Care sunt cele mai dificile intervenții chirurgicale?

Intervențiile chirurgicale sunt salvatoare de vieți, deseori fiind singura soluție pentru vindecarea unor afecțiuni grave. Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a reduce cât mai mult riscul de complicații, este important ca operațiile să se desfășoare în centre medicale specializate, care dispun de un bloc operator modern, dotat cu aparatură de ultimă generație, și de o echipă chirurgicală experimentată, scrie digi24.ro.

Printre cele mai dificile intervenții chirurgicale se numără procedurile de chirurgie hepato-bilio-pancreatică, necesare pentru tratamentul unor afecțiuni ale ficatului, pancreasului și căilor biliare.

Orice intervenție pe ficat este deosebit de complexă, din cauza structurii anatomice deosebite a acestui organ vital, care este foarte vascularizat și totodată fragil. De aceea, este esențial ca pacientul care are nevoie de chirurgie hepatică să se adreseze unui centru specializat, care asigură un tratament integrat, multidisciplinar și unde pot fi realizate cu succes chiar și cele mai complicate operații. În cazul afecțiunilor hepatice severe, tratamentul chirurgical este esențial, deoarece permite eliminarea tumorilor, cu păstrarea funcției hepatice. Prin rezecție hepatică sau hepatectomie poate fi îndepărtat în siguranță până 70% din volumul ficatului bolnav, deoarece acest organ are capacitatea de regenerare în timp.

Rezecția hepatică este indicată pentru tratamentul unor tumori hepatice benigne sau maligne și pentru eliminarea metastazelor hepatice. Pentru tratamentul altor afecțiuni, cum este ciroza la ficat sau insuficiența hepatică, transplantul este singura soluție posibilă. Transplantul de ficat este cea mai dificilă și complexă intervenție de chirurgie generală, durează aproximativ 10 ore și implică înlocuirea completă a organului bolnav cu unul sănătos, prelevat de la un donator compatibil aflat în moarte cerebrală sau de la un donator viu înrudit. În cazul unui transplant hepatic cu donator viu, provocarea cu care se confruntă echipa chirurgicală este și mai mare, pentru că trebuie realizate simultan două intervenții chirurgicale: prima pentru prelevarea unui fragment de ficat de la donatorul sănătos și a doua pentru realizarea transplantului propriu-zis

Astfel, nu există loc de greșeală: ambele echipe operatorii trebuie să aibă experiență îndelungată în realizarea operațiilor de transplant hepatic, iar spitalul trebuie să fie dotat cu echipamente medicale de ultimă generație și cu o secție de terapie intensivă deosebit de performantă.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Sf. Vasile cu beție și scandal! Un bărbat a fost înjunghiat de un tânăr la Sângera
Articolul anterior
Chinezii încearcă să obțină soiuri noi de cartofi în spațiu
Articolul următor