Protest la Primărie: Părinții au cerut restabilirea grupelor cu program prelungit. Conducerea Capitalei a venit cu o reacție

Reprezentanții Asociației obștești „Părinți Solidari” și ai Inițiativei civice „Primăria Alternativă”, alături de părinți și copii, au organizat o acțiune de protest în fața Primăriei municipiului Chișinău.

În cadrul acțiunii, manifestanții au cerut ca municipalitatea să restabilească grupa gratuită cu program prelungit pentru elevii din clasele primare, transmite IPN.

Potrivit directoarei executive a Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, copiii au dreptul să frecventeze gratuit grupe cu program prelungit. Însă deciziile la nivel de municipalitate se iau unilateral de către primarul general. „Aceste decizii, în ultima perioadă au început a avea o vădită tentă împotriva copiilor. Nu știu de ce primarul Ion Ceban a considerat că copii sunt primii din contul cărora noi putem economisi banii publici, pentru a-i avea pentru concerte, deplasări peste hotare etc.”, susține Ala Revenco.

Potrivit ei, prin asemenea acțiunii, părinții doresc să convingă municipalitatea să aloce bani pentru grupele cu program prelungit în școli, iar elevii din clasele primare să le poată frecventa gratuit. „Prin școli a început să circule informația, la ședințe cu părinții, că grupa cu program prelungit se propune, dar cu plată. Ceea ce propune Primăria Chișinău și ar trebui să-i fie rușine pentru asta, propune nu doar ca noi ca părinți să achităm aceleași cheltuieli ale Primăriei, dar de fapt vor să le dubleze sau chiar să le tripleze”, afirmă directoarea asociației.

„Noi ca părinți nu putem accepta o astfel de situație și evident că am ieșit astăzi să protestăm și să cerem să fie întoarse grupele cu program prelungit. Banii sunt ai noștri ai tuturor, cetățeni ai acestui oraș. Cei care suntem aici, cei care se află aici – toți contribuim la formarea bugetului și primarul trebuie să ne întrebe pentru ce vrem să cheltuim acești bani – pentru trotuare, pentru bănci în parc sau pentru grupa cu program prelungit sau pentru grupe de serviciu la grădinițe, care activează deja numai până la ora 17.00”, a mai spus Ala Revenco.

Participanții la protest au scandat: „Întoarceți grupele cu program prelungit gratuite!”, „Rușine!”, „Rușine, Ion Ceban!”, „Întoarceți banii copiilor!” etc. De asemenea, manifestanții au lipit mai multe mesaje pe pereții Primăriei, printre care și: „Este o decizie iresponsabilă și discriminatorie față de copiii claselor primare, cât și părinții acestora. Siguranța copiilor se pune mai prejos decât concertele fastuoase ale domnului Ceban”.

Primăria municipiului Chișinău a venit cu o reacție referitor la acțiunea de protest.

Astfel, Primăria a remarcat că orele cu program prelungit nu au fost suspendate și că doar s-a reluat situația care a avut loc acum 3 ani.

„Primăria Chișinău nu a suspendat orele cu program prelungit, doar a revenit la situația de acum 3 ani, este vorba doar de finanțare, în contextul în care bugetul municipal este presat de acțiunile guvernării când sunt impuse anumite sarcini, fără acoperire financiară din partea statului”, se arată într-un comunicat. 

În acest context, instituția va solicita Parlamentului, printr-un proiect de lege ca acest serviciu să fie finanțat din bugetul de stat, nu doar în municipiul Chișinău, dar și în întreaga țară.

De asemenea, Primăria Chișinău va cere ca 50% din transferurile realizate de cetățeni la stat să rămână pentru dezvoltarea Capitalei. 

„Totodată, Primăria Chișinău va solicita ca din cele 23 de miliarde pe care chișinăuienii le transferă la stat, să rămână 50% la Chișinău și nu doar 13% – 2,8 miliarde cum este în prezent și transferuri cu destinații speciale.

Cu o altfel de abordare, Chișinăul ar putea să se dezvolte mai rapid, iar sursele financiare ar ajunge pentru drumuri, curți de bloc, infrastructură, transport, școli și grădinițe, diverse servicii sociale și multe altele. 

Ceea ce se întâmplă în prezent este că, autoritatea centrală crește povara financiară pusă pe umerii Primăriei Chișinău, fără acoperire din partea statului”, a comunicat instituția.

În final, Primăria s-a arătat dezamăgită de Guvern care pe lângă tăierea bugetului pentru domeniul educațional închide mai multe instituții educaționale și concediază specialiștii în domeniul.

