Ingredientul care e sursa obezității. Alimente în care se găsește

Ingredientul despre care cercetătorii spun că e sursa obezității. Un studiu recent sugerează că fructoza, un tip de zahăr simplu prezent în numeroase alimente, ar putea fi un factor cheie în această creștere alarmantă a obezității. Autorii studiului propun că fructoza afectează metabolismul celular, crescând senzația de foame și determinând pofta pentru alimente bogate în energie, precum grăsimile și carbohidrații, ceea ce conduce la creșterea în greutate.

Obezitatea este asociată cu o serie de afecțiuni de sănătate și evenimente negative, cum ar fi apneea de somn, bolile de inimă, diabetul de tip 2 și accidentul vascular cerebral. De asemenea, crește riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer și este asociată cu probleme digestive, de piele, fertilitate și sănătate mentală. Obezitatea este o problemă globală în continuă creștere, iar originea ei poate fi multifactorială.

Ingredientul care e sursa obezității

Un nou studiu realizat la Școala de Medicină Anschutz de la Universitatea Colorado propune că fructoza ar putea fi factorul principal din spatele acestei creșteri alarmante a obezității. Teoria, denumită „ipoteza supraviețuirii fructozei”, se bazează pe cercetări anterioare care evidențiază efectele fructozei asupra celulelor și sugerează că consumul crescut de fructoză ar putea fi responsabil pentru tendințele actuale de creștere în greutate.

Studiul indică faptul că această „ipoteză a supraviețuirii fructozei” ar putea oferi cea mai precisă explicație pentru creșterea globală a cazurilor de obezitate. Alte ipoteze, cum ar fi teoria echilibrului energetic, modelul carbohidrați-insulină, teoria efectului de pârghie proteică și ipoteza uleiului de semințe, sunt, de asemenea, luate în considerare, însă cercetările recente sugerează că fructoza ar putea juca un rol determinant în această problemă de sănătate publică.

Cum declanșează fructoza obezitatea

Modul în care fructoza contribuie la obezitate poate fi explicat prin modul în care este metabolizată în organism. Atunci când consumăm alimente, majoritatea energiei din acestea este transformată într-o moleculă numită ATP, care furnizează energie celulelor pentru diverse funcții. Dacă consumăm alimente care conțin fructoză, aceasta este inițial transformată în ATP pentru a susține funcțiile organismului.

Cu toate acestea, o cantitate excesivă de fructoză poate suprima activitatea mitocondriilor, care sunt structurile celulare responsabile pentru producerea de ATP. Acest lucru poate duce la o scădere a nivelului de ATP, semnalând organismului o posibilă lipsă de energie. În răspuns, organismul declanșează anumite reacții fiziologice, cum ar fi creșterea senzației de foame, sete, creșterea aportului de energie, rezistența la insulină, creșterea absorbției alimentelor și reducerea metabolismului în repaus.

În cazul în care alimentația este bogată în fructoză, aceste modificări pot conduce la acumularea de greutate. Astfel, consumul excesiv de fructoză poate contribui la dezvoltarea obezității prin intermediul unor mecanisme metabolice complexe care afectează reglarea greutății corporale.

Ce alimente conțin fructoză

Fructoza, zahărul care se găsește în mod natural în fructe și legume, nu este asociată cu obezitatea sau creșterea în greutate la om. Fructele întregi conțin fibre dietetice, compuși bioactivi și nutrienți esențiali care contracarează efectele fructozei asupra sațietății și sensibilității la insulină. Fructele întregi pot fi savurate în continuare ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate pentru gestionarea greutății.

Problema apare atunci când fructele sunt procesate sau când fructoza este adăugată în alimente, adesea sub formă de sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză (HFCS). HFCS este un îndulcitor produs ieftin din amidon de porumb și se găsește în majoritatea alimentelor procesate, în special în cele ultraprocesate. Este prezent, de asemenea, în alimente sărate precum pâinea, supele la conservă, mâncărurile preambalate, cerealele și alimentele de tip fast-food.

