Academicianul român Leon Dănăilă, reputat medic neurochirurg, cercetător şi inventator, susține că „activitatea fizică joacă un rol crucial, în special în perioada de îmbătrânire, se recomandă cel puțin 4.000 de pași pe zi”.
Medicul Leon Dănăilă FOTO: Arhivă Personală/Facebook
Reputatul profesor spune că „nu există o fântână a tinereții în care ne putem scufunda trupul pentru a ne recăpăta tinerețea, cum la fel procesul de îmbătrânire nu poate fi oprit”, dar cu toate acestea, există „metode simple pe care le putem adopta pe parcursul vieții pentru a ne păstra integritatea fizică și mentală chiar și în cei de pe urmă ani ai vieții noastre”.
Renumitul profesor Leon Dănăilă a făcut o listă scurtă cu principalele activități care contribuie la longevitatea creierului. Cele mai importante sunt mișcarea, satisfacțiile, succesele și credința.
„Pentru a menține longevitatea creierului, trebuie să acordăm atenție unor factori esențiali. Activitatea fizică joacă un rol crucial, în special în perioada de îmbătrânire, se recomandă cel puțin 4.000 de pași pe zi”, recomandă dr. Dănăilă.
Satisfacțiile și credința, importanță deosebită
Potrivit medicului, efectuarea în mod regulat a exercițiilor fizice se asociază cu o longevitate mai crescută și cu existența unui risc mai redus de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a sindromului metabolic, a hipertensiunii arteriale sau a bolilor infecțioase.
Totodată, susține dr. Leon Dănăilă, satisfacțiile au o importanță deosebită. „Lipsa acestora poate duce la stări depresive și diminuarea activității cerebrale. Succesele pe care le obții în activitate, la fel, au un rol foarte benefic în activitatea cerebrală”, a scris pe pagina sa de Facebook, neurochirurgul Leon Dănăilă, doctor în medicină şi academician.
Nu în ultimul rând, specialistul afirmă că „sacralitatea este esențială pentru funcționarea cerebrală și bunăstarea generală”.
„Credința are un rol semnificativ în menținerea activității cognitive și a echilibrului nostru mental”, consideră Leon Dănăilă.
Născut la Darabani, Botoșani, la 1 iulie 1933, Leon Dănăilă este medic specialist neurochirurg la Spitalul „Gh. Marinescu” din București și politician. A fost ales membru corespondent al Academiei Române (la 24 octombrie 1997) și apoi membru titular al acesteia (din 20 decembrie 2004).
Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București, Leon Dănăilă a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.
sursa: www.adevarul.ro