Riscurile postului îndelungat doar cu apă, practicat de vedete. Avertizarea medicului: „Poate costa viața!”

Mai mulți medici au spus care sunt riscurile postului îndelungat doar cu apă, o practică din ce în ce mai populară printre vedetele din România. Damian Drăghici, Marius Manole și Elwira Petre sunt câteva dintre persoanele publice care au lăudat această practică în mediul online.

În ultimii ani, tot mai multe cercetări științifice au explorat efectele diferitelor forme de post asupra organismului. Acestea au descoperit că postul poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, la combaterea prediabetului și chiar, momentan doar la șoareci, la încetinirea îmbătrânirii.

Care sunt riscurile postului îndelungat doar cu apă, practicat de vedete ca Damian Drăghici, Marius Manole și Elwira Petre În ciuda beneficiilor de mai sus, în lipsa mineralelor esențiale precum sodiul, magneziul și potasiul, oamenii care țin post îndelungat doar cu apă riscă insuficiență cardiacă. În plus, postul prelungit poate, de asemenea, să crească susceptibilitatea la infecții și să afecteze funcția renală, relatează Libertatea.ro citată de unica.ro.

Cercetările arată că postul intermitent, respectiv în intervale de la 6 la 16 ore de-a lungul zilei, este mult mai sigur pentru organism. Cele mai populare metode de post intermitent sunt de 14 cu 10 și 16 cu 8 ore. Adică postul durează între 14 și 16 ore, iar mesele sunt integrate într-o fereastră de 10 sau 8 ore. Ferestrele de post pot fi modificate în funcție de recomandările medicului.

În decembrie 2022, Damian Drăghici anunța pe rețelele sociale că a ținut post negru timp de 7 zile. A băut numai apă și a slăbit 5,5 kilograme. Și dansatoarea Elwira Petre a scris despre beneficiile de regenerare ale acestei practici după ce a ținut post 72 de ore. Cel mai recent, actorul Marius Manole a anunțat o încercare similară. Problema postului negru ca dietă ori ca metodă de detoxifiere sau regenerare este că poate deveni periculos, avertizează medicii.

În lipsă de alimente solide, suntem determinați să creștem consumul de apă. Iar consumul excesiv de apă poate afecta mai multe organe, inclusiv creierul, inima și ficatul.

„Pur și simplu nu merită riscurile asociate și te-ar putea costa viața” „Acest lucru poate fi foarte periculos, deoarece poate apărea hiponatremia, adică niveluri periculos de scăzute de sodiu în sânge”, a explicat Farhad Modarai, citat de Libertatea.ro. Farhad Modarai este doctor în medicină, director clinic al departamentului de sănătate a populației de la Strive Health din Denver, specializat în îngrijirea rinichilor. Poate să apară și un nivel scăzut de calciu și magneziu în sânge, ceea ce este periculos, deoarece acești electroliți sunt vitali pentru funcția nervoasă și musculară. Dr. Modarai subliniază, de asemenea, că și consumul unor cantități mari de apă în perioade scurte de timp poate supraîncărca rinichii și poate provoca umflarea celulelor.

„După ce am lucrat la Urgențe timp de peste două decenii, având grijă de persoane angajate în postul de apă, sfatul meu este simplu: evitați-l cu orice preț. Pur și simplu nu merită riscurile asociate și te-ar putea costa viața”, a declarat Robert Glatter, medic și profesor de medicină de urgență la spitalul Lenox Hill Northwell Health, citat de Mens Health UK. Un nivel scăzut de sodiu seric, explică dr. Glatter, „poate duce la convulsii, dar și la umflarea creierului, hernie cerebrală și, în cele din urmă, la deces, dacă nu este recunoscut și tratat de urgență. Nivelul scăzut de potasiu în sânge, un alt risc al postului cu apă, ar putea afecta negativ funcțiile nervoase, musculare și cardiace”.

Riscuri dovedite științific ale postului pe bază de apă Un studiu publicat în revista BMC Complementary Medicine Therapies a arătat că cele mai frecvente reacții adverse ale postului cu apă includ:

  • Probleme legate de calitatea vieții, cum ar fi oboseala Probleme cardiace precum tensiunea arterială ridicată
  • Probleme musculo-scheletice precum artrita
  • Probleme gastrointestinale precum colita, gastrita și constipația
  • Probleme endocrine, cum ar fi probleme tiroidiene sau diabet
  • Probleme neurologice, cum ar fi dureri de cap, neuropatie și amețeli
  • Probleme urologice și renale
  • Probleme psihiatrice, cum ar fi depresia și anxietatea
  • Probleme pulmonare, cum ar fi inflamațiile, respirația dificilă și infecțiile.

    Un alt studiu din 2021, publicat în Global Advances in Health Medicine, a analizat efectele postului timp de 8 zile cu apă cu minerale pe 12 bărbați fără probleme anterioare de sănătate.

Rezultate pozitive:

  • Reducere semnificativă a nivelului de stres perceput. Pierdere în greutate

Rezultate negative:

  • Deshidratare Cetogeneză crescută, respectiv procesul biochimic prin care organismele produc corpi cetonici. Acest proces conferă energie anumitor organe, în special creierului, inimii și mușchilor scheletici, dar doar în anumite situații. Hiperuricemie, respectiv creșterea valorilor acidului uric din sânge.
  • Hiperuricemia crește riscul apariției unor afecțiuni precum litiaza renală (pietre la rinichi), sindromul metabolic, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și bolile renale cronice.
  • Scăderea concentrației serice de glucoză. Glucoza serică reprezintă cel mai important monozaharid din sânge. Aceasta este rezultatul digestiei carbohidraților și al conversiei hepatice a glicogenului în glucoză.
  • Hiponatremie, respectiv un nivel foarte redus de sodiu în organism. Hiponatremia este o complicație clinică serioasă care poate fi fatală și trebuie tratată și diagnosticată corect.