Kelsey Costa, dietetician înregistrat și consultant în nutriție pentru Coaliția Națională pentru Asistență Medicală, nu a fost implicată în această cercetare, sugerează că reducerea consumului global de fructoză poate fi o strategie crucială pentru gestionarea greutății și prevenirea obezității.

Dieticianul consideră că mărirerea aportului de alimente cu un nivel glicemic mai scăzut, bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și leguminoasele, consumul suficient de apă, limitarea alimentelor și băuturilor bogate în fructoză și reducerea sodiului, a carbohidraților rafinați, a alimentelor bogate în purine și a alcoolului.


Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Alimentele pe care trebuie să le ocolim. Ne otrăvesc și duc la apariția cancerului

Cât de des ne gândim la alimentele pe care le consumăm și la efectele pe care le au asupra sănătății noastre? Un stil de viață sănătos nu se reduce doar la activitatea fizică, ci și la alegerile alimentare pe care le facem zilnic. Specialiștii avertizează că unele alimente comune pot fi toxice și pot favoriza apariția unor afecțiuni grave, inclusiv cancerul, scrie realitatea.net.

Într-un interviu recent, cunoscutul medic cardiolog, dr. Cezar, a discutat despre alimentele care ar trebui evitate din cauza impactului lor negativ asupra sănătății. Printre acestea se numără prăjelile și uleiurile din semințe, care, deși sunt consumate frecvent, pot crea inflamații în organism și pot favoriza apariția cancerului. Dr. Cezar subliniază importanța limitării consumului acestor alimente, chiar dacă nu este întotdeauna posibil să le evităm complet.

„Niciodată nu zic niciodată, dar să fie cât mai rar. Pe primul aș pune prăjelile, uleiurile din semințe, ulei de floarea soarelui prăjit, ceea ce foarte multă lume consumă. Trebuie consumat cât mai rar posibil, nu niciodată. Prăjeala e favorizantă pentru apariția cancerului, creează inflamație și deteriorează anumite structuri, anumite molecule și corpul folosește energie să repare ceea ce s-a stricat.”, a declarat dr. Cezar.

Pe locul do i în lista alimentelor de evitat se află zahărul, iar pe locul trei, făinoasele. Dr. Cezar explică că grâul modificat genetic din făină și cereale poate cauza inflamații în organism. Recomandarea sa este să alegem produse din grâu integral și să consumăm făinoasele cu moderație.

„Eu mănânc paste de patru ori pe lună să zicem, în medie, dar încerc să aleg paste dintr-un grâu integral mai scump, dar mâncând rar, nu e o problemă. Cea mai mare problemă a societății este lipsa de mișcare. Dacă ar face sport, atunci nu sunt neapărat atât de nocive aceste alimente.

Pe locul patru aș spune excesul de proteine de origine animală. Adică mâncăm prea multă carne, în raport cu munca fizică pe care am făcut-o. Nu trebuie consumată în fiecare zi, dar a renunța de tot la carne se poate asocia cu foarte multe carențe.(…)”, a completat specialistul.

Excesul de proteine de origine animală este un alt factor de risc pentru sănătatea noastră, potrivit medicului. Consumul excesiv de carne poate duce la diverse probleme de sănătate, mai ales în lipsa activității fizice adecvate.

Cât de periculoase sunt ouăle dacă sunt consumate în cantități mari

În plus față de aceste alimente, există și riscul de intoxicație alimentară asociat cu ouăle, mai ales atunci când sunt consumate crude sau insuficient gătite. Bacteriile precum Salmonella pot fi prezente în ouă și pot provoca boli grave. Pentru a minimiza riscul, se recomandă alegerea ouălor pasteurizate și gătirea lor corespunzătoare.

Este important să fim conștienți de alegerile noastre alimentare și să ne informăm corect pentru a menține sănătatea și bunăstarea noastră pe termen lung.

Bașcana Găgăuziei i-a cerut lui Putin gaze ieftine și bani. Evghenia Guţul e singurul oficial din R.Moldova care s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin
Articolul anterior
Dorin Recean: „Construim o Moldovă care să arate europeană de la nord la sud, în cele mai mici sate și cele mai mari orașe”
Articolul următor