Cum bagă Kim Jong-un frica în nord-coreeni. Oameni executați pentru vizionarea unor filme străine

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un este bine-cunoscut pentru metodele macabre de execuție, care seamănă de cele mai multe ori cu scene din filmele de groază, relatează Daily Mail, citată de Adevarul.

De la moartea în public prin împușcare până la execuția cu tunuri antiaeriene, liderul nord-coreean a fost criticat anterior de organizațiile pentru drepturile omului pentru că a dispus pedeapsa cu moartea pentru „infracțiuni” precum vizionarea de filme străine sau încălcarea restricțiilor Covid.   

Coreea de Nord este condusă din 1948 de una dintre cele mai longevive dictaturi din lume, iar în luna octombrie a anului 1993, Guvernul nord-coreean a afirmat pentru Amnesty International că pedeapsa cu moartea este aplicată rareori în „cazuri extrem de grave”. 

Însă mai multe relatări dure din această țară sugerează contrariul, un raport recent din 2023 al Institutului coreean pentru Unificare Națională (KINU), conținând declarații ale martorilor oculari potrivit cărora regimul Kim a executat în public persoanele care au încălcat măsurile draconice anti-COVID-19. 

Rapoartele privind existența unor ordine de împușcare până la moarte pentru cei care încercau să treacă granița nord-coreeană în timpul pandemiei au fost mediatizate la nivel local în octombrie 2020, în timp ce dictatorul își consolida controlul asupra guvernării naționale. 

În luna noiembrie a aceluiași an, un cetățean nord-coreean a fost supus unei execuții publice de către autorități pentru încălcarea „măsurilor de carantină pentru situații de urgență”. 

Execuția prin împușcare a bărbatului acuzat de contrabandă cu partenerii săi de afaceri chinezi a fost dispusă pentru a-i speria pe ceilalți cetățeni și a-i face să respecte cu strictețe măsurile de izolare. 

Dar mărturiile șocante din raportul KINU dau și mai multă credibilitate acestor realități îngrozitoare. 

Execuțiile publice fac parte de mult timp din politicile regimului tiranic al președintelui – de la spânzurările publice și până la uciderea copiilor cu puști de asalt. 

În urmă cu trei ani, o organizație sud-coreeană pentru drepturile omului a documentat 23 de execuții publice în Coreea de Nord și a prezentat mărturii ale unor dezertori nord-coreeni care au fost forțați să asiste la execuții alături de membrii familiilor celor condamnați. 

Toate cele 23 de execuții publice documentate de Transitional Justice Working Group au avut loc de când Kim, în vârstă de 40 de ani, a venit la putere în luna decembrie a anului 2011, după moartea subită a tatălui său. 

Un martor a declarat pentru Transitional Justice Working Group din Seul, organizația care a realizat raportul, că execuțiile au servit drept avertisment din partea statului, studenții și muncitorii fiind obligați să privească. 

Pedeapsa cu moartea a fost, de asemenea, aplicată pentru infracțiuni legate de droguri, prostituție, trafic de persoane și infracțiuni sexuale. 

Adolescenți împușcați mortal 

Adolescenții din Coreea de Nord au fost executați încă de anul trecut după ce au urmărit emisiuni TV din Coreea de Sud, potrivit unui raport. 

Ministerul unificării de la Seul a luat în considerare mărturiile a peste 500 de dezertori nord-coreeni într-un raport privind abuzurile comise de Phenian. 

În document a fost prezentat și cazul a șase adolescenți cu vârste de 16 și 17 ani care au fost condamnați la moarte pentru că au vizionat imagini ilicite ale unor emisiuni TV sud-coreene și au fumat opiu. 

Tinerii au fost condamnați la moarte în public și au fost imediat împușcați de autorități pe un aerodrom din Hyesan, în timp ce locuitorii au fost obligați să privească. 

