Criza climatică a fost identificată anterior ca fiind o amenințare pentru cafea și bere, iar impactul său s-ar putea extinde acum la o altă ,,plăcere” a vieții fără care nu pot exista mulți oameni.
Costul global al zahărului a crescut la cel mai ridicat nivel din 2011, ca urmare a îngrijorărilor legate de ratele de subproducție din India, care a cunoscut o perioadă de secetă extremă care a amenințat culturile, și din Thailanda, care se confruntă cu o secetă severă. Cele două țări sunt cei mai mari exportatori de zahăr, după Brazilia, transmite bani.md.
Temperaturile în creștere la nivel global – se așteaptă ca anul 2023 să fie confirmat pe scară largă ca fiind cel mai cald an înregistrat vreodată – alimentează secetele și alte fenomene meteorologice extreme care afectează producția de alimente, inclusiv cea de zahăr. Majorarea prețurilor a început deja să se vadă în ciocolată, dulciuri și alte deserturi.
Consumatorii americani au văzut prețurile pentru zahăr și dulciuri crescând cu 8,9% în 2023 și se așteaptă o creștere de 5,6% în acest an, potrivit Departamentului american al Agriculturii, ceea ce este mult peste mediile istorice. În noiembrie, Mondelēz, o afacere care include printre mărcile sale Cadbury, Oreo și Toblerone, a avertizat cu privire la creșterile de prețuri pentru produsele sale.
Va trebui să existe o „creștere directă a prețurilor” pentru consumatori din cauza costului ridicat al zahărului și al cacao, a declarat Dirk Van de Put, directorul executiv al Mondelēz, pentru Bloomberg.
Marile corporații au o serie de motivații pentru creșterea prețurilor, a avertizat Gernot Wagner, economist în domeniul climei la școala de afaceri a Universității Columbia, dar amenințarea de fond reprezentată de schimbările climatice nu poate fi negată.
„Vremea extremă afectează alimentele – în urmă cu un an a fost vorba de avocado, acum este vorba de zahăr”, a spus Wagner. „Inflația climatică este un lucru și se înrăutățește. Este convenabil pentru proprietarul Oreos să arate cu degetul schimbările climatice pentru o creștere a prețului, dar este și de înțeles.”
Problemele legate de producția de zahăr au fost agravate de amenințarea cu limitarea exporturilor din partea țărilor producătoare de zahăr, pentru a-și menține propriile stocuri de marfă, și de blocajele portuare din Brazilia, care au blocat exporturile.
Prețul și importul de zahăr în SUA sunt afectate de diverse reglementări, ceea ce înseamnă că consecințele prețurilor ridicate ale zahărului vor fi mai mici decât în unele alte țări. Impactul va fi resimțit cel mai puternic de țările în curs de dezvoltare și de agricultorii de subzistență, potrivit lui Joseph Glauber, cercetător senior la Institutul Internațional de Cercetare pentru Politici Alimentare.