Dacă știi acest secret vei păstra cozonacii proaspeți chiar și o săptămână. 

Gospodinele recomandă să învelești cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac.Acest „truc” îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul să rămână pufos și proaspăt.

Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar.

Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.

Producători și vânzători de mezeluri, verificați de FISC

Serviciul Fiscal de Stat a desfășurat, în perioada 11-16 aprilie 2025, acțiuni de control și inventariere în secțiile de producere și spațiile de depozitare la contribuabilii care produc/ comercializează mezeluri, în contextul creșterii cererii de procurare a produselor respective în ajunul sărbătorilor pascale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul acțiunii a constat în verificarea activității contribuabililor privind respectarea legislației referitor la eliberarea bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declararea tuturor veniturilor, utilizarea forței de muncă declarate, precum și deținerea documentelor de proveniență a mărfurilor expuse spre comercializare.

În perioada menționată au fost efectuate controale fiscale prin metoda verificării operative/ faptice la 3 contribuabili din mun. Chișinău, Soroca și Orhei, care activează în acest domeniu. În consecință, a fost stabilit un caz de nerespectare a prevederilor legislației, care se referă la neeliberarea bonului de casă în cazul decontării mijloacelor bănești în numerar, fiind aplicată sancțiunea în sumă de 5 mii lei.

Totodată, au fost stabilite plusuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 1,9 mii lei, lipsuri de materii prime și produse finite în valoare totală de 58,4 mii lei.

Serviciul Fiscal de Stat îndeamnă contribuabilii la respectarea legislației fiscale și eliberarea bonurilor fiscale la decontările în numerar și informează despre desfășurarea în continuare a acțiunilor de monitorizare a domeniilor care prezintă riscuri pentru administrare fiscală.

Cum să alegem corect vinul pentru Paște: ANSA vine cu recomandări

Republica Moldova are o tradiție îndelungată și bogată în producerea vinului. În această perioadă, pe mesele tradiționale de Paști, ale multor moldoveni, se va regăsi și licorosul roșu „Pastoral” – un vin dulce de desert, emblematic pentru patrimoniul vitivinicol al țării, care însoțește armonios deserturile și preparatele festive, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în calitate de autoritate competentă, inclusiv, în domeniul controlul siguranței și calității produselor vitivinicole, alcoolului etilic și a producției alcoolice, a pregătit recomandări și informații utile și pentru consumatorii care vor alege să pună pe masa de sărbători o sticlă de Pastoral.

De regulă, acest vin este obținut din soiuri nobile de struguri precum Cabernet-Sauvignon, Merlot sau Saperavi, care conferă produsului final o culoare rubinie intensă, opacă și un buchet aromatic complex, cu note de prune uscate, cireșe sălbatice și ciocolată amară. Gustul este catifelat, dens și echilibrat, cu alcool bine integrat și un postgust persistent, marcat de fructe negre confiate și accente fine de ciocolată neagră.

Rădăcinile acestui vin remarcabil se regăsesc în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, când era cunoscut sub numele de „Cagor”. Inițial, existau două metode distincte de producere a vinului Pastoral:

– Tratarea termică a boștinei(tescovinei), prin încălzirea acesteia la aproximativ 60°C, urmată de o perioadă de macerație (menținerea pe boștină) de până la 18 ore;

– Metoda italiană, ce presupunea alcoolizarea mustuielii fără aplicarea temperaturii, cu menținerea acesteia pe boștină pentru cel puțin două luni.

Cele două tehnici au fost ulterior îmbinate de vinificatorul Feodosie Cucerenco, care a pus bazele faimosului vin de desert „Cagor Ciumai”, cunoscut pentru calitatea sa excepțională.

În prezent, cea mai utilizată metodă de vinificare a Pastoralului este cea cu tratare termică. Procesul începe cu o fermentare parțială a mustului, până la un conținut alcoolic de 2–3% vol., urmată de încălzirea masei de boștină între 55°C și 70°C. Fermentarea este apoi oprită prin adăugarea de distilat de vin, pentru a crește concentrația alcoolică la 15–22% vol. și previne reluarea fermentației.

Potrivit legislației în vigoare, vinul roșu licoros dulce „Pastoral” trebuie să conțină între 15 și 22% alcool volumic și un minimum de 160 g/dm³ de zaharuri naturale nefermentate.

Stimați consumatori! Indiferent de vinul ales, consumați băuturi alcoolice moderat și țineți cont de următoarele recomandări:

1. Alegeți produse alimentare, inclusiv vinurile, din unități comerciale autorizate de către ANSA!

2. Evitați produsele vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale!

3. Atenție la informația de pe etichetă! 

4. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă!

5. Informați-vă corect despre vinul ales înainte de a-l pune în coșul pascal!

6. Depozitați corect vinul. Evitați locurile în care temperatura este fluctuată. Păstrați sticlele de vin în poziție orizontală, astfel dopul se menține permanent umed prin contactul permanent cu lichidul din interior. Pentru vinurile roșii se recomandă menținerea  la temperatura de 12-16⁰C. 

7. Temperatura de servire recomandată  a vinului pastoral este 10-12 ⁰C.

Cea mai coruptă țară din UE
Articolul anterior
Bonusuri generoase pentru polițiștii francezi în timpul Olimpiadei de la Paris
Articolul următor
Close menu