Țara din Europa care introduce uniformă obligatorie pentru toți elevii

Toți elevii din Franța vor purta uniformă în școli din anul 2026 dacă rezultatele impunerii uniformelor școlare în câteva școli din Franța în prezent, sub formă de experiment, vor fi favorabile și vor ajuta la combaterea discriminării, a declarat președintele Emmanuel Macron într-o conferință de presă.

Problema “ținutei unice”, sau a uniformei, în școli, a făcut obiectul unor dezbateri în ultimele luni în Franța. Aproximativ o sută de școli s-au oferit să o încerce începând din acest an, notează Le Parisien, citat de edupedu.ro.

Autoritățile din Educația franceză încă nu au pus la punct detaliile, în special ce se înțelege prin “uniformă unică”, deși planul de pilotare a uniformelor școlare – sau a unui cod vestimentar “mai puțin strict” – în câteva școli din Franța a fost anunțat din septembrie 2023, în contextul tensiunilor legate de vestimentația musulmană.

„Ținuta unică elimină inegalitățile dintre familii și creează condiții pentru respect. Ea va fi testată în 100 de școli în acest an. Dacă rezultatele vor fi concludente, o vom implementa la nivel general în 2026”, a scris Macron pe Twitter zilele trecute.

Purtarea uniformei de către elevi la școală face obiectul unui „experiment de mare amploare” în diverse colectivități locale pentru a măsura științific eficiența unei astfel de măsuri, după cum a anunțat pe 6 decembrie 2023 ministrul Educației Naționale de la acea vreme, acum prim-ministru, Gabriel Attal, fără a face alte precizări.

Timpul petrecut de copii cu ecranele, în atenția lui Macron

Mai multe măsuri au fost anunțate de Emmanuel Macron în cadrul acestui concept de “rearmare civică”, în care încearcă, potrivit analiștilor politici din Republică, să-și actualizeze imaginea prin discursurile și măsurile de împuternicire a tinerilor.

Președintele a mai spus că este “total în favoarea învățării imnului La Marseillaise” la școală, deoarece “este ceea ce ne unește, este fructul istoriei noastre”, potrivit Le Parisien.

În cadrul conferinței de presă, președintele francez a mai spus că dorește să reintroducă ceremoniile de absolvire a colegiilor “începând din acest an”, “un rit republican de unitate, mândrie și recunoaștere”.

Macron a mai atras atenția în conferință și că adulții trebuie să preia “controlul asupra ecranelor, care prea adesea îi captivează” pe copii. Șeful statului francez a înființat o comisie de experți și a anunțat că dorește să determine „buna utilizare a ecranelor pentru copii în clasă și în familie”. „Viitorul societăților noastre și al democrațiilor noastre depinde de acest lucru”, a spus el, conform sursei citate.

Tiraspolul dă asigurări că nu va împiedica desfășurarea alegerilor

În cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control (CUC) de la Bender, din 31 octombrie, a fost audiat raportul Comandamentului Militar Întrunit privind situația în Zona de Securitate pentru săptămâna trecută, scrie Știri.md.

Totodată, pe fondul turului II al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, delegația R. Moldova a subliniat importanța asigurării unui climat de siguranță și libertate de circulație pentru cetățeni și funcționarii electorali.

Delegația din Tiraspol a apreciat organizarea măsurilor de ordine publică din primul tur, desfășurat pe data de 20 octombrie, și și-a exprimat deschiderea pentru menținerea stabilității în ziua de 3 noiembrie.

Astfel, Inspectoratul General al Poliției va coordona măsurile de ordine publică în localitățile din Zona de Securitate unde vor activa secții de votare, pentru a preveni orice incident care ar putea afecta procesul electoral.

Amintim că pe data de 3 noiembrie urmează să se desfășoare cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cadrul său vor concura actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, și candidatul Partidului Socialiștilor, Alexandr Stoianoglo. Menționăm că, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a luat 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo – 25,95%.

ULTIMA ORĂ! Moldova, mai aproape de UE: CC a validat referendumul

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii s-au pronunțat asupra aderării țării la Uniunea Europeană, scrie Știri.md.

Potrivit deciziei Curții, referendumul a respectat toate cerințele legale și constituționale, iar rezultatele exprimate de cetățeni vor putea fi utilizate ca bază juridică pentru următorii pași în procesul de integrare europeană.

Referendumul a fost organizat în urma unei decizii a Parlamentului, iar potrivit datelor CEC, după procesarea proceselor-verbale din cadrul referendumului republican constituțional, 50,46 la sută dintre alegători au votat pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE, iar împotrivă – 49,54% dintre cetățenii cu drept de vot.

Hotărârea Înaltei Curți urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar din data publicării va intra în vigoare și proiectul de modificare a Constituției, supus votului la referendum, care prevede introducerea unui nou titlu în Legea Supremă cu privire la integrarea în Uniunea Europeană.

Explozie într-un apartament din Capitală în urma unei scurgeri de gaz

Un bărbat a suferit arsuri în urma unei explozii provocată de o scurgere de gaz de la un aragaz, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Cazul a fost înregistrat în amiaza zilei de 31 octombrie 2024 într-un apartament de pe strada Independenței 10/1 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:15. La fața locului au fost îndreptate trei echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că în urma exploziei, incendiu în locuință nu s-a produs. Pompierii au evacuat din interiorul bucătăriei două persoane, o femeie în vârstă de 88 de ani, care nu a avut de suferit și un bărbat în vârstă de 84 de ani, care a primit diverse arsuri pe suprafața corpului. Ulterior acesta a fost preluat de echipajul de medici și transportat la spital pentru îngrijiri de rigoare.

Toate circumstanțele producerii incidentului urmează a fi stabilite de specialiști.

IGSU îndeamnă cetățenii să verifice periodic funcționalitatea echipamentelor și tehnicii de uz casnic și să respecte măsurile de siguranță în vederea prevenirii situațiilor de risc. În caz de situații excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul de urgență 112.

Gestul unui șofer s-a viralizat pe rețele de socializare: ,,I-am scos mașina din șanț unde a părăsit-o”
Articolul anterior
500 de morminte vor fi mutate dintr-un cimitir pentru a face loc unui complex rezidenţial. Oraşul unde se va întâmpla
Articolul următor