Un leac miraculos din Evul Mediu a fost recreat de cercetători. Ce are la bază

Leac miraculos. De secole, oamenii au fost dispuși să plătească o avere pentru teriac. Trebuia să fie un antidot împotriva otrăvirii și să protejeze împotriva ciumei. Cu toate acestea, descoperirile oamenilor de știință de la Universitatea de Medicină din Wroclaw arată că cel mai probabil nu a avut efectul de vindecare atribuit, scrie evz.ro.

Teriacul, leac sau doar un placebo?

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Wrocław au reușit să reconstruiască faimosul teriac – un medicament cunoscut încă din antichitate și folosit în toată Europa până la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Se pare că a fost doar un placebo, dar unul bine promovat.

Proiectul comun al Universității de Medicină din Wrocław și al Universității din Wrocław privind reconstrucția vechilor medicamente poloneze se apropie de final. Oamenii de știință și-au stabilit scopul de a reproduce medicamentele folosite în secolele XVI-XVIII pe teritoriul Commonwealth-ului Polono-Lituanian de atunci și de a le testa puterea terapeutică a acestui leac.

Ca parte a acestui proiect unic, a fost necesară căutarea în vechile jurnale poloneze, scrisorile, jurnalele și notițele private ale farmaciștilor disponibile în arhive pentru a găsi rețetele folosite în acestea. Această parte a proiectului a fost gestionată de echipa Institutului Istoric al Universității din Wrocław. Reconstituirea și analiza ulterioară a medicamentelor recreate a fost sarcina cercetătorilor de la Departamentul și Departamentul de Farmacognozie și Medicină a Plantelor al Universității de Medicină din Varșovia.

Mierea sălbatică, un ingredient al teriacului

„Pe parcursul a peste doi ani de proiect, am recreat aproximativ 25 de tipuri diferite de rețete. Am încercat să obținem doar ingrediente originale, iar dacă era absolut imposibil, să folosim înlocuitori folosiți în epocă. În trecut, și farmaciștii au avut probleme în obținerea unor produse, la fel ca și noi. Mai mult, rețetele erau complicate, uneori erau necesare zeci de ingrediente pentru a produce un singur medicament. Scopul nostru a fost, de asemenea, să rămânem la tehnologiile vechi pentru a recrea procesul de producție a medicamentelor cât mai fidel posibil,”.

Mierea era baza

S-ar părea că în epoca internetului puteți cumpăra orice, dar oamenii de știință au trebuit să depășească multe dificultăți. Rețetele vechi includeau produse din specii care sunt protejate în prezent, cum ar fi vipera sau cele excluse din comerțul legal – un exemplu în acest sens sunt drogurile narcotice. Unele dintre ele pur și simplu nu au putut fi obținute și trebuiau folosiți înlocuitori. Atenția la fiecare detaliu trebuia neapărat asociată cu costurile pentru acest leac.

Unul dintre ingredientele populare ale vechilor medicamente poloneze a fost mierea. Cu toate acestea, oamenii de știință nu l-au putut cumpăra pur și simplu într-un magazin sau într-o stupină obișnuită, deoarece este un produs complet diferit de cel pe care l-au întâlnit strămoșii noștri. Pentru nevoile proiectului s-au achiziționat 10 kg miere de albine, obținută de la albine sălbatice și stors din fagure. O astfel de miere are proprietăți diferite și chiar altă consistență decât cea din stupinele moderne. Și, de asemenea, un preț mult mai mare.

Teriacul, antidot contra otrăvii

Leac miraculos. Recrearea teriacului, care conține 71 de substanțe diferite, a fost o mare provocare pentru farmaciștii din Wrocław. A meritat, printre altele, datorită reputației de care s-a bucurat acest medicament timp de multe secole. A fost un adevărat „best seller” medicinal în mai multe epoci în toată Europa – din antichitate până în secolul al XVIII-lea.

Oamenii cheltuiau oricât

În primul rând, a fost recomandat ca antidot pentru otrăvire, dar în timpul epidemilor importanța sa a devenit deosebit de importantă – se credea că protejează împotriva bolilor și a morții. Așa că, atunci când a venit „ciuma”, oamenii erau gata să cheltuiască oricât pe teriak. Cu toate acestea, doar câțiva și-l puteau permite, deoarece prețurile sale erau uimitoare. Doar farmaciștii autorizați au fost implicați în producție. Cel mai apreciat a fost teriacul venețian, a cărui rețetă era considerată exemplară. Datorită sistemului de licențiere, producția acestui medicament s-a răspândit și în Polonia.

Ineficacitatea teriacului a fost confirmată experimental

Farmaciştii din Wrocław și-au bazat reconstrucţia teriacului pe prescripţia unui farmacist autorizat din Toruń, scrisă în 1630, a cărei utilizare practică a fost confirmată istoric. Rețeta din vremurile de dinaintea lui Linneu, când în farmacie nu exista o nomenclatură unificată, era un puzzle. Dr. Danuta Raj subliniaza ca farmaciștii foloseau adesea propriile abrevieri, iar o substanță poate avea denumiri diferite, în functie de regiune sau chiar de autor. „Din fericire, am reușit să descifrăm notițele farmacistului Toruń, să obținem majoritatea ingredientelor originale, să le suplimentăm pe cele lipsă cu înlocuitori din acea perioadă și să recreăm teriacul. Tot ce rămâne este să confirmăm experimental ineficacitatea lui, prezisă teoretic”.

Teriacul nu are efecte terapeutice, narcotice sau toxice

„Conținutul de compuși activi nu indică efecte terapeutice, narcotice sau toxice,” spune dr. Danuța Raj. „Se pare că, deși i s-au atribuit proprietăți neobișnuite, dozare strictă sigură și numeroase contraindicații, de fapt nu a ajutat, dar nici nu dăuna. Cu toate acestea, ar putea acționa ca un placebo, a cărui putere a fost sporită de popularitatea enormă a rețetei și de utilizarea ingredientelor extrem de sofisticate”.

Dr. Danuta Raj adaugă că medicamentele mai moderne s-ar putea baza în principal pe efectul placebo. De exemplu, elixirul Proprietatis Paracelsi, care a fost extrem de popular mai ales în secolele al XVI-lea și al XVII-lea în cele mai înalte cercuri, inclusiv în curtea regală, ca preparat preventiv, deoarece se credea că ajută la menținerea organismului în stare bună. De asemenea, trebuia să fie eficient împotriva viermilor. Rezultatele cercetărilor efectuate până acum de echipa Departamentului și Departamentului de Farmacognozie și Medicină a Plantelor din cadrul Universității de Medicină din Varșovia nu confirmă speranțele puse în pregătirea medicilor moderni. Dezamăgire?

Prima recreere cu fidelitate a teriacului, leac miraculos

„În ciuda constatărilor noastre privind eficacitatea medicamentelor reconstituite, trebuie apreciate aptitudinile practice ale foștilor farmaciști. Erau într-adevăr foarte calificați; dovedeau o măiestrie de înaltă clasă care impune respect,”spune dr. Danuța Raj. „Farmacistul s-a bucurat pe merit de respect social, iar însăși funcționarea farmaciilor în secolul al XVII-lea se baza pe reglementări stricte. Acestea nu erau doar standuri de medicamente, ci întreprinderi înfloritoare în care cunoștințele erau transmise din generație în generație.

„Ne-am uitat mai atent la anumite produse”

Pe baza cercetărilor noastre de reconstrucție, nu se poate concluziona că în fiecare caz aceste cunoștințe au fost inutile. Cu toate acestea, multe boli pot fi tratate. În proiectul nostru, ne-am uitat mai atent la anumite produse. Am arătat indirect că nu există leacuri pentru toate, iar prețul mare nu poate fi legat decât de modă și marketing bun. Exact la fel ca azi. Nici în farmaciile de astăzi nu lipsesc medicamentele care funcționează doar pe principiul placebo, care, susținute de publicitate, încă se vând”.

Teriacul a făcut deja obiectul cercetărilor oamenilor de știință moderni, dar echipa Universității de Medicină din Wrocław este singura din lume care l-a recreat cu fidelitate, unu la unu, în conformitate cu procedurile epocii.

AstraZeneca retrage vaccinul său anti-Covid la nivel global

AstraZeneca a anunţat marţi că a iniţiat retragerea la nivel mondial a vaccinului său anti-COVID-19 din cauza unui „surplus de vaccinuri actualizate disponibile”. De asemenea, compania a precizat că va proceda la retragerea autorizaţiilor de introducere pe piaţă a vaccinului Vaxzevria în Europa, relatează Reuters citat de news.ro.

„Deoarece între timp au fost dezvoltate mai multe variante ale vaccinului COVID-19, există un surplus de vaccinuri actualizate disponibile”, a declarat compania, adăugând că acest lucru a dus la o scădere a cererii pentru Vaxzevria, care nu mai este fabricat sau furnizat.

Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite. Cererea firmei de retragere a vaccinului a fost făcută la 5 martie şi a intrat în vigoare pe 7 mai, potrivit Telegraph, care a relatat prima dată despre această decizie. 

Vaccinul nu mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană după ce compania şi-a retras în mod voluntar „autorizaţia de introducere pe piaţă”. 

AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.

În ultimele luni, scrie The Telegraph, Vaxzevria a făcut obiectul unei examinări intense din cauza unui efect secundar – foarte rar – , care provoacă formarea de cheaguri de sânge şi un număr scăzut de trombocite. AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.

TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.

Însă compania britaică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă. „Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.

AstraZeneca nu a avut niciodată aprobare pentru ca vaccinul să fie utilizat în SUA.

Guvernul britanic a încetat în mare parte să mai folosească vaccinul Oxford-AstraZeneca în toamna anului 2021, moment în care compania furnizase aproximativ 50 de milioane de doze în Marea Britanie. Vaccinul a fost înlocuit în Marea Britanie cu vaccinurile Pfizer şi Moderna pentru campania de rapel de iarnă de la sfârşitul anului 2021.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de vaccinuri din cadrul Agenţiei Europene pentru Medicamente, organismul care răspunde de siguranţa medicamentelor şi a medicamentelor în cadrul UE, a declarat presei italiene că se aşteaptă ca toate vaccinurile „monovalente” – care se ocupă doar de tulpina originală Wuhan a virusului – să fie retrase în timp util, scrie The Telegraph.

Proiect emoționant pe unica.md! Ana Danilescu vă invită la un podcast dedicat persoanelor care luptă pentru viață

În această primăvară revista unica.md vine cu o noutate uimitoare! Echipa noastră de creație, alături de Ana Danilescu, a lansat un proiect absolut inedit și plin de speranță, dedicat persoanelor care luptă pentru viață, dar și celor care îi sprijină, familiilor care au apropiați bolnavi de cancer și trec prin acest calvar care le macină existența din cauza acestei maladii nemiloase. Este vorba de un podcast cu producătoarea Ana Danilescu, o supraviețuitoare a cancerului, care a pierdut și o persoană dragă din cauza acestei boli crunte, pe mama sa.

În acest proiect o veți cunoaște pe Ana în calitate de prezentatoare și un exemplu uimitor de curaj pentru aceste persoane. Ea vine să aducă o rază de speranță cu informații utile și profesioniste de la specialiști în oncologie, dar și cu povești emoționante ale persoanelor care luptă sau au trecut prin această boală.

„Aleg să trăiesc”: #SUNTVOCE cu Ana Danilescu, astfel se numește proiectul pe care îl găsiți pe platformele unice.md.

Proverbul „Dumnezeu nu-ți dă mai mult decât poți duce” se manifestă în viața Anei Danilescu, moderatoarea emisiunii pe unica.md, care a întâmpinat provocări majore cu o reziliență remarcabilă.

”Am pierdut oameni dragi din viața mea în urma cancerului și am trecut și eu prin această experiență, ceea ce m-a motivat să povestesc istoria mea și să ofer ocazia de a-și spune povestea și celor ce au avut curajul să treacă prin provocări dure și sunt o voce. ”, spune Ana Danilescu.

Aceast proiect #SUNTVOCE este despre toți cei care au curajul să-și privească provocarea în față și să-și spună istoria. „Sunt Voce” este o platformă pentru toți cei care caută surse de inspirație, motivație și ghidare în momentele sumbre din viața lor. Totodată, #SUNTVOCE își propune să aducă istoriile reale a celor care transformă adversitățile în surse de inspirație, încurajând conștientizarea și asumarea propriilor experiențe pentru a trăi o viață plină de sens.

Îi mulțumim Anei pentru încrederea acordată echipei unica.md în realizarea acestui proiect, dar și pentru experiența inedită care a trezit emoții copleșitoare după cadru întregii redacții.

Vă invităm să vizionați primul episod, în speranța că veți veni cu aprecieri și comentarii.

Îi urăm succes Anei, iar echipa unica.md promite să vă aducă și alte episoade la fel de interesante.

10 trucuri pentru a slăbi rapid până la vară. Sfaturile unui medic

Pierderea rapidă în greutate până la vară – posibilă cu ajutorul unor trucuri ușoare. Nutriționistul rus Dr. Tatyana Selezneva dezvăluie care sunt acestea și cum să slăbești complet în siguranță până vara.

Medicul indică 10 trucuri care vă vor ajuta să vă puneți corpul în ordine.

  1. Fără un plan, mâncatul în exces este întotdeauna o posibilitate. Luați un mic dejun și un prânz copios pentru a evita mesele de seară și de la miezul nopții.
  2. Eliminați mâncarea de tip fast-food. Eliminați „vechiturile” alimentare: fast-food, alimente procesate, carne procesată, sucuri zaharoase, limonadă, sucuri ambalate, sos de soia, marinate, alcool.
  3. Atunci când creați un meniu, puneți accent pe alimentele proteice și pe carbohidrații complecși (legume, fructe, cereale), grăsimile naturale trebuie să fie prezente cu moderație.
  4. Proteinele ar trebui să reprezinte cel puțin 20% din structura alimentelor – reprezintă materialul de bază pentru construcție.
  5. Controlați consumul de zahăr și sare. Se recomandă să nu consumați mai mult de 50 de grame de zahăr pe zi și 3-5 grame de sare pe zi.
  6. Beți zilnic 1-1,5 litri de apă pură.
  7. Adăugați mai multe legume verzi în alimentația dumneavoastră, în special cele crude.
  8. Mergeți la culcare înainte de ora 23:00 și dormiți 7-8 ore.
  9. Arderea grăsimilor este excelentă în timpul somnului. Rămâneți la o activitate fizică regulată.
  10. Controlați stresul – nu vă stresați din cauza unor lucruri mărunte.

„Creați un deficit caloric moderat, consumând ceva mai puține calorii decât arde corpul dumneavoastră. Acest lucru vă va permite să slăbiți treptat fără să vă stresați organismul.”

„Asigurați-vă că dormiți și vă odihniți suficient, deoarece stresul și lipsa somnului pot duce la exces de greutate și la creșterea apetitului”, recomandă expertul.

„Beți multă apă pe tot parcursul zilei pentru a vă menține corpul hidratat și pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. Implementați treptat modificările stilului de viață, astfel încât acestea să devină obișnuite și pe termen lung. Evitați dietele drastice și exercițiile fizice extreme, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră”, spune nutriționistul.

„Țineți un jurnal alimentar și de activitate pentru a vă urmări progresul și pentru a vă evalua realizările. Urmând aceste metode ușor de pus în aplicare, puteți slăbi până la vară și vă puteți crea un stil de viață sănătos și echilibrat, fără fără și fără a vă afecta organismul”, recomandă Dr. Ponomareva.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa

Cele mai fericite țări din lume. Cine deține supremația de șapte ani
Articolul anterior
Școală plină de ploșnițe. Elevii, în pericol, părinții sunt revoltați
Articolul următor