Drumuri închise, trenuri anulate și mașini blocate în nămeți, în mai multe județe din România, din cauza viscolului

Circulația este oprită pe 4 drumuri naționale din zona Moldovei, mai precis în judeţele Vrancea și Vaslui, a anunțat Centrul InfoTrafic al IGPR marți dimineață, 9 ianuarie, în cea mai recentă informare, la ora 10.00. De asemenea, mai multe trenuri din zona Moldovei au fost anulate, scrie libertatea.ro.


UPDATE ora 13.30: O șoferiță din Vaslui a ajuns cu mașina în râpă pentru că nu a adaptat viteza la șoseaua acoperită cu zăpdată. Accidentul s-a produs pe DJ 245, în apropiere de localitatea Drujești, comuna Băcani. În mașină erau două persoane, mama și fiul ei. Autoturismul a fost găsit de pompieri răsturnat într-o râpă, iar femeia și fiul ei, de 16 ani, au fost scoși. Adolescentul a suferit un traumatism cranio-cerebral și dureri la mâna stângă, iar mama lui, în vârstă de 40 de ani a suferit un traumatism cranio-facial ușor. Ambii au fost duși la Spitalul Elena Beldiman din Bârlad.

UPDATE ora 12.10: Un copil din Suceava cu afecţiuni respiratorii a fost dus cu șenilata la spital din cauză că mașina ambulanței a rămas blocată în zăpadă. O femeie de 21 de ani din comuna Fântânele, satul Slobozia, a cerut ajutor pentru fiul său de un an şi şapte luni, cu probleme respiratorii. Un echipaj de la Ambulanța Suceava a plecat spre ei, dar mașina a rămas blocată cu opt kilometri înainte de destinaţie, pe drumul acoperit cu zăpadă viscolită, a relatat news.ro. De aceea, a fost trimis un echipaj de salvatori de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Situaţii similare s-au înregistrat în mai multe zone din Moldova, unde ambulanţe care au pornit către pacienţi au rămas blocate pe drumurile înzăpezite.

UPDATE ora 11.00: Mai multe trenuri au întârzieri din cauza viscolului și a zăpezii și, în funcție de evoluția fenomenelor meteo, pe raza județelor Galați și Iași pot interveni restricționări în următoarele ore, a anunțat CFR Călători. „Pe raza regionalei Iași, întârzierile majore și problemele intervenite la infrastructua feroviară au perturbat turnusul garniturilor ceea ce a condus la imposibilitatea formării trenurilor din graficul de circulație”, a transmis CFR. În acest context, la care se adaugă problemele generate de temperaturile foarte scăzute care afectează șinele, mai multe trenuri au fost anulate, astfel:

Regio 5551/5550 Pașcani-Târgu Neamț și retur Regio 6454/6453 Iași-Scânteia și retur Regio 5471/5472 Bacău-Bicaz-Piatra Neamț Regio 6502/6501 Iași-Ungheni Prut-Iași Regio 5462 Piatra Neamț-Bacău și Regio 5461 circulă cuplat cu IR 1858 pe relația Piatra Neamț-Bacău. Pasagerii care au bilete la trenurile anulate își vor primi banii înapoi, dacă vor face cerere. UPDATE ora 10.10: În acest moment, doar patru drumuri naționale mai sunt închise, din cele 5 care au fost anunțate dimineață, a informat Centrul InfoTrafic al IGPR. Drumuri naționale cu circulația oprită DN 23B Stupina-Ciorăști, județul Vrancea DN 11A Bârlad – Ivești, județul Vaslui DN 24A Huși – Berezeni, județul Vaslui DN 26 Murgeni – Blăgești, județul Vaslui.

Drumuri naționale cu restricție de tonaj > 7,5 tone DN 24B Albița – Huși, județul Vaslui DN 15D Roman – Crăiești, județul Neamț DN 29 Răchiți – Săveni, județul Botoșani Drumuri naționale cu restricție de tonaj > 3,5 tone DN 22 Râmnicu Sărat – Băile, județul Buzău Din cauza vântului, manevrele în toate porturile de la Marea Neagră rămân oprite.

Un urolog din Bălți va face închisoare pentru malpraxis care a provocat decesul unui pacient de 44 de ani

Un medic urolog din Bălți a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executarea pedepsei. Inculpatul este acuzat de neglijență în acordarea asistenței medicale care a provocat decesul unui pacient de 44 de ani. Președintele Societății Urologilor din Moldova, Emil Ceban, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie, și-a exprimat îngrijorarea față de hotărârea pronunțată, subliniind că profesia medicală este o activitate nobilă cu riscuri inerente, care nu ar trebui să ducă la sancțiuni penale, transmite IPN.

„Profesia medicală este o activitate nobilă, care implică o dedicare personală și profesională, cu riscuri inerente, care din păcate pot provoca inevitabil complicații intra și postoperatorii, indiferent de experiența și dedicarea medicului. Aceste riscuri nu ar trebui să ducă la sancțiuni penale pentru cei care și-au consacrat viața salvării și îmbunătățirii vieților pacienților”, a menționat într-o scrisoare rectorul.

