Deficit enorm de lapte! Fermele din țară produc doar 5% din laptele necesar pentru consumul intern

Fermele autohtone produc doar ceva mai mult de 5% din consumul de lapte în Republica Moldova – adică 30 de mii dintr-un necesar de 568 de mii de tone de lapte, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a precizat că în ultima perioadă se pune accent pe dezvoltarea sectorului zootehnic pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea de produse lactate. Asociația Fermierilor Producători de Lapte susține că sunt necesare investiții, scrie radiomoldova.md.

Sectorul zootehnic a fost unul dintre cele mai neglijate pe parcursul ultimilor ani, a precizat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, în condițiile unei producții scăzute de lapte, instituția își propune să dezvolte ramura prin diverse programe de subvenționare.

„Avem un deficit extraordinar de lapte în Republica Moldova. Noi plătim 3 lei pentru fiecare kilogram produs. Noi am ajuns să plătim 86 de milioane de lei subvenții pe kilogramul de lapte la ferme în primele 6 luni și să avem o cantitate de 28 de mii de litri de produs autohton, în timp ce necesarul este de 568 de mii. Prin urmare, obiectivul nostru este ca până în 2025 să se producă la nivel de ferme în Republica Moldova minim 160 de mii de litri de lapte, adică cel puțin 40% din necesarul nostru. Nu vom putea închide importurile, dar trebuie să facem tot posibilul pentru a avea producția noastră autohtonă”, a declarat Vladimir Bolea.

Recent Ministerul Agriculturii a lansat Proiectul Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură prin intermediul căruia va fi implementat un program de granturi de până la 1 milion de dolari per beneficiar, care va ajuta crescătorii de animale să-și sporească productivitatea. Directorul executiv al Asociației Fermierilor Producători de Lapte, Ludmila Catlabuga, a precizat la Radio Moldova că astfel de proiecte sunt binevenite.

„Acest proiect are componenta grantului, care este foarte tentantă, dar vreau să pun în gardă și fermierul, pentru că nu este doar această componentă de grant, ci mai avem și contribuția proprie, care presupune niște resurse financiare, ceea ce ne va face să ne responsabilizăm, să avem câteva obligațiuni”, a precizat Ludmila Catlabuga.

În prezent, în fermele autohtone sunt în jur de 14 mii de vaci mulgătoare, iar aproximativ 50 de mii sunt îngrijite în gospodării private. Republica Moldova importă cantități impunătoare de lapte din Polonia, România și Ucraina.

Peste 3.000 de șoferi, sancționați pentru încălcări în trafic, de sărbători

În zilele de odihnă polițiștii au documentat peste 3.000 de șoferi care au ignorat normele rutiere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cele mai multe încălcări:

45 de persoane au fost înlăturate de la volanul mijlocului de transport, fiind depistate în stare de ebrietate;
1764 au depășit limita de viteză;
502 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
69 conduceau mașina fără a avea cuplată centura de siguranță;
412 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
131 conduceau autovehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
47 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor sau cicliştilor;
46 au fost sancționați pentru conducerea vehiculului cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce.

Polițiștii de patrulare au intervenit în 178 de cazuri, solicitări parvenite la Serviciul Unic 112.

ATENȚIE! Poliția cere ajutorul oamenilor pentru a găsi un bărbat de 34 de ani dispărut fără urmă

Inspectoratul de Poliție Cahul solicită suportul cetățenilor în stabilirea locului aflării unui bărbat de 34 de ani, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția a fost anunțată de apropiați, la 26 decembrie, precum că acesta a fost văzut ultima dată la 24 septembrie în Cahul, plecând de la domiciliul surorii sale spre domiciliul său din raionul Leova.

SEMNALMENTE: ochi căprui, păr șaten, înălțimea de 1,76 m, constituție corpolentă.
În momentul dispariției acesta purta o geacă maro, tricou albastru, pantaloni și adidași negri.

Oricine deține informații despre locul unde s-ar putea afla persoana este rugat să contacteze imediat Poliția la 112 sau (079) 984 076.

Droguri de 4 milioane de lei, ascunse într-o boxă muzicală: Doi suspecți reținuți

Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în conlucrare cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău, au destructurat un grup criminal specializat în contrabandă cu droguri din afara țării, cu ulterioara comercializare a acestora pe teritoriul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Oamenii legii au documentat activitatea infracțională timp de două luni.

În rezultat, polițiștii au stabilit că, liderul grupării criminale este un cetățean al Republicii Moldova, stabilit peste hotare, de unde dirijează schema criminală. Acesta introducea ilegal droguri în țară, ulterior fiind comercializate de către alți membri ai grupării, doi tineri de 24 și 26 de ani, domiciliați în capitală, care aveau roluri de curieri și depozitari.

În temeiul unei informații operative cunoscută polițiștilor, precum că ar urma să fie introdusă ilegal în țară o cantitate impunătoare de droguri, prin intermediul unei rute de transportare a coletelor cu destinația ,,Germania-Republica Moldova”, oamenii legii au descins cu percheziții.

În rezultatul verificărilor efectuate, ofițerii INI, cu suportul câinelui din Direcția Chinologică a IGP au depistat și ridicat 15 000 de pastile ,,ecstasy” camuflate într-un colet (boxă muzicală).

Dacă substanțele narcotice ajungeau la destinație, acestea urmau a fi plasate în ascunzișuri și comercializate prin intermediul magazinelor online.

Valoarea estimativă a drogurilor excluse din circuit constituie circa 4 000 000 de lei.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal pentru ,,Circulația ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, de un grup criminal organizat ori în favoarea acestora, în proporţii deosebit de mari“.

Grație măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au reținut cei doi tineri de 24 și 26 ani, fiind plasați în arest.

În privința liderului grupării criminale, polițiștii urmează să dispună anunțarea în căutare internațională a acestuia, cu ulterioara reținere.

Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, suspecții riscă închisoare de la 7 la 15 ani.

Investigațiile penale pe caz continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Caz rar la Aeroport! Un tânăr de 18 ani a încercat să introducă fraudulos în țară sute de mape cu documente
Articolul anterior
O mie de mașini au rămas blocate în zăpadă, în Suedia. Record de frig extrem
Articolul următor