Moscova continuă să se eschiveze de la sancțiunile privind tehnologia de care forțele sale au nevoie pentru a lupta în Ucraina, importând recent aproape 9 miliarde de dolari în produse electronice de „înaltă prioritate” pe care SUA și aliații săi le-au interzis să intre în Rusia, potrivit unui nou raport realizat de cercetători americani și ucraineni.
Aceste componente sunt în principal microcipuri, rulmenți, sisteme de navigație și alte componente electronice pe care Kremlinul le folosește pentru rachetele, dronele și vehiculele sale blindate.
Cel puțin 43,9% din această tehnologie importată a fost fabricată inițial de companii cu sediul în SUA
În primele 10 luni ale anului 2023, cel puțin 43,9% din această tehnologie importată a fost fabricată inițial de companii cu sediul în SUA și în țările sale aliate, potrivit studiului comun realizat de think-tank-ul Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions și de un centru de analiză de la Școala de Economie din Kiev.
Numai producătorii cu sediul în SUA au contribuit la cel puțin 27% din tehnica găsită în armele rusești în această perioadă, a precizat raportul, care a pledat pentru utilizarea sancțiunilor pentru a face presiuni asupra Rusiei să renunțe la invazia sa, potrivit Business Insider.
În total, tehnologia avansată importată de Kremlin în acele luni este evaluată la 8,77 miliarde de dolari, potrivit raportului.
Sancțiunile au funcționat într-o oarecare măsură, a declarat grupul. Cercetătorii au constatat că electronicele avansate importate de Rusia pentru uz militar au scăzut cu 10% de la începutul războiului.
O mare parte din această tehnologie provine de la companii cu sediul în SUA, precum Intel, Advanced Micro Devices și Texas Instruments
Produse de la Intel în valoare de cel puțin 351 de milioane de dolari au fost importate pentru armamentul rusesc din ianuarie până în octombrie 2023, în timp ce tehnologie în valoare de 269 de milioane de dolari a provenit de la Analog Devices, cu sediul în Massachusetts, au precizat cercetătorii.
Și 174 de milioane de dolari din aceste bunuri au fost produse inițial de AMD, în timp ce alte 140 de milioane de dolari au venit de la Texas Instruments, au mai spus grupurile de cercetare.
Componente de la toate aceste companii au fost găsite în arme rusești recuperate de pe câmpul de luptă, a adăugat raportul. Asta în ciuda faptului că toate acestea și-au oprit vânzările către Rusia:
„Este clar că Rusia continuă să fie capabilă să achiziționeze cantități mari de bunuri pe care noi le considerăm de o importanță deosebită pentru industria sa militară”, au scris cercetătorii.
Aceste bunuri care ajung în Rusia au fost în mare parte vândute și expediate prin China
De asemenea, au constatat că tehnologia chineză a reprezentat 44,7% din componentele importate găsite în armamentul rusesc în primele trei trimestre ale anului 2023. Este mai mult decât SUA, dar totuși mai puțin decât cantitatea de tehnologie importată provenind din coaliția occidentală, care include Coreea de Sud și Japonia, conform datelor din raport.
De asemenea, raportul a declarat că rezultatele sale arată că este foarte probabil ca Rusia să aibă în continuare nevoie de electronice avansate occidentale pentru armele sale, ceea ce înseamnă că toate controalele la export ar putea fi în continuare eficiente în limitarea bombardamentelor și a atacurilor cu drone ale Moscovei:
„Cu toate acestea, sunt necesare schimbări majore în abordarea actuală de aplicare a legii pentru a îmbunătăți eficiența acestora”, se arată în raport.
Cercetătorii au făcut apel la legiuitorii occidentali să intensifice restricțiile impuse țărilor care acționează ca vânzători terți și să încurajeze sectorul privat să se reglementeze mai bine pentru a respecta sancțiunile.
Raportul comun vine imediat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că sancțiunile occidentale sunt afectate de lacune administrative.
„Există dovezi clare ale unei încetiniri a industriei rusești de apărare”, a declarat el într-un discurs video. „Dar pentru ca sancțiunile să fie 100% eficiente, schemele de eludare a sancțiunilor trebuie, de asemenea, să fie 100% blocate”.