Nuntă printre bombardamente, în Gaza. Doi tineri s-a căsătorit în orașul de corturi în care locuiesc acum

Mirele palestinian Mohammed al-Ghandour a vrut să îi ofere miresei sale o nuntă frumoasă, dar după ce a început războiul în Fâșia Gaza au fost nevoiți să își părăsească locuințele, iar cuplul s-a căsătorit în cele din urmă săptămâna aceasta în orașul de corturi în care locuiesc acum, relatează Reuters și Libertatea.ro.

Ghandour și-a condus soția, Shahad, ținând-o de mână, spre cortul decorat cu câteva lumini colorate și o oglindă cu ramă aurie, în timp ce câteva rude îi însoțeau, aplaudându-i în tot acest timp.

În interiorul cortului, Shahad, care purta o rochie albă și un voal cu broderie tradițională roșie, și-a ridicat mâna, iar Ghandour i-a pus un inel pe ea. „Am vrut o petrecere. Am vrut o sărbătoare, o nuntă. Am vrut să-mi invit prietenii, rudele și verii, așa cum ar face-o oricine”, a spus Ghandour.

Cuplul este din orașul Gaza, situat în nordul micii enclave palestiniene, unde au avut loc unele dintre cele mai puternice bombardamente ale Israelului și lupte dintre armata israeliană și gruparea islamistă Hamas după începutul războiului, pe data de 7 octombrie.

Casa familiei lui Ghandour, precum și cea a familiei lui Shahad au fost distruse în atacurile aeriene israeliene, au spus ei, și și-au pierdut verișori și alți membri ai familiilor lor în bombardamente.

„Fericirea mea este poate de 3%, dar mă voi pregăti pentru soția mea. Vreau să o fac fericită”, a spus Ghandour.

Războiul a început când luptătorii Hamas au năvălit în Israel, ucigând peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând 240 de ostatici.

Bombardamentele și asaltul Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 24.760 de oameni, majoritatea femei și copii, potrivit autorităților sanitare de acolo. În loc de marea petrecere pe care Ghandour și-ar fi dorit-o, el și Shahad au avut un mic grup de rude care, ca și ei, au reușit să părăsească orașul Gaza și să fugă la Rafah, oraș situat în extremitatea sudică a Fâșiei, în apropiere de Egipt.

Mama lui Shahad a condus un mic grup de femei care celebrau căsătoria și cineva păstrase baterii pentru un mic player muzical portabil. Pentru un ospăț de nuntă într-o enclavă despre care ONU avertizează că se îndreaptă spre foamete, cuplul a avut doar câteva gustări în ambalaj de plastic, așezate cu grijă pentru ei în cort.

Ambele familii cheltuiseră deja o mulțime de bani pentru nuntă înainte de începerea războiului. Shahad cheltuise mai mult de 2.000 de dolari pe haine, au spus ei. „Visul meu a fost să-i ofer lui Shahad cea mai bună nuntă, cea mai frumoasă din lume”, a declarat mama ei, Umm Yahia Khalifa.

„I-am pregătit lucrurile de nuntă și ea era fericită. Dar totul a dispărut în urma bombardamentelor. De fiecare dată când își amintește, începe să plângă”, a mai spus mama miresei.

În timp ce participanții la mica petrecere de nuntă au început să aplaude și să danseze, oamenii din jurul lor își vedeau de treburile zilnice printre rândurile de corturi întinse pe nisip, căutând mâncare sau agățând rufe.

O fetiță într-o rochie roz cu alb a zâmbit larg atunci când au început aplauzele și s-a alăturat unui grup de alți copii care dansau în timp ce soarele apunea în spatele înaltului gard de la frontiera cu Egiptul, acoperit cu sârmă ghimpată.

Moment emoționant în Parlamentul britanic: Un băiețel a rostit ”Tatăl Nostru” în limba română

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României, scrie ziua.md.

Un moment emoționant dedicat Zilei Naționale a României a avut loc vineri în Parlamentul britanic, când Isaac, un copil de cinci ani, a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba română, scrie agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. Momentul a avut loc la finalul unui eveniment aniversar organizat anual în Parlamentul Marii Britanii, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Ediția din acest an, intitulată „Precum în cer, așa și pe pământ”, a avut ca obiectiv evidențierea și celebrarea contribuției românilor la dezvoltarea și diversitatea vieții naționale din Regatul Unit al Marii Britanii.

La eveniment a participat Arhiepiscopul grec Nichita de Thyateira și Marea Britanie, care le-a vorbit participanților despre viața în comunitatea eclezială și despre iubirea față de aproapele.

Un alt invitat a fost doctorul Petre Breazu, cercetător al Universității din Cambridge, care a vorbit despre ură și discriminare, în contrast cu învățătura creștină.

„Învățăturile lui Hristos ne cheamă să iubim, să respectăm și să protejăm fiecare persoană, indiferent de originea sau condiția sa”, a transmis cercetătorul.