„Ne pare rău că Guvernul a tăiat bugetul pentru domeniul educațional cu peste 350 de milioane de lei, mai multe cadre din sistem sunt concediate, iar mai multe școli și universități sunt închise. 

Între timp guvernarea face tot posibilul, prin diverse acțiuni, să devieze de la problemele și ilegalitățile pe care le crează și să dea vina pe altcineva. 

Despre alte decizii pe care le va lua Primăria Chișinău, vor fi anunțate în scurt timp”, a conchis Primăria.

Realizările remarcabile ale fermierilor care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din țara noastră, celebrate în cadrul unei Gale importante

PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei AlimentareAgenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și având ca parteneri principali: Kaufland Moldova și Federatia Nationala a Fermierilor, va desfășura mâine, 20 septembrie, PRIA GALA FERMIERILOR din MOLDOVA într-o locație deosebită în Chișinău – Community Business Center, un eveniment unic, care mai ales în acest an, în premieră, este conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din Republica Moldova, care sunt exemple de urmat, informează unica.md.

”Vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor moldoveni care au investit capital, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura Republicii Moldova, vom aprecia inovația, diversitatea portofoliului, creșterea, orientarea către comunitate, crearea locurilor noi de muncă. Vom fi atenți și la tinerii fermieri, dar și la femeile din agricultură și nu numai, în toamna anului 2024 într-o locație deosebită din Chișinău. Va fi o zi minuantă cu multe cunosținte de business pe care le vom acumula, networking, dar ne vom bucura și de produsele partenerilor: companii cosmetice, companii vinuri, companii telecom, companii care vând masini, companii care fac prăjituri, bomboane, produse ale fermierilor, haine și nu numai, care se vor câștiga la TOMBOLA pentru participantii la eveniment.” anunță organizatorii.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume.
Republica Moldova acordă o atenție deosebită acestui sector, cel mai important al economiei sale.

Fermierii au unul dintre cele mai importante roluri pentru omenire și pentru economie.

Gala Fermierilor din Republica Moldova este un eveniment major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană.

Premiile recunosc și recompensează excelența, încurajează inovarea și creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea și schimbul de bune practici. Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură.

Dezbatem alături de fermieri, autorități si companii conexe si găsim cele mai bune soluții pentru aceste momente de încercare, dar descoperim și oportunitățile pe care le pot avea, mai spus organizatorii

PRIA GALA FERMIERILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA este un eveniment UNIC în Moldova, major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană..

Cantina liceului unde s-au intoxicat 65 de elevi din Chișinău a fost închisă pentru verificări

Cantina Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, unde 65 de elevi s-au intoxicat, și-a sistat activitatea. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a inițiat verificări, transmite IPN.

Până la finalizarea anchetei epidemiologice cantina și-a sistat activitatea. Potrivit ANSA, responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate, operatorilor din domeniul alimentar.

În context, instituția solicită agenților economici din domeniu să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar. De asemenea, este obligatoriu să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare, să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora, precum și să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată.

Un angajat al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și 65 de elevi din clasele a X-XII-a s-au intoxicat cu alimente. Adultul, dar și 20 dintre elevi au fost internați la spital. Potrivit Ministerului Sănătății, starea copiilor și a angajatului liceului este satisfăcătoare, iar cea a elevului din reanimare este gravă, dar stabilă.

Campania „Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024”

Recent, Farmacia Familiei a participat la Cel de-al V-lea Summit Farmaceutic Eurasiatic 2024, desfășurat la Samarkand. A fost o experiență extraordinară, în care liderii și profesioniștii din industria farmaceutică au discutat tendințele de dezvoltare din Europa de Est, Asia Centrală și Caucaz.

În cadrul acestui eveniment, campania socială ”Puterea Omeniei” a Farmaciei Familiei a fost desemnată „Proiectul Social al Anului 2024” de către Global Pharmaceutical Leaders’ Club, concurând cu peste 20 de companii sociale. Această distincție subliniază angajamentul nostru față de comunitate și binele oamenilor.

Vă asigurăm că vom continua să ne implicăm activ în proiecte sociale care aduc un impact pozitiv comunității, contribuind astfel la o sănătate mai bună și un viitor mai bun pentru toți.

Studenții din Republica Moldova pot beneficia de o bursă de studii în Japonia
Articolul anterior
Administratorii blocurilor de locuit și altor edificii care nu curăță țurțurii de pe acoperișuri riscă amenzi
Articolul următor