Suntem niște risipitori! Moldovenii cheltuie pentru produse alimentare, pe care le aruncă la gunoi, mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație

În RepublicMoldovenii cheltuie pentru produse alimentare, pe care le aruncă la gunoi, mai mult decât pentru sănătate, odihnă și educație. În Republica Moldova, în 2023, risipa și pierderile de alimente au fost de 19,2 miliarde de lei, dintre care circa 12 miliarde de lei – doar risipa de alimente. „Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari având în vedere nivelul de dezvoltare al țării noastre”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 12 ianuarie, în cadrul emisiunii ”Analize economice cu Veaceaslav Ioniță”, realizată în parteneriat cu Banca de Alimente din Republica Moldova, o inițiativă a misiunii sociale „Diaconia”.

„Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari având în vedere nivelul de dezvoltare al țării noastre”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, moldovenii aruncă anual la gunoi alimente care ar fi suficiente în a hrăni un milion de săraci din țară. Alimentele pe care le aruncă oamenii din țările dezvoltate sunt mult mai multe decât toate alimentele care se produc în Africa. „Dacă am fi mai raționali, toate produse alimentare culese, procesate, ajunse pe rafturile magazinelor și ulterior procurate, care anual sunt aruncate de către oamenii din țările dezvoltate, ar ajunge să fie hrăniți oamenii săraci de peste tot”, a spus expertul.

Veaceslav Ioniță susține că deși în ultimii trei ani moldovenii au cunoscut cea mai mare creștere a prețurilor la produsele alimetare din ultimi 20 ani, ei continuă să risipeacă produsele alimentare. Între 2001-2005, prețurile produselor alimentare au crescut cu 60,9%. Între 2006 și 2010 – prețurile alimentelor au crescut cu 38,6%. Între 2011-2015 – cu 46,3%. Între 2016-2020 – cu 31,6%. În ultimii trei ani: 2021/2022/2023 au crescut cu 62%. „În ultimii trei ani, Republica Moldova a avut cea mai mare inflație din ultimii 20 de ani. Ceea ce trebuie să ne pună pe gânduri este faptul că se majorează prețurile la produsele alimentare, dar noi continuăm să aruncăm foarte mult”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, cu cât o țară este mai săracă, cu atât ponderea cheltuililor pentru produsele alimentare în bugetul familiei este mai mare. Se consideră că dacă se cheltuie mai puțin de 20% din bugetul unei familii pentru produse alimentare reprezinți clasa medie a societății. În Uniunea Europeană (UE), în mediu, pentru produsele alimentare se cheltuie 14,3% din bugetul unei familii. Republica Moldova și Ucraina, țări candidate la UE, cheltuie 42%, cel mai mult din toate țările UE și țările candidate. Alte două țări candidate: Bosnia și Herțegovina – 31%; Muntenegru – 27%.  România cheltuie 24,8%, urmată de Lituania – cu 20,6% și Letonia – cu 20%. La polul opus se află Irlanda cu 8,3%, Luxemburg – cu 9% și Austria – cu 10,9%. Statele Unite cheltuie 6,5%. „Produsele alimentare reprezintă și în țările dezvoltate o problemă, dar la noi este mai mare. Aproape jumătate din banii câștigați de către moldoveni, 42%, merg pentru produse alimentare. Este trist când aflăm câte din produsele alimentare, pentru care s-au dat sume enorme de bani, se aruncă la gunoi”, susține economistul.

Analistul economic declară că 20% dintre cei mai bogați moldoveni cheltuie 30,3% pentru alimente. Alții 20% – 42,2%. Următorii 20% – 47,3%. Alțiii 20% – 51,8%, iar ultimii 20% sau 250 de mii de familii – 56,9%. „Ultimii, practic după ce au cumpărat produse alimentare nu mai rămân cu bani și pentru altceva. Deși cheltuie toți banii pentru alimentație, totuși, nu se alimentează cum trebuie, nemaivorbind de luxul de a cheltui bani și pentru altceva. La noi, cei mai bogați oameni cheltuie mai puțin pentru produsele alimentare. Aceștia au bani, își permit să plătească pentru o educație mai bună a copilului, să călătorească, să meargă la restaurant, odihnă etc”, a declarat economistul.