Pentru a scăpa de amenzi, închisoare sau, mai rău, de moarte, emisiunile sud-coreene sunt descărcate pe stick-uri și vizionate în spatele ușilor închise în Coreea de Nord. Membrii regimului au calificat drept „rele” „crimele” săvârșite de minori. 

S-au scumpit cu 30% ciocolatele de la „Bucuria”

Prețurile unor produse ale companiei „Bucuria”, cel mai mare producător de dulciuri din Moldova, au crescut semnificativ în ultima săptămână. Câteva tipuri de ciocolată de 100 de grame costă deja peste 39 de lei, cu 9 lei mai mult decât până acum, ceea ce reprezintă o majorare cu aproape 30%, transmite IPN, cu referire la MoldStreet.

Reprezentanții companiei susțin că nu au majorat încă prețurile la dulciuri și pun pe seama distribuitorilor și rețelelor de magazine creșterea prețurilor de pe rafturi. Totodată, aceștia încurajează consumatorii să cumpere produsele direct din magazinele de firmă, unde prețurile au rămas neschimbate.

Însă, o scumpire oficială a dulciurilor „Bucuria” pare inevitabilă. Conducerea companiei anunță că prețurile vor fi majorate cel mai probabil de la 1 martie 2025, fără a preciza procentul. Creșterea prețurilor la materii prime esențiale, precum zahărul și cacao, este principalul motiv invocat.

Directorul companiei a explicat că zahărul, un ingredient-cheie al dulciurilor, este de două ori mai scump în Moldova decât în Ucraina. Dacă în țara vecină o tonă de zahăr costă între 450 și 480 de dolari, la noi prețul ajunge la 930 de dolari.

Astfel, potrivit reprezentanților „Bucuria”, deși scumpirile recente din unele magazine nu sunt decise de producător, o creștere a prețurilor direct din fabrică este așteptată în curând, notează sursa citată.

În acest context, Uniunea Producatorilor de Zahar a venit cu precizări. Într-un mesaj expediat în adresa unica.md, instituția informează că zahărul, în Moldova, este singurul produs care s-a ieftinit în ultimele
12 luni, conform datelor Biroului Național de Statistică.

”Deși prețurile medii de consum în Moldova au crescut cu 9.1%, prețul la zahăr a scăzut cu 2% în ultimele 12 luni. Totodată, prețul de vânzare a zahărului de către producătorii de zahăr câtre producătorii industriali din Moldova a scăzut și mai mult. Dacă acum 2 ani prețul la zahăr pentru producătorii industriali era în medie de 20,5 lei/kg, acum este de 15,5 lei/kg, o scădere semnificativă de 24%!“, se arată în mesaj.

ANSA a demarat măsuri ferme pentru a limita răspândirea focarelor de pestă porcină și de a combate comerțul ilicit cu porci și carne de porc

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a demarat o serie de acțiuni ferme pentru a limita răspândirea focarelor de Pestă porcină africană(PPA) și de combatere a comerțului ilicit cu porci și carne de porc, care reprezintă un risc major pentru sănătatea animalelor și a populației, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Măsurile întreprinse includ:

1. Intensificarea controalelor în exploatațiile de porci, în piețe și în locurile de comercializare a produselor de origine animală, pentru a depista și a elimina focarele de PPA și pentru a preveni introducerea pe piață a produselor provenite din comerțul ilicit;

2. Colaborarea cu autoritățile locale și cu alte instituții competente pentru a identifica și a sancționa persoanele implicate în comerțul ilegal cu porci și carne de porc;

3. Informarea și sensibilizarea crescătorilor de porci și a populației cu privire la riscurile PPA și la importanța respectării măsurilor de trasabilitate și de biosecuritate;

4. Monitorizarea permanentă a situației epizootice și actualizarea măsurilor de control în funcție de evoluția acesteia.

Totodată, ANSA a emis Ordinul nr. 58 din 06.02.2025 cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare de control și prevenire a răspