Funeraliile lui Aleksei Navalnîi ar putea avea loc la sfârşitul acestei săptămâni

Funeraliile liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi vor avea loc săptămâna aceasta la Moscova, a confirmat luni echipa opozantului defunct, potrivit EFE, Reuters şi Meduza.io, citate de digi24.ro.

„Căutăm un spaţiu pentru ceremonia publică de adio pentru Aleksei la sfârşitul acestei săptămâni. Dacă aveţi un loc potrivit, vă rugăm să ne contactaţi”, a transmis pe X (ex-Twitter) purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş. Ivan Jdanov, un alt apropiat al regretatului opozant, a confirmat această informaţie şi le-a cerut susţinătorilor lui Navalnîi să contacteze echipa acestuia în cazul în care cunosc un spaţiu pentru depunerea sicriului lui Navalnîi pentru ceremonia de rămas-bun, scrie Agerpres.

Conform canalului Telegram Shot (pro-guvernamental), funeraliile lui Navalnîi ar putea avea loc în 29 februarie, la cimitirul Borisovo (în sud-estul Moscovei), chiar în ziua în care preşedintele Vladimir Putin îşi va rosti discursul despre starea naţiunii în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus. În acelaşi timp, alte două cimitire din Moscova – Hovanskoe (sud-vest) şi Troiekurovskoie (vest) – sunt luate în considerare ca locuri în care corpul neînsufleţit al principalului lider al opoziţiei din Rusia ar putea fi înmormântat. Aliaţii lui Navalnîi au dezvăluit luni că opozantul a murit în închisoare cu câteva zile înainte de a fi dat la schimb pentru Vadim Krasikov, un asasin aflat în serviciul FSB (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB) condamnat în Germania pentru uciderea unui fost comandant cecen.

„Navalnîi ar fi trebuit să fie eliberat în câteva zile, din moment ce am ajuns la o decizie privind schimbul său”, a declarat Maria Pevcih, o apropiată a lui Navalnîi, într-o înregistrare video pe YouTube. În certificatul medical constatator de deces, semnat de mama lui Navalnîi, se afirmă că liderul opoziţiei a murit pe 16 februarie din „cauze naturale” în închisoarea „Poliarnîi volk” („Lupul polar”), în districtul autonom Iamalo-Neneţk. Această versiune oficială este respinsă de aliaţii liderului opoziţiei ruse, care îl acuză pe liderul de la Kremlin că a ordonat uciderea lui Aleksei Navalnîi, la fel ca şi de văduva acestuia, Iulia Navalnaia. Autorităţile ruse au respins luni acuzaţiile că ar fi încercat să exercite presiuni asupra rudelor regretatului opozant Aleksei Navalnîi pentru a-l înmormânta în secret, după ce trupul său a fost în cele din urmă predat sâmbătă mamei sale, la nouă zile după anunţul decesului, potrivit DPA.

„Kremlinul nu poate exercita nicio presiune. Acestea sunt alte declaraţii absurde ale susţinătorilor lui Navalnîi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax. Trupul lui Navalnîi (47 de ani) a fost predat mamei sale abia sâmbătă, după zile de aşteptare şi de rugăminţi pe lângă autorităţi, inclusiv un apel direct către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a preda cadavrul. Liudmila Navalnaia (67 de ani) a acuzat, de asemenea, autorităţile că au încercat să facă presiuni asupra ei pentru a-şi îngropa fiul în secret. Principalul disident rus – slăbit în urma unui atac cu agent neurotoxic Noviciok şi plasat de nenumărate ori la carceră în închisoare – s-ar fi prăbuşit în timpul unei plimbări în curtea închisorii şi a decedat în pofida încercărilor de resuscitare, conform versiunii oficiale.

Resurse educaționale și produse de igienă menstruală pentru 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență

Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare organizat de UNFPA Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Fiecare instituție a intrat în posesia unei boxe EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.

Investiția totală se ridică la cca 1,5 mln lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

„Pregătind tinerii pentru viață le dezvoltăm abilități esențiale și îi susținem să devină cetățeni activi. Sunt convinsă că profesorii vor valorifica la maxim resursele incluse în boxele EduLIFE și vor contribui semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a subliniat Galina Rusu, Secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării.

UE propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

În cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni aplicate împotriva Rusiei, Uniunea Europeană își propune să impună sancțiuni împotriva a 45 de petroliere rusești, 50 de persoane fizice și 30 de companii, transmite Agenția Bloomberg, citând documente în posesia cărora agenția a intrat. Potrivit documentelor, în cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni Comisia Europeană propune adăugarea pe listă a peste 50 de persoane fizice și aproape a 30 de persoane juridice, înghețându-le averile și introducând o interdicție de călătorie, scrie moldova1.md.

În plus, noul pachet include o interdicție asupra accesului a peste 45 de petroliere rusești în porturile europene și la serviciile europene. Sancțiunile vor afecta, de asemenea, companiile rusești implicate în transportul petrolului, precum și numeroși militari și directori de companii.

Printre altele, UE propune și introducerea de restricții comerciale împotriva a aproximativ unor organizații care ar ajuta Moscova să obțină tehnologiile necesare pentru a fabrica arme.

Potrivit documentelor, această listă include firme din Rusia, Serbia, Iran, India, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, precum și din China și Hong Kong.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei.

Aceste sancțiuni se adaugă măsurilor impuse deja Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk.

Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

Sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea.

Sancțiunile individuale vizează diferite persoane care fie sunt responsabile de sprijinirea, finanțarea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, fie beneficiază de pe urma acestor acțiuni.

De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului, Iranului și Coreei de Nord ca răspuns la sprijinul acordat de aceste state Rusiei în contextul agresiunii militare împotriva Ucrainei.

În plus, UE a impus sancțiuni împotriva unor persoane și entități având în vedere deteriorarea continuă a situației drepturilor omului în Rusia și, în special, în legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi.

Potrivit Comisiei Europene, începând din februarie 2022, UE a interzis un total de peste 43,9 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost exportate în Rusia și un total de peste 91,2 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost importate din Rusia. Aceasta înseamnă că, în comparație cu volumul exporturilor și importurilor din 2021, în prezent sunt supuse embargoului 54 % din exporturi și 58 % din importuri.

Mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale va fi perfecționat

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, prin care va fi îmbunătățit mecanismul de confiscare a bunurilor provenite din infracțiuni. Această inițiativă legislativă va consolida cadrul legal în domeniul urmăririi, identificării, confiscării și gestionării bunurilor infracționale, precum și responsabilitățile instituțiilor competente, așa cum stabilește Directiva (UE) 2024/1260 privind recuperarea și confiscarea activelor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, în premieră, va fi permisă confiscarea unor bunuri echivalente sau a valorii acestora în cazul în care bunurile vizate nu pot fi confiscate, inclusiv a beneficiilor obținute, chiar dacă persoana implicată nu mai poate fi trasă la răspundere penală. Totodată, în cazul infracțiunilor economice, de mediu, de terorism și abuz sexual asupra copiilor, vor fi analizate bunurile dobândite cu cinci ani înainte sau după săvârșirea faptei, deduse judecării pentru a fi supuse confiscării. Prevederea se va aplica inclusiv în situațiile în care persoana nu poate fi trasă la răspundere penală din cauza decesului, liberării de răspundere sau de pedeapsă penală. Un aspect important este și faptul că va fi permisă confiscarea bunurilor transferate către terți, dacă terțul cunoștea că scopul transferului era de a evita măsurile de confiscare, inclusiv atunci când persoana urmărită penal păstrează controlul asupra acestora.

În faza de urmărire penală, în situația în care bunurile imobile sechestrate pot fi abandonate intenționat de către persoana care le posedă, instanța, la solicitarea procurorului, le va transmite Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru administrare. Totuși, când urmărirea penală se încetează, dar sunt bunuri ce urmează a fi confiscate, procurorul va solicita instanței acest lucru. 

În etapa de judecare a cauzei, printre elementele noi este și faptul că procurorul poate solicita ARBI investigații suplimentare pentru identificarea bunurilor infracționale, atât înainte de transmiterea cauzei în instanța, cât și pe parcursul procesului în instanță. Judecătorul este cel care va dispune confiscarea bunurilor nu doar în caz de condamnare, dar și pentru  încetare a procesului penal, dacă se aplică confiscare specială, extinsă sau de la terți.

În etapa executorie, procurorul va fi cel care va coordona procesul de executare, iar Serviciul Fiscal de Stat va executa hotărârile penale, asistat de ARBI și executorii judecătorești. ARBI va fi instituția care va ține evidența bunurilor sechestrate și confiscate, dar și va gestiona repatrierea bunurilor din afara țării, precum și aplicarea hotărârilor străine de confiscare.

Această măsură legislativă reprezintă un pas important în cadrul Planului de măsuri pentru deoligarhizare și în implementarea Programului Național de Recuperare a Bunurilor Infracționale 2023–2027, asigurând o mai mare eficiență în combaterea criminalității și în protejarea intereselor statului.

O moldoveancă, arestată în Italia pentru proxenetism. Afacerea îi aducea un venit lunar de circa 100 mii euro
Articolul anterior
Cetățenii, îndemnați de Primărie să colecteze corect hârtia utilizată
Articolul următor