Expertul afirmă că moldovenii, în mediu, anual, aruncă de acasă la gunoi, din ceea ce au procurat, 76 kg de mâncare de persoană. În top este Grecia cu 142 kg pe cap de locuitor anual. Urmează Malta – cu 129; Luxembourg – 90; Ucraina și Moldova – 76; România – 70; Austria – 39; Slovenia – 34; și Federația Rusă – 33. Această cantitate este doar risipa făcută de către gospodăriile casnice. Pe lângă ceea ce se aruncă de acasă, se mai aruncă din magazine, fabrici, mai rămâne pe dealuri etc. Din ceea ce se aruncă, 40% din risipă este făcută de către consumatori; 25% – sectorul de producție; 20% – sectorul procesării; și 15% – sectorul comercial.

Risipa totală de alimente  în America de Nord este anual de 280-300 kg anual pe cap de locuitor. În Europa – 270-290. În Asia industrializată – 220-240. În America latină – 220-230. În Africa – 160-210. Aici populația fiind săracă practic nu aruncă produse alimentare. Fiind o zonă foarte slab dezvoltată, toată marfa rămâne pe deal, iar această pierdere le-ar permite să se alimenteze. Aici este vorba de incapacitatea lor redusă de a colecta marfa, care nici nu ajunge acasă, dar se pierde pe drum. În Asia de sud și sud-est – 120-140, deoarece sunt mai organizați în procesare și risipesc mai puțin acasă.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 5,2% din cheltuielile lunare ale moldovenilor merg pentru alimente care ajung la gunoi. În 2023, cheltuielile pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice au constituit 41,1%. În realitate, pentru produsele alimentare și băuturile nealcoolice, real consumate, s-au cheltuit 35,9%. 16,3% s-au cheltuit pentru locuință, apă, canalizare și gaz. Pentru îmbrăcăminte și încălțăminte – 8,4%; transport – 7,4%; mobilier, dotarea și întreținerea locuinței – 5,8%; produsele alimentare risipite – 5,2%; sănătate – 5,1%; diverse produse servicii – 4,5%, pentru telecomunicații – 4%; recreere și cultură – 2,6%; restaurante și hoteluri – 2,2%; băuturi alcoolice și tutun – 1,7%; educație – 0,9%.

„În Republica Moldova, risipa și pierderile de alimente, în 2023, au fost de 19,2 miliarde de lei, cu 1,4 miliarde de lei mai mult decât în 2022. Din cele 19,2 miliarde de lei: 12 miliarde de lei a fost risipă de alimente, restul au fost pierderi de alimente. În 2023, din cele 19,2 miliarde de lei, 6,6 miliarde de lei au constituit produsele aruncate de către populație. Cu 500 de milioane de lei mai mult față de 2022. Suntem niște risipitori, nu cei mai răi din Europa, dar foarte mari”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Economistul menționează că pe fundalul acestui nivel înalt al risipei alimentare, trebuie susținute activitățile de donație care sunt organizate în sprijinul păturilor sociale vulnerabile, precum cele desfășurate de către misiunea socială Diaconia. „Nu este corect, nu este etic și nu este normal să se facă în continuare această risipă de alimente, care nu este doar o problemă a Republicii Moldova, dar este problema țărilor dezvoltate. În țările mai slab dezvoltate populația nu risipește așa mult, dar neavând tehnologii necesare pierd produsele alimentare până ajung la populație. În cazul țărilor dezvoltate, produsul este transformat în hrană, doar că populația iresponsabilă o risipește”, a conchis economistul.

Percheziții la Criuleni: O femeie bănuită de corupere electorală, cercetată de CNA

O locuitoare a satului Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni,  este cercetată de CNA și procurori pentru corupere electorală, manifestată prin oferirea de bunuri în scopul determinării alegătorului de a-și exercita drepturile electorale în favoarea unui candidat, înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidențiale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Ofițerii CNA au desfășurat acțiuni în vederea ridicării bunurilor, utilizate în calitate de obiect al infracțiunii, identificării provenienței fondurilor și stabilirii eventualelor legături a persoanelor implicate cu membrii grupurilor criminale organizate care acționează în interesele unor formațiuni politice. 

În urma acțiunilor de urmărire penală, desfășurate de ofițerii CNA sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, persoana implicată urmează a fi audiată în calitate de bănuit și cercetată în stare de libertate. Precizăm că, persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la 5 ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunță faptele ilicite și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată. 

Ce faci în weekend? Descoperă evenimentele momentului: Muzică, Teatru și Distracție pentru toate gusturile

Transformă-ți Weekendul cu Aceste Evenimente de Neuitat – Muzică, Comedie și Magie. Unica.md și ITicket v-a pregătit o listă cu recomandări.

Planifică-ți un weekend de poveste cu iTicket, care aduce o gamă variată de evenimente pentru toate gusturile! De la muzică live și piese de teatru captivante până la spectacole interactive pentru copii, aceste propuneri sunt perfecte pentru a-ți transforma sfârșitul de săptămână într-o experiență memorabilă.

