Numărul de solicitări de obținere a cetățeniei Republicii Moldova s-a majorat considerabil. 70% din solicitanți sunt ruși

După începerea războiului din Ucraina numărul de solicitări de obținere a cetățeniei Republicii Moldova s-au majorat considerabil.  A declarat  directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, la o emiune de Jurnal TV.  Totodată, șeful de la ASP a precizat că a 70 la sută din cei care depun dosarele sunt ruși.

Șeful ASP: Mai mulți oligarhi ruși au vrut să obțină cetățenia Moldovei

Directorul Agenției de Servicii Publice, Mircea Eșanu, a dezvăluit că în perioada 2022 – 2023, aproximativ 30 de tentative de obținere frauduloasă a cetățeniei Republicii Moldova au fost înregistrate de către instituție.

„În 2020 – 2021 am gestionat în total 11 500 de dosare de solicitări. În perioada de după începerea războiului, 2022 – 2023, noi avem 19 200 de solicitări. Circa 70 la sută din aceștia sunt din Federația Rusă, următorii sunt din Ucraina – circa 4000 de dosare de solicitare a cetățeniei, pe al treilea loc sunt cei care vin din Belarus și pe locul patru sunt din România. În cazul persoanelor din Belarus și a românilor cifrele sunt foarte mici. Din România în ultimii doi ani, au solicitat cetățenia RM în jur de 100 de persoane. Mai avem dosare din Israel, Turcia, dar puține”, a declarat directorul ASP.

Mircea Eșanu a precizat că a solicitat Guvernului extinderea termenului de examinarea a dosarelor de la 20 de zile la 6 luni, doar în cazul cetățenilor care doresc recunoașterea și redobândirea cetățeniei RM.

Eșanu a menționat că printre solicitanți se numără și doi magnați ruși, iar toate aceste încercări au fost posibile cu complicitatea foștilor sau chiar a actualilor angajați ai ASP, care sunt familiarizați cu procedurile interne, transmite Bani.md.

Modul de operare constă în identificarea unei persoane născute în perioada 1935 – 1937, de obicei decedată în copilărie la vârsta de doi sau trei ani. Solicitanții pretind că sunt descendenții acestor persoane și susțin că acestea au migrat sau au fost deportate.

„În dosare, nu sunt prezentate certificatele de deces ale persoanelor născute înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, ci doar certificatele de naștere, iar o parte dintre acte, aduse din Rusia, s-au dovedit a fi false”, a subliniat Eșanu.

ASP trimite solicitări către Federația Rusă, Ucraina și alte state pentru verificarea actelor notificate notarial. Cu toate acestea, în unele cazuri, răspunsurile din Federația Rusă au fost întârziate, dar în ultimul an, autoritățile ruse au început să răspundă la astfel de solicitări.

Directorul ASP a adăugat că au fost înregistrate și cazuri deosebit de interesante, în care magnate ruși, multimilionari, au încercat să obțină cetățenia Republicii Moldova. Cu toate că numele acestora nu pot fi dezvăluite în prezent, Eșanu a menționat că există măsuri speciale în desfășurare și că ASP colaborează cu Agenția Națională Anticorupție (CNA) pentru identificarea și punerea sub acuzare a persoanelor implicate în aceste infracțiuni.

„Chiar acum, nu putem să le oferim cetățenia, dar dorim să ne asigurăm că cei implicați în aceste fraudă ajung în fața justiției”, a concluzionat directorul ASP, Mircea Eșanu.

O femeie, constrânsă să întrețină raporturi sexuale cu un individ care o șantaja cu publicarea unor videouri cu caracter intim

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI anunță reținerea unui bărbat din Strășeni, de 26 de ani, care ar fi constrâns-o pe o femeie să continue întreținerea raporturilor sexuale cu el, prin șantajarea cu răspândirea secvențelor filmate în timpul actelor sexuale de până atunci.

