Palatul Culturii din Iași, printre cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn din lume

Palatul Culturii din Iaşi, unul dintre cele mai importante şi impunătoare obiective din capitala Moldovei, stârneşte în continuare interesul turiştilor. Clădirea a fost votată ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn din lume, scrie adevarul.ro.

Astfel, bijuteria din centrul Iaşiului reuşeşte să adune, anual, mii de turişti din toate colţurile lumii. O dovadă a acestui fapt o reprezintă şi încasările înregistrate pe parcursul anului 2023.

Sute de mii de vizitatori într-un singur an

În anul 2023, Palatul Culturii din Iași a încasat nu mai puţin de 2.525.894 de lei din vânzarea biletelor. Numărul persoanelor care au vizitat instituția culturală este de 388.658. 

Palatul Culturii găzduiește patru muzee de talie națională. Acestea sunt Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

În anul 2023, Muzeul de Istorie a Moldovei a înregistrat cel mai mare număr de vizitatori din cele patru obiective găzduite de Palatul Culturii, mai exact 109.952 de persoane. Acest muzeu are capacitatea de a prezenta trecutul întregii Moldove istorice, din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană.

Palatul Culturii, superb şi pe timp de noapte

Cei care au reușit să ajungă în centrul Iaşiului știu că, pe timpul nopții, imaginea Palatului este una deosebită. 

În anul 2019, celebra și impunătoarea clădire din centrul Iașului, ce poate fi observată din aproape toate zonele orașului, a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase clădiri ce trebuie văzute pe timp de noapte. Palatul Culturii se află într-o companie selectă, alături de Palatul Regal din Madrid, Palatul Versailler, Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg și Palatul Schönbrunn din Viena. În clasamentul realizat în 2019, de către Rolandia, Palatul Culturii ocupa poziția a treia. 

Palatul Culturii a fost construit peste curtea domnească medievală din Moldova din 1434. Legenda spune că primul proiect de reconstrucție și extindere a Palatului Moldovei a fost comandat de către Alexandru Moruzi, domnitor al vremii, în 1803. Până în 1841, Palatul a mai fost reconstruit de către prințul Mihai Sturza. În 1906, clădirea a trecut printr-un amplu proces de reconstrucție, fiind abordat stilul neogotic. Renovările au fost oprite de primul război mondial, dar au fost finalizate în 1925. Astfel, inaugurarea s-a făcut un an mai târziu, de către regele Ferdinand.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Cât de gravă e starea de sănătate a lui Kate Middleton. Membrii familiei fac eforturi pentru a-i fi alături
Articolul anterior
Ce salarii au judecătorii din Republica Moldova
Articolul următor