Emil Ceban a declarat că este tot mai evidentă necesitatea înființării unei organizații care să apere drepturile medicilor și să aplice o legislație echitabilă și specifică profesiei medicale. Potrivit rectorului, o astfel de legislație „ar contribui la protejarea atât a pacienților, cât și a profesioniștilor din sănătate, și ar asigura o evaluare obiectivă a cazurilor de malpraxis”.

„Solicităm autorităților judiciare examinarea minuțioasă și corectă a cazurilor privind prestarea serviciilor medicale și tratarea cu responsabilitate a cazurilor care vizează activitatea medicală. Actul medical este complex și plin de provocări, iar deciziile medicilor, chiar și cele luate cu maximă prudență și profesionalism, pot avea rezultate imprevizibile din cauza diversității condițiilor și reacțiilor individuale ale pacienților”, se menționează în scrisoare.

Inițial, prin sentința Judecătoriei Bălți din 3 noiembrie 2022, bărbatul a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii și i s-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de doi ani, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul medicinii pe un termen de trei ani. Executarea pedepsei aplicate a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de doi ani. S-a încasat în mod solidar de la inculpat și IMSP ,,Spitalul Clinic Bălți” 143 678 de lei, cu titlu de prejudiciu material și 200 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune.

Nefiind de acord cu sentința, acuzatorii de stat din Procuratura municipiului Bălți au atacat-o cu apel,solicitând stabilirea unei sancțiuni mai aspre, inclusiv cu executarea reală a pedepsei închisorii. Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 6 noiembrie 2024,a fost admis apelul procurorilor, casată parțial sentința și pronunțată o nouă hotărâre, prin care inculpatului i-a fost păstrată aceeași pedeapsă, dar cu executarereală. Mărimea compensației bănești a prejudiciului moral a fost stabilită la valoarea de jumătate de milion de lei.

Decizia instanței de apel este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni.

Cetățenii moldoveni, ovaționați în plenul Parlamentului pentru rezultatele alegerilor prezidențiale

Cetățenii Republicii Moldova au fost aplaudați în Parlament pentru rezultatele referendumului republican constituțional și ale alegerilor prezidențiale. Deputații au urmat îndemnul președintelui legislativului, Igor Grosu, care le-a mulțumit cetățenilor pentru „cele două victorii foarte importante”, transmite IPN.

Moldovenii au rezistat, moldovenii au demonstrat că țin la țara lor, la democrație, își doresc să fie parte dintr-o lume a păcii, lumea prosperității, în marea familie europeană. Moldovenii au demonstrat că pot rezista la avalanșa de minciună, de propagandă, de încercare de a dezbina, la bani murdari din interior, dar mai ales din afară., a declarat Igor Grosu.

Șeful Legislativului și-a exprimat respectul față de diaspora, precizând că a demonstrat o mobilizare exemplară.

Sunt mândru pentru țara mea, sunt mândru pentru moldovenii noștri, cetățenii noștri de pretutindeni. Haideți să le mulțumim și să le spunem că victoria asta se datorează lor, a mai spus șeful legislativului.

În timp ce deputații din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu au recunoscut rezultatele alegerilor, prezența lor la Parlament a fost marcată de absența socialiștilor.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, a anunțat într-un briefing că va merge la Comisia Electorală Centrală cu sesizări privind neregulile din turul II al alegerilor prezidențiale. Potrivit acestuia, socialiștii contestă rezultatul scrutinului, invocând folosirea resurselor administrative și agitația în zilele de tăcere.

Elevii vor merge sâmbătă la ore pentru a recupera o zi din vacanță

Elevii vor merge la ore și sâmbătă, 9 noiembrie. Aceștia vor recupera ziua de vineri, 1 noiembrie, atunci când au avut parte de o zi de vacanță extinsă, transmite MOLDPRES

Potrivit Planului-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal pentru anul de studii 2024-2025, elevii se pot bucura în anul curent de studii de vacanțe de toamnă și de primăvară cu o durată de nouă zilei fiecare, comparativ cu anii precedenți, când acestea erau de 3-5 zile.

În schimb, elevii și profesorii vor trebui să vină la ore în două zile de sâmbătă, pe 9 noiembrie, atunci când vor fi recuperate orele din 1 noiembrie și pe 15 martie, atunci când vor fi recuperate orele din 3 martie. 

Următoarea vacanță a elevilor va avea 15 zile, în perioada 25 decembrie 2024 – 8 ianuarie 2025. Până la sfârșitul anului de studii, elevii vor mai avea două vacanțe: cea de primăvară, care va dura nouă zile și cea de Paști, de zece zile.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova activează circa 1200 de instituții de învățământ primar și secundar general.

Detalii cutremurătoare în cazul nou-născutului găsit la groapa de gunoi din Nișcani
Articolul anterior
Două spitale municipale pentru copii sunt arhipline
Articolul următor