Tot mai mulți soldați ruși se predau sau fug de pe front. Un întreg pluton a încercat să ajungă în Crimeea

Un număr din ce în ce mai mare de soldați ruși se predau sau își părăsesc pozițiile, pe măsură ce războiul se apropie de pragul de doi ani, potrivit relatărilor unor oficiali sau comandanți ucraineni, relatează Newsweek, conform Adevarul.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a afirmat că peste 100 de soldați ruși s-au predat în apropierea orașului Avdiivka, o zonă cu lupe active, în ultima lună, din pricina moralului scăzut și a condițiilor dure ale vremii, a relatat vineri The Kyiv Post.

În regiunea sudică Herson, trupele ucrainene ar fi fost observate trăgând cu obuze încărcate cu pliante în care îi îndemnau pe inamicii lor să fluture steagul alb, gest care i-a obligat pe cel puțin o parte din comandanți ruși să ordone ca pliantele să fie aruncate.

Generalul ucrainean Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Kievului, a distribuit vineri pe Telegram o înregistrare video cu un presupus soldat rus care s-a predat.

Prizonierul, identificat ca fiind sergentul Serghei Sarancin, ar fi luat această decizie pentru că ar fi fost „abandonat fără hrană, adăpost și apă” după ce a fost trimis pe câmpul de luptă. El s-ar fi predat rapid, alături de restul unității sale, potrivit postării lui Sîrski.

„El crede că este mai bine să mergi la închisoare, să cosești, decât să mergi din nou la război. Îi sfătuiesc cu tărie pe ruși să nu intre în Ucraina, pentru că rușii nu trăiesc prea mult într-un război. Aș vrea să îl întreb pe [președintele rus Vladimir] Putin de ce a ucis atât de mulți ruși”, a scris comandantul ucrainean.

Un întreg pluton ar fi încercat să fugă în Crimeea

Colonelul Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al grupării de forțe ucrainene Tavria, a afirmat în timpul unei apariții la Espreso TV la începutul acestei săptămâni că un pluton întreg de aproape 40 de soldați a părăsit recent câmpul de luptă, potrivit The Kyiv Post.

Ștupun a precizat că trupele au luat decizia de a „fugi spre Crimeea”, peninsula ucraineană pe care Rusia o ocupă de la anexarea sa ilegală din 2014, după care au fost „vânate” de propria armată.

„Aproape 40 de invadatori și-au părăsit tranșeele și au încercat să fugă spre Crimeea, rămânând înarmați. Vorbesc despre un întreg pluton al armatei ruse. Au existat rapoarte potrivit cărora mergeau după ei în încercând să-i aducă înapoi”, a spus oficialul ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene a mai spus că un val de ger și condițiile insalubre au determinat alți 30 de soldați ruși să se predea în doar patru zile

Ștupun a explicat că recruții care nu au pregătire și experiență pe câmpul de luptă sunt amenințați de comandanți cu bătaia, inclusiv cu execuția, dacă refuză să lupte: „Acesta este modul în care îi motivează pe invadatori să execute misiuni de asalt”.

„Au pus presiune pe ei atât mental, cât și fizic. Soldații recent mobilizați, care tocmai au fost desfășurați, nu au văzut încă aceste orori și nu înțeleg ce se întâmplă. De aceea cei care au fost deja în misiuni de asalt și au supraviețuit cumva sunt cei care refuză să participe la o nouă ofensivă, deoarece sunt îngroziți de ideea de a merge din nou acolo”.

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

Un iPhone ar fi rezistat căderii de la 5000 de metri. Americanii găsesc telefoane pe traseul avionului Alaska Airlines
Articolul anterior
Pentru prima dată în ultimii patru ani! În Moldova s-a deschis o pârtie de schi
Articolul următor