Potrivit datelor statistice, în Marea Britanie locuiesc aproximativ 1.1 milioane de români. Comunitățile românești sunt răspândite în diverse regiuni ale Regatului Unit, un număr semnificativ având rezidența în Londra, dar și în alte orașe mari precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh.

Din acest motiv, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât la începutul anului înființarea Arhiepiscopiei Marii Britanii și a Irlandei de Nord.

Salariul mediu în R. Moldova a crescut!

Mărimea salariului mediu lunar în Moldova în iulie-septembrie a fost de peste 14,1 mii lei, ceea ce este cu 14,2% mai mult decât în trimestrul III 2023, scrie infotag.

Astfel de date au fost publicate de Biroul Naţional de Statistică, menţionând că în sectorul real al economiei câştigurile s-au apropiat de 15 mii lei (+13,9%), în timp ce în sectorul bugetar continuă să rămână în urmă – 11,7 mii (+15,1%).

Potrivit calculelor statisticienilor, numărul de persoane ocupate în Moldova a crescut cu 0,6% pe parcursul anului. Cele mai mari salarii în Moldova sunt câştigate de cei angajaţi în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor – peste 34 mii lei, în domeniul bancar şi financiar – 25,9 mii lei, iar de producătorii şi furnizorii de gaze, energie electrică, apă caldă, aer condiţionat – 21,1 mii lei.

Cele mai mici salarii sunt primite de lucrătorii din sectorul de catering şi cazare – 9,5 mii lei, din agricultură, silvicultură şi pescuit – 9,6 mii lei, precum şi din artă şi divertisment – 9,9 mii lei.

Salariile din învăţământ sunt încă departe de media statistică – doar 11,2 mii lei. În sănătate situaţia s-a îmbunătăţit, salariul mediu este de peste 15 mii de lei.

Teatrul ”Alexie Mateevici” invită la deschiderea unei noi stagiuni!

Teatrul Alexie Mateevici vă invită la deschiderea stagiunii XXVI! Așteptarea a luat sfârșit! După un an în care am construit, reclădit, reparat și ne-am depășit limitele, Teatrul Alexie Mateevici își redeschide ușile! 

Pe 14 decembrie, vă invităm să fiți alături de noi pentru a sărbători începutul stagiunii XXXVI și lansarea unei premiere: spectacolul Scaunele de Eugène Ionesco, în regia talentatului Florin Liță. 

Regizor din București, apreciat pentru modul unic în care îmbină tradiția cu modernul, vine să ne surprindă cu o montare care transformă absurdul într-un joc fascinant de întrebări și răspunsuri. Scaunele este o poveste despre sensul vieții, despre cât de importante sunt cuvintele rostite la momentul potrivit și despre obsesii – acele umbre care se așază confortabil pe scaun și nu te mai părăsesc. 

Poate o dorință să nu devină obsesie? Și dacă obsesia apare, cum îi facem față? Veniți să descoperiți împreună răspunsurile. 

Sub îndrumarea lui Florin Liță, actorii noștri – Elena Frunze-Hatman, Grigore Bechet, Giasti Sirah și Victor Untilă – aduc la viață personajele lui Ionesco într-un spectacol care explorează timpul, spațiul și formele în stilul inconfundabil al teatrului absurd.

Nu ratați reprezentațiile:

SCAUNELE:

  • 14 decembrie, ora 18:00 
  • 21 decembrie, ora 18:00 
  • 22 decembrie, ora 18:00 

MICUL PRINȚ

Vă așteptăm la Micul Prinț, în regia lui Mihai Țărnă – o istorie care nu are vârstă, dar reușește mereu să rămână actuală. Spectacolul este o invitație la reflecție, o călătorie prin lumi pline de înțelesuri, unde iubirea și bunătatea sunt cele mai prețioase comori. O poveste despre esența umană, perfectă pentru toate generațiile și mai relevantă ca niciodată în vremurile noastre. 

  • 17 decembrie, ora 18:00 
  • 18 decembrie, ora 18:00 
  • 19 decembrie, ora 18:00
  • 24 decembrie, ora 11:00 

ARTĂ  

Spectacolul ARTĂ, în regia lui Slava Sambriș, este alegerea ideală pentru acest an tumultos. Cele trei personaje – Francoise, Paula și Catherine – vă vor provoca să vă gândiți la limitele prieteniei și la ce înseamnă, cu adevărat, să cunoști pe cineva. Este o comedie dramatică plină de farmec, care cucerește prin replici tăioase, un stil minimalist și o poveste realistă. 

  • 20 decembrie, ora 18:00 

Biletele le găsiți pe pagina noastră https://tam.md/bilete/  sau pot fi rezervate la nr de telefon 0 604 41 471.

O fetiță de 13 ani a rămas însărcinată, după ce a fost violată de tatăl ei vitreg. Ce declarații a făcut individul în fața instanței
Articolul anterior
Momentul în care podeaua unui restaurant din Italia se prăbușește cu tot cu invitați
Articolul următor