 Orange Blue – Primul Concert

Trupa Orange Blue își lansează primul concert live, promițând o explozie de energie și emoții pe scenă.

  • Când: 16 noiembrie 2024
  • Unde: Arena Chișinău 
  • Link bilete: Accesează aici

Nicolae Guță Live

Un concert care promite să fie incendiar, cu Nicolae Guță aducând pe scenă cele mai iubite piese ale sale.

  • Când: 15 noiembrie 2024
  • Unde: Night Club STUDIO, str. București 68
  • Link bilete: Accesează aici

Distrează-te alături de regele manelelor într-o seară vibrantă!

 Parada Noutăților Muzicale 2024

Cele mai noi hituri și interpretări spectaculoase aduse de artiști consacrați și tineri talentați.

  • Când: 16 noiembrie 2024
  • Unde: Palatul Republicii 
  • Link bilete: Accesează aici

Un eveniment muzical de top care nu trebuie ratat!

 Povestea Micului Prinț – Spectacol teatral pentru elevi și toată familia

Un spectacol magic, inspirat de povestea lui Antoine de Saint-Exupéry, pentru întreaga familie.

  • Când: 17 noiembrie 2024
  • Unde: Teatrul „Planeta Clounella”
  • Link bilete: Accesează aici

O experiență teatrală de poveste!

Тайна Заброшенной Планеты – Космошоу

Un spectacol interactiv pentru copii, cu aventuri cosmice și efecte speciale captivante.

  • Când: 16 noiembrie 2024
  • Unde: Cinematograful „Odeon”
  • Link bilete: Accesează aici

O aventură cosmică de neuitat!

Muzică și vers din al meu univers

Concert deosebit cu Vladimir Iovu și invitații săi, într-o seară plină de poezie și muzică originală.

  • Când: 15 noiembrie 2024
  • Unde: Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”
  • Link bilete: Accesează aici

O seară pentru suflet și inspirație!

Liliom de Ferenc Molnár

O piesă despre iubire și sacrificiu, care îți va rămâne în minte și suflet.

  • Când: 15 noiembrie 2024
  • Unde: Teatrul „Luceafărul”
  • Link bilete: Accesează aici

O experiență teatrală intensă!

Pasiunile după Matei

Concertul de închidere al Festivalului Internațional „Johann Sebastian Bach” aduce o capodoperă vocal-simfonică.

Un moment de rafinament muzical desăvârșit!

Слишком Женатый Таксист

O comedie spumoasă despre un taximetrist cu două soții, care încearcă să-și păstreze secretul.

  • Când: 16 noiembrie 2024
  • Unde: Teatrul dramatic rus de stat „A. P. Cehov”
  • Link bilete: Accesează aici

Râsete garantate într-o poveste de neuitat!

Nu lăsa acest weekend să treacă fără momente speciale! Indiferent de preferințele tale, iTicket îți oferă acces rapid la cele mai captivante evenimente din oraș. Descoperă spectacolele care îți vor umple timpul liber de emoție și bucurie, și nu uita că poți accesa și achiziționa biletele ușor prin aplicația iTicket: Android | iOS. Fă-ți planuri și bucură-te de experiențe memorabile alături de cei dragi!

Polițiștii vor fi la datorie în contextul alegerilor din România: În Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare

În contextul Alegerilor Prezidențiale din România organizate și desfășurate în perioada 22-24 noiembrie curent, Inspectoratul General al Poliției vă informează că polițiștii vor fi la datorie pentru acordarea suportului pe segmentul asigurării ordinii publice și pazei secțiilor de votare, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În vederea garantării dreptului la vot pentru fiecare cetățean român din Republica Moldova, vor fi deschise 59 de secții de votare în țara noastră (vezi Anexa cu locațiile).

Pentru asigurarea bunei desfășurări a procesului electoral, Poliția va monitoriza escortarea unităților de transport implicate în transportarea buletinelor de vot, protejând integritatea acestora și a altor documente electorale, dar și paza secțiilor de votare.

Menționăm că, cetățenii români din Republica Moldova sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României în intervalul 22 noiembrie (orele 12:00-21:00), 23 noiembrie și 24 noiembrie (orele 07:00 – 21:00).

O mireasă și-a tricotat rochia inspirată de like-uri și mesaje. Vloggerița a realizat-o în 45 de zile. Rezultatul este uimitor
Articolul anterior
Biblioteca Națională „Ion Creangă” va oferi mai multe servicii bazate pe tehnologii
Articolul următor