Mai mult decât atât, bărbatul i-a încălcat viața privată și prin faptul că a înregistrat scenele sexuale fără acordul femeii. După o serie de amenințări că le-ar prezenta apropiaților femeii înregistrările, acesta a trecut la fapte și i le-a transmis fostului soț al acesteia, în afara țării. Astfel, după faptele care durau din iulie 2023, femeia cu vârsta de 34 de ani a depus o plângere la autorități, care au purces la reținerea acestuia, cu suportul mascaților din BPDS “Fulger”, și ridicarea telefonului care conține imaginile intime. Urmărirea penală continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Concert în Orășelul European din PMAN, de 9 Mai

Mâine, 9 mai, pe scena din PMAN, peste 1000 de copiii din instituțiile educaționale din municipiul Chișinău vor încânta publicul cu talentul și entuziasmul lor. Colectivele de copii sunt din diverse instituții de învățământ extrașcolar ale Direcției Generale Educație, printre care se numără: CCC „Ghiocel”, CAE „Curcubeul”, CCC „Floarea Soarelui”, CEE „Lăstărel” și CCC „Luceafărul”, vor evolua cu programe culturale și artistice.

În Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale, Primăria Chișinău va avea 2 corturi cu informații despre proiectele pe care le desfășoară împreună cu partenerii de dezvoltare.

În primul cort vor fi prezentate informații despre toate proiectele iar cel de-al doilea cort va fi dedicat tinerilor și activităților Centrelor municipale de Tineret.

Chișinăul are un portofoliu de aproape 3 miliarde de lei, care cuprinde proiecte în domeniul eficienței energetice, reabilitarea drumurilor, Proiectul „Deșeuri Solide Chișinău”, restabilirea rețelelor de apeduct și canalizare, reabilitarea râului Bîc și multe altele ce includ domeniul social, educațional, tineret și lansarea afacerilor.

La corturile Primăriei Chișinău vor fi desfășurate diverse activități pentru toate vârstele.

Vor fi sesiuni de discuții cu vizitatorii, prezentări de proiecte, joc de șah cu campioni (juniori și seniori), quiz despre Chișinău cu premii, spațiu special amenajat pentru distracția copiilor.

Prima reacție a Nataliei Barbu după Eurovision: „Nu e despre voce! Este foarte politic”

Natalia Barbu a suferit înfrângere ieri seara la cel mai important concurs de voci, Eurovision Song Contest 2024, așa că Moldova nu a reușit să se califice de această dată în marea finală. Artista a oferit prima reacție, după ce a aflat rezultatul televotului, declarând că e un concurs politizat, scrie cancan moldova.

„Încă o dată ne convingem ce concurs e. Nu este vorba despre voce. Este foarte politic și nu contează pentru că piesa mea e despre lumină, e despre frumos și eu sunt convinsă că m-am conectat cu foarte multă lume, doar că acest concurs probabil că nu e doar despre asta. Sunt convinsă că m-a votat foarte multă lume și trebuia să trec în finală. . .Bineînțeles că sunt momente când o țară ca a noastră are șanse să urce chiar foarte sus, dar asta așa uneori, ca să nu ne răsfețe prea mult. . .Eu mulțumesc lui Dumnezeu pentru această experiență în sine. A fost frumos și eu cred că dacă am ajuns aici, în acest concurs, nu am ajuns degeaba, pentru că de acum încolo începe o etapă nouă și frumoasă în cariera și în viața mea”.

Interpreta noastră a urcat pe scenă sub numărul 11, cu piesa „In The Middle”. Vedeți mai jos prestația.

O mamă și fiul său de 7 ani, loviți de un automobil pe trecerea de pietoni. Cei doi au fost internați cu diverse traumatisme
Articolul anterior
Mai mulți consumatori au cumpărat ,,icre roșii” de pe internet. Avertismentul ANSA către cetățeni
Articolul următor