Recensământ în Republica Moldova. Se caută cenzori și supervizori. Ce salarii sunt oferite

Recensământul populației și locuințelor (RPL) în Republica Moldova va începe pe 8 aprilie și se va desfășura pe o durată de trei luni, până pe 7 iulie. Un număr de 4.500 de recenzori vor fi responsabili pentru colectarea datelor de la populație. Data pentru depunerea cererilor de către persoanele care vor să s implice în procesul de recenzare a fost prelungită. 29 februarie este ultima zi, scrie evz.ro.

Recensământul populației și locuințelor are ca obiectiv furnizarea de informații de interes public referitoare la populația rezidentă și locuințele din R. Moldova. Aceste date vor fi utilizate pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor publice, argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, cercetarea științifică și sprijinirea mediului de afaceri”, se arată în Proiectul de Hotărâre aprobat de Guvern.

Pentru desfășurarea Recensământului, autoritățile din Republica Moldova au anunțat că se caută cenzori și supervizori. Plata pentru cenzori va fi calculată în baza salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul curent, care constituie 13.700. Totodată, recenzorii vor fi remunerați în funcție de sarcina efectivă îndeplinită și calitatea lucrărilor realizate. Cererile se depun până joi, 29 februarie.

Condițiile cerute:

  • are capacitate deplină de exercițiu;
  • studii medii complete sau studii de specialitate;
  • posedă limba română şi limbile de comunicare interetnică vorbite în teritoriul respectiv;
  • posedă cunoștințe de utilizare a dispozitivelor electronice (telefoane smart, tablete, laptopuri, etc.);
  • abilități de orientare în spațiu cu utilizarea hărților electronice (Google Maps și altele);
  • posedă abilități de comunicare, responsabilitate;
  • abilități de organizare eficientă a timpului.

Recensământ în Republica Moldova. Sarcinile de bază ale recenzorului:

  • participarea la procesul de instruire privind desfășurarea RPL;
  • planificarea activităților cu privire la colectarea datelor de recensământ în teren;
  • asigurarea procesului de colectare a datelor de recensământ în sectoarele repartizate, în termenii stabiliți, conform procedurilor aprobate;
  • recepționarea, utilizarea și predarea echipamentului tehnic și instrumentar de recensământ.

Sarcinile de bază ale supervizorului:

-participarea la procesul de instruire privind desfășurarea RPL și la organizarea procesului de instruire a recenzorilor; -planificarea și monitorizarea acțiunilor recenzorilor până la colectarea datelor de recensământ în teren; -asigurarea procesului de colectare a datelor de recensământ, în termenii stabiliți, conform procedurilor aprobate; -raportarea și predarea documentației.

Ce se oferă:

  • experiență într-un domeniu nou, cu posibilitate de excepție de a participa la lucrările de recenzare la RPL, care se realizează o dată la 10 ani;
  • contract pe perioada realizării lucrărilor Recensământului populației și al locuințelor; venit motivant, cu o recompensă în dependență de performanțele dumneavoastră;
  • instruire în domeniu, cu eliberarea Certificatului respectiv;
  • program de muncă flexibil.

Recensământ în Republica Moldova. Toate informațiile privind depunerea cererilor, AICI.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Furt în proporții deosebit de mari! Un tânăr a spart lacătul de la ușa unui local din Capitală și a sustras zeci de mii de lei
Articolul anterior
Doliu în lumea politică din Rusia. A murit fostul premier al Uniunii Sovietice
Articolul următor