Kievul aduce un omagiu unui tânăr poet ucis pe front. Maksym Kryvtsov avea 33 de ani. „Renașterea împușcată, o trăim din nou”

Cu steaguri și flori, sute de persoane s-au adunat la Kiev, în ciuda frigului năprasnic, pentru a aduce un omagiu unui tânăr poet și soldat, Maksym Kryvtsov, a cărui moarte pe front a emoționat Ucraina, relatează AFP.

Foto: Profimedia

Maksym Kryvtsov, care purta numele de război „Dali”, a fost ucis duminică, la vârsta de 33 de ani. El s-a înrolat în armată ca voluntar în 2022, după începerea invaziei rusești, și a servit în principal ca mitralior, potrivit hotnews.

Prima sa carte, „Poezii dintr-o gaură”, a fost desemnată una dintre cele mai bune opere literare din țară în 2023 de către filiala ucraineană a rețelei internaționale PEN.

Cu o zi înainte de a muri, el a postat pe Facebook o fotografie în care apare în uniformă, în fața unui copac, cu un zâmbet uşor pe buze, un coc în vârful capului şi cu cartea sa în mână. „90% dintre poeziile de aici sunt despre moarte”, a scris el.

Joi, sicriul său – deschis, conform tradiției – a fost depus în Catedrala Sfântul Mihail, un loc de seamă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene independente de Moscova, în centrul Kievului.

Doi militari în uniformă au ținut un steag național galben-albastru cu o panglică neagră în semn de doliu și o cruce mare de lemn, care a fost pusă ulterior pe mormântul său.

Peste o sută de oameni, între care numeroși tineri, s-au înghesuit în mica catedrală pentru a-i aduce un ultim omagiu. Unii dintre ei plângeau, iar cei mai mulţi au adus flori, de obicei trandafiri sau garoafe.

Dar mai multe persoane au venit cu violete africane în ghiveci, o referire la un poem al lui Maksym Kryvtsov pe care acesta l-a postat pe Facebook, în care își descria propria moarte pe câmpul de luptă. „Violete vor crește în primăvară lângă mâinile mele sfâșiate”, spune textul.

„Ne rugăm pentru odihna sufletului luptătorului Maksym”, a spus unul dintre preoți în timpul ceremoniei religioase, numindu-l „erou”. „Ne vom aminti de el și vom continua lupta noastră”.

Generație decimată

„Maksym Kryvtsov era tineretul nostru, viitorul nostru. Oameni ca el ar trebui să construiască Ucraina” după război, a deplâns Iuriy Yurchenko, un muzician și militar în vârstă de 51 de ani, care a scris mai multe cântece împreună cu Kryvtsov.

O prietenă a poetului, Olena Smodarchuk, în vârstă de 21 de ani, a plâns în fața catedralei. „A fost un om incredibil de strălucitor. Foarte atent și de mare sprijin. Oferea fericire, oamenii îi zâmbeau mereu”, a spus ea.

„Atât de mulți tineri și tinere mor, nu este posibil”, a adăugat, în lacrimi, Olena Kachur, în vârstă de 40 de ani, care a venit să-și exprime susținerea față de apropiații defunctului.

Poetul nu este primul artist ucis de la începutul invaziei ruse.

Zeci de artiști – scriitori, dansatori, muzicieni… – au murit în război, ceea ce a dus la comparații cu „Renașterea împușcată”, termen folosit pentru a descrie o generație de personalități culturale ucrainene ucise de autoritățile sovietice în anii 1930.

„«Renașterea împușcată»… O trăim din nou”, a scris pe Facebook Vladyslav Rashkovan, reprezentantul Ucrainei la Fondul Monetar Internațional (FMI).

Trei tineri de 19, 20 și 21 de ani, reținuți în schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident”. Patru femei, păcălite

Trei tineri de 19, 20 și 21 de ani au fost plasați în arest pentru 30 de zile, fiind învinuiți  de implicare în schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident”. Victimele s-au dovedit a fi patru femei cu vârste cuprinse între 75 și 77 de ani  din capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Timp de o săptămână, polițiștii de la Ciocana și cei ai Direcției de Poliție Chișinău au documentat activitatea infracțională a acestora.

Tinerii au acționat după metoda bine cunoscută, apelând telefonic victimele și, sub pretextul că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier, au obținut prin înșelăciune o sumă totală de 300.000 de lei.

Bănuiții au  fost reținuți și plasați în arest. O parte din bani,  mai exact 7000 de dolari și 19 000 de lei, au fost recuperați de oamenii legii și urmează sǎ fie întorși victimelor.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7  la 10 ani.

În continuare, cu suportul procurorilor de la Ciocana sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și pedepsirii persoanelor implicate în infracțiune.

Poliția atenționează repetat: Nu vă lăsați manipulați de infractori! Fiți Prudenți!

În caz că participați într-un scenariu similar, apelați de urgență serviciul 112.

Val de cutremure în România, câteva zile la rând

Un val de cutremure au avut loc marți dimineața în România. Unul a fost în Buzău, iar două seisme s-au produs tot în această dimineață, în Vrancea. Toate aceste seisme vin după un alt cutremur care a avut loc pe data de 23 februarie tot în Vrancea, scrie evz.ro.

Val de cutremure în această dimineață în Buzău și Vrancea

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că primul seism s-a produs la ora 3:21, în Vrancea, fiind un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 77.7km.

Specialiștii spun că seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focsani, 65km N de Buzău, 66km E de Sfantu-Gheorghe, 78km E de Brasov, 97km S de Bacau, 97km NE de Ploiesti, 99km SV de Barlad.

Al doilea cutremur a avut loc la ora 3:27, în Vrancea, având o magnitudine ml 2.9 și o adâncime de 74.9 km. A fost un seism de intensitate slabă.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km V de Focșani, 67km E de Sfantu-Gheorghe, 68km N de Buzau, 81km E de Brasov, 93km S de Bacau, 96km SV de Barlad.

Un alt cutremur a avut loc zona Vrancea, Buzău

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, un alt cutremur a avut loc la ora 4.32 în județul Buzău. Acesta a avut magnitudinea 3,2 și s-a produs la adâncimea de 130 de kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Focșani (48 km), Buzău (51 km), Sfântu Gheorghe (70 km), Brașov (77 km), Ploiești (82 km).

De asemenea, tot pe 25 februarie 2025, la ora 04:33:00 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 118.1 km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 47km NV de Buzau, 51km V de Focsani, 71km SE de Sfantu-Gheorghe, 76km E de Brasov, 77km NE de Ploiesti.

Val de cutremure în România

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, pe data de 23 februarie 2025 la ora 12:47:25 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 65.0km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 32km NV de Focsani, 76km SV de Barlad, 78km S de Bacau, 79km N de Buzau, 81km E de Sfantu-Gheorghe, 98km E de Brasov, informează infp.ro.

ULTIMA ORĂ! Incendiu puternic la Bălți: Patru echipaje de pompieri au intervenit la fața locului

Un incendiu de vegetație a izbucnit marți, 25 februarie, lângă Lacul Orășenesc din municipiul Bălți. La fața locului au intervenit patru echipaje de pompieri pentru a stinge focul, scrie realitatea.md.

Potrivit Inspectoraratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) flăcările au cuprins o zonă cu stufăriș. Din fericire, victime nu au fost înregistrate. Circumstanţele cazului urmează a fi stabilite ulterior.

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare
Articolul anterior
Un bărbat și fiul său minor, reținuți după ce au ucis un bărbat în vârstă de 38 de ani din Ucraina
Articolul următor