Tot mai multe cupluri divorțează: Copiii, cei mai afectați

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cea mai mare rată de divorțuri. Consecințele acestora se resimt cel mai puternic în rândul copiilor. În procesul de divorț, părinții trebuie să ajungă la un acord privind custodia și pensia alimentară a copiilor. De regulă, instanța caută să asigure interesul superior al copilului, luând în considerare stabilitatea emoțională și materială a părinților, scrie moldova1.md.

„Vorbim despre drepturile copiilor, legislația prevede un termen care se numește „Interesul superior al copilului”, deci atât instanța de judecată, cât și toate autoritățile urmează să acționeze strict în interesul superior al copilului. Până a ajunge în cadrul unui litigiu sau al unui conflict, legislația prevede faptul că părinții urmează benevol să discute și să stabilească domiciliul copilului. La fel, părinții pot negocia un grafic de întrevederi printr-un contract autentificat notarial fără a ajunge în instanța de judecată, acolo unde soluția eventuală a unui judecător poate să nu fie comodă ambilor părinți”, declară avocatul Sergiu Muntean.

Potrivit specialistului, părintele care beneficiază de custodia copilului trebuie să întrunească condiții adecvate pentru dezvoltarea acestuia.

„Această decizie se ia la latitudinea asistenței sociale, însă, se va ține cont de câți metri pătrați are încăperea, câte persoane locuiesc acolo, dacă sunt mai mulți copii de genuri diferite, aceștia trebuie să aibă spațiu separat și aceasta se va lua în coraport cu condițiile de la celălalt părinte. Nu se va neglija atașamentul emoțional al copilului, cu cine a locuit până atunci, de cine este atașat”.

Pensia alimentară se calculează conform unui cuantum procentual de o pătrime din venitul salarial pentru un copil, o treime pentru doi copii și jumătate din venit pentru trei copii și mai mulți. Eschivarea de la obligația de întreținere a copilului este temei pentru decăderea din drepturile părintești.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

4 boli pe care le descoperi uitându-te la picioare. Cât de grav este, de fapt, să ai picioarele umflate
Articolul anterior
Ficat gras, boala secolului nostru: cauza banală care îl provoacă
Articolul următor