Planta care îmbunătățește memoria şi circulaţia cerebrală

În medicina tradițională chineză, frunzele de ginkgo biloba se folosesc de peste 1.000 de ani. S-a descoperit că acestea conțin substanțe benefice pentru sănătate, cu proprietăți antioxidante, precum: acizi fenolici, flavonoide, terpenoide și quercetină.

Una dintre plantele pe care medicii o recomandă pentru îmbunătăţirea circulaţiei cerebrale este ginkgo biloba, care are şi multe alte beneficii.

Ginkgo biloba (sau Copacul Maidenhair) este un arbore originar din China, care se remarcă prin longevitatea și frunzele sale verzi, în formă de evantai. Planta este rezistentă la boli, prin urmare are o durată mare de viață.

Cum se administrează

Ginkgo biloba este disponibilă sub formă de tinctură, ceai, vin, capsule sau tablete.

Tinctură: Mărunțești frunzele uscate în bucăți mici, le pui într-un borcan și le acoperi cu alcool de 40-60°C. Lași la macerat 4 săptămâni, apoi filtrezi și transferi produsul în sticle închise ermetic. Adulții pot lua 30 picături, cu puțină apă, de 3 ori pe zi;

Ceai: Torni 200 ml apă clocotită peste 1 linguriță cu frunze uscate, lași la infuzat 10 minute, apoi strecori. Se consumă 2-3 căni/zi.

Capsule: Doza recomandată pentru adulți este de 120-240 mg/zi, în 2 doze.

Vin: Amesteci 2 linguri pulbere de ginkgo biloba cu 1 litru de vin alb sau roșu fiert. Pui la macerat 10 zile, apoi stercori și îmbunteliezi vinul în sticle curate. Pentru un gust mai bun, adăugă miere sau citrice.  

Ginkgo biloba susţine sănătatea cognitivă

Administrarea de ginkgo biloba ajută la dilatarea vaselor de sânge și la îmbunătățirea fluxului sangvin către creier. Astfel, creierul primește oxigen și substanțe nutritive. Îmbunătățește funcția cognitivă inclusiv în cazul persoanelor diagnosticate cu demență ușoară. O cercetare recentă a arătat că administrarea a cel puțin 240 mg de extract, timp de 24 săptămâni, susține memoria, concentrarea și capacitatea de gândire. Beneficii similare au fost observate și la adulții în vârstă, care au trecut printr-un accident vascular cerebral moderat. Un alt avantaj al acestei plante este că previne vertijul și amețelile, apărute odată cu înaintarea în vârstă. O cercetare a arătat că 80 mg de ginkgo biloba, luate de 2 ori pe zi, într-o cură de 12 săptămâni, combinate cu antrenamente de echilibru, ajută în acest sens.

Îmbunătățește vederea

Extractul de ginkgo biloba previne bolile oculare apărute odată cu înaintarea în vârstă. Un studiu a arătat că pacienții diagnosticați cu degenerescență maculară (boală care afectează macula, implicit vederea centrală) și-au îmbunătățit vederea după 6 luni de administrare. În plus, extractul se poate folosi ca tratament alternativ pentru glaucom, (boală progresivă a ochilor care afectază nervul optic).

Benefică pentru inimă

Administrarea de ginkgo biloba îmbunătățește fluxul sangvin și reglează nivelul tensiunii arteriale. Un studiu a arătat că planta este eficientă în ameliorarea anginei pectorale (disconfortul cauzat de bolile de inimă). Alte cercetări au arătat că planta poate avea efect protector contra accidentului vascular cerebral.

Ajută în depresie 

Ginkgo biloba poate fi administrată ca adjuvant în tratamentul antidepresiv, deoarece îmbunătățește simptomele afecțiunii. Substanțele active din plantă influențează neurotransmițătorii din creier, cum ar fi serotonina și dopamina, implicate în reglarea stării de spirit.

Contraindicații

Ginkgo biloba nu se recomandă persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante. De asemenea, femeile însărcinate, cele care alăptează, pacienții cu epilepsie, diabet și hipertensiune arterială trebuie să ceară sfatul mediului înainte de administrare.

Notă: Informațiile prezentate în acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul medicamentelor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

sursa

Cancerul pulmonar în creștere alarmantă în rândul nefumătorilor, legată de prezența unui gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar, cunoscut în termeni medicali drept carcinom bronho-pulmonar, se dezvoltă în celulele din plămân care prezintă o creștere anormală și se înmulțesc, ceea ce duce la apariția unui nodul sau a unei tumori. Acest tip de cancer este cel mai întâlnit în rândul bărbaților (după cancerul de prostată) și al treilea cel mai întâlnit în rândul femeilor (după cancerul de sân și cel de colon și rect).  La nivel mondial, cancerul de plămân provoacă peste 1,6 milioane de decese.

Deşi acest cancer este considerat în mod tradiţional ca fiind o ”boală a fumătorilor”, un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare nou diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani, transmite News.ro.

Gazul radon: principala cauză de creștere a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători

Specialişti din Statele Unite spun că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Acest gaz incolor şi inodor este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor în mod silenţios, în absenţa unui test de depistare a acestuia.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a 2-a cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În Statele Unite, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Sattele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a radonului şi măsuri corective pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio (OSUCCC) şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

sursa

AstraZeneca retrage vaccinul său anti-Covid la nivel global

AstraZeneca a anunţat marţi că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie. 

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. 

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – , care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer şi Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârşitul anului 2021.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranţa medicamentelor şi a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se aşteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

„Românii au talent”: Mihai Bobonete i-a oferit Golden Buzz unui băiețel de 8 ani din Taiwan. „Sunt șocat!”
Articolul anterior
Andreea Marin a vorbit despre lupta cu depresia. Momentul în care a realizat că are nevoie de sprijin: „Este ca o gheară care îți strânge sufletul”
Articolul următor