Spitalul din Comrat, dotat cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale

Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel” a fost dotat astăzi cu echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale. Proiectul a fost finanțat de către Guvernul Japoniei în cadrul programului „Kusanone”, informează MOLDPRES.

Potrivit Ambasadei Japoniei la Chișinău, din contul grantului în valoare de 89,392 USD s-a achiziționat un echipament pentru distrugerea deșeurilor medicale pentru Spitalul Raional Comrat „Isaac Gurfinkel”. Proiectul urmărește fortificarea capacităților de gestionare a deșeurilor medicale și eliminarea surselor de poluare a mediului ambiant.

Ambasadorul Yamada Yoichiro a precizat că „noul sistem de tratare a deșeurilor medicale va contribui la sporirea siguranței, reducerea costurilor și protejarea mediului înconjurător.”

Programul de granturi pentru securitate umană „Kusanone” a fost lansat în Republica Moldova în anul 2008. Până în prezent, Japonia a oferit finanțare nerambursabilă în sumă de 7,3 milioane USD pentru 88 de proiecte în domeniile educației, sănătății și utilităților publice.

Detalii despre cele trei conferințe susținute de Constantin Necula în Republica Moldova

Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) anunță că luni, 3 iunie, dă startul unei serii de conferințe susținute de Părintele Constantin Necula, cu teme diverse și captivante pentru fiecare, indiferent de vârstă.

Primele trei conferințe din acest an vor avea loc, în premieră, în trei raioane din R. Moldova, în perioada 3-4 iunie. Anul trecut, acest proiect a adunat sute de tineri la Chișinău, la Universitatea de Stat din Moldova, potrivit deschide.md.

Proiectul este realizat și finanțat de DRRM și face parte din strategia Departamentului prin care se urmărește păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a cetăţenilor din R. Moldova.

Judocanul Mihail Latîșev, campion mondial la Cupa Mondială din Maroco

O nouă calificare pentru Republica Moldova. Judocanul Mihail Latîșev a devenit campion mondial la Cupa Mondială din Maroco, astfel asigurându-și participarea la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris.

Foto: Facebook

Antrenorul lotului național de judo din Republica Moldova, Valeriu Duminică l-a felicitat pe judocanul Mihail Latîșev care a devenit campion ( 81 kg) la Cupa Mondială din Maroco.

Datorita acestui rezultat, sportivul și-a asigurat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

Astfel la proba Judo, Federația de Judo a Republicii Moldova are 4 sportivi calificați la JO: Denis Vieru, Pelivan Petru, Adil Osmanov și Latîșev Mihail.

Anul trecut în municipiul Chișinău au fost ridicate cinci construcții fără autorizații

Cinci construcţii au fost ridicate, anul trecut, fără autorizaţie, în municipiul Chişinău. Iar de la începutul acestui an sunt deja două cazuri de acest fel. Cel puţin acestea sunt datele de la autorităţi.

Fenomenul nu e nou. De ani buni, unii agenți economici fentează legea și ridică blocuri fără să aibă aprobările necesare. Într-un final, însă, intră în legalitate după ce apelează la instanțele de judecată. În timp ce Inspectoratul Naţional pentru Supraveghere Tehnică nu poate da decât amenzi, specialiştii spun că aceste probleme s-ar rezolva dacă legile ar fi îmbunătăţite.

Agentul economic începe o construcţie fără a deține aprobările necesare. Autorităţile îl prind şi îi aplică o amendă pe care firma o contestă în instanţă iar procesul se întinde pe mult timp. Aceasta este ecuația prin care multe companii reușesc să ridice blocuri ilegal.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR Moldova: „Un astfel de șantier vedem chiar în centrul istoric al Chișinăului, pe strada Ismail. Pentru că acest bloc se ridică fără aprobările necesare, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică l-a amendat de două ori pe beneficiarul clădirii. Acesta, însă, a contestat sancţiunile în instanţă şi, între timp, muncitorii continuă lucrările nestingherit.”

ANDREI ANDREEV jurist, beneficiar: „Compania deţine toate actele permisive în vigoare, proiect de execuţie, avize de la ministere. Compania nu a fost sancţionată, compania a avut o şedinţă de lucru în cadrul agenţiei, unde s-a prezentat tot pachetul de acte.”

Un alt şantier care ridică semne de întrebare este pe strada Testemițanu 12, unde o companie a început să ridice un bloc de locuinţe. Pe panoul informativ al şantierului nici vorbă de numărul autorizaţiei de construcţie. De altfel, complexul locativ e ridicat pe un teren unde pot fi construite doar case unifamiliale, conform regulamentului de urbanism.

ION BRICEAC reprezentant, beneficiar: „- Vă anunţ că înregistrez apelul, pentru că este de interes public reacţia dvs.
– Uitaţi, dvs. puteţi înregistra, dar eu aş… voi răspunde la întrebări, dacă o să mi le adresaţi în scris.
– Despre blocul de pe str. Testemiţanu 12, un bloc în construcţie, vrem să ştim dacă există autorizaţie de construcţie.
– Uitaţi-vă, blocul de pe Testemiţanu 12 (n. r. se ridică) în baza actelor permisive, eliberate de autorităţile publice şi în baza documentaţiei de proiect.
Eu vă trimit adresa electronică, dvs. îmi adresaţi întrebările în scris.”

La solicitarea în scris compania nu ne-a răspuns, deocamdată. Direcţia Arhitectură a Primăriei a confirmat, însă, pentru TVR MOLDOVA că nu a emis autorizaţie pentru această construcţie. În acest caz, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică va demara un control. Reprezentanţii instituţiei spun, însă, că singura pârghie legală pe care o au sunt amenzile.

ION MORARU şef, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică: „La toate obiectele e aşa… deşi inspectoratul solicită sistarea lucrărilor, în prima instanţă este suspendat controlul nostru şi până se ajunge la decizia definitivă avem cazuri că obiectul deja e construit.”


ANDREI HABRAVAN avocat: „În mare parte instanţa decide asupra demolării lor. Şi deseori se întâmplă că trece mult timp de când s-a s-a comis contravenţia. Trecând acest termen de prescripţie, legea prevede că nici judecătorul nu poate să oblige demolarea, dacă a fost depăşit acest termen. Şi de multe ori se întâmplă că stăpânii acestor construcţii încearcă prin alte metode să legalizeze, metode legale desigur, dar într-un final să obţină totuşi… – Care ar fi soluţia în acest caz? – Să nu se aplice niciun termen de prescripţie, măcar pentru aceste categorii de contravenţii. Să fie fără termen.”

Între timp, autorităţile continuă să-şi paseze responsabilitatea în astfel de situaţii.


SNC ANDREI SPÎNU ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Toate întrebările pe care le-aţi adresat dvs. sunt întrebări foarte bune pentru Primăria mun. Chişinău.”

Reprezentanţii Primăriei nu au venit deocamdată cu o reacţie în aceste cazuri. Datele Inspectoratului pentru Supraveghere Tehnică mai arată că, doar de la începutul acestui an, s-a descoperit că 14 agenți economici au demarat construcţia unor clădiri cu abateri de la proiecte.

Peste 160 milioane de lei au fost confiscați în vistieria statului în 2023, în dosarele procurorilor PCCOCS
Articolul anterior
Alertă de proporții în România! Pensionarii sunt păcăliți să dea zeci de mii de lei printr-o nouă schemă
Articolul următor