproape zilnic naveta din Chișinău fiind inspirată de copiii talentați care o așteaptă nerăbdători. Maria Țărnă este dedicată de o viață culturii, ea fiind cea care a dat restart șezătorilor naționale și a fondat cunoscutul ansamblu folcloric ”Ilincuța”.

Sunt copleșită de dragostea lor pentru artă, ei sunt inspirația mea. Am venit la Grătiești la invitația dlui profesor Nicolae Duca, și deși, inițial, mă gândeam că-mi va fi greu, în clipa n care intru pe ușă, uit de toate și efectiv mă bucur de talentul uimitor al acestor copii.”, spune Maria Țărnă.

O mândrie a instituției este și ansamblul etnofolcloric din care fac parte atât elevii, cât și doamne din sat. Ansamblul are numeroase evoluții și este mereu în pregătiri pentru concursuri.

Managerul instituției spune că ar fi bine ca instituția să-și lărgească spațiul, înturcât, chiar și în plină vacanță, sunt foarte mulți doritori pentru a se înscrie la studii.

Avem copii care frecventează școala de arte chiar fiind de vârstă preșcolară, mulți dintre ei vin chiar din oraș. Avem mulți doritori de a frecventa orele de pian, dar deja nu mai dispunem nici de spațiu, pentru atâtea solicitări, așa că, dacă ne-am extinde, ar fi uimitor.

Peste 180 de elevi își fac studiile în Școala de Arte din Grătiești, ghidați de 16 profesori.

Un bărbat din Soroca, salvat cu zile după ce a căzut într-o fântână

Un bărbat a ajuns la spital în stare gravă după ce a căzut într-o fântână cu adâncimea de 10 metri, în timp ce efectua lucrări de curățare, scrie deschide.md.

Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 23 iunie, în orașul Soroca, susține ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.

La fața locului au intervenit salvatorii IGSU. Bărbatul a fost scos din fântănă, preluat de un echipaj medical și transportat la Spitalul raional Soroca. Oamenii legii stabilesc toate circumstanțele producerii incidentului.

COVID 19: Amendă usturătoare pentru un moldovean care a încălcat regimul de autoizolare și a mituit polițiștii de frontieră

Un moldovean a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru un termen de probă de 1 ani și amendat cu 100 mii lei, după ce acum trei ani a mituit polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Sentința a fost pronunțată zilele trecute de magistrații Judecătoriei Chișinău, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, totul s-a produs în seara zilei 12 august 2021, când bărbatul a ajuns la AIC, intenționând să părăsească teritoriul R.Moldova. În cadrul verificării actelor, polițiștii de frontieră au depistat că inculpatul a aterizat în R.Moldova cu 2-3 zile mai devreme, iar, conform dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, acesta urma să respecte regimul de autoizolare pentru o perioadă de 14 zile – prevedere care a fost încălcată.

În acest sens, pentru a nu fi tras la răspundere contravențională, acesta a oferit oamenilor legii 500 de lei, fiind lăsat ulterior să părăsească teritoriul R.Moldova.

Fiind audiat, bărbatul a menționat că nu a mituit polițiștii de frontieră, ci a achitat suma solicitată de aceștia pentru nerespectarea regimului de autoizolare. Ulterior, peste doi ani, după ce a revenit în R.Moldova, inculpatul a fost reținut la Aeroport, fiindu-i înaintată învinuirea pentru corupere activă.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Mesajul apărut pe clădirea Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, cu prilejul sărbătorilor de iarnă
Articolul anterior
Mai multă siguranță la locul de muncă: Moldova s-a aliniat standardelor internaționale privind combaterea hărțuirii și violenței la serviciu
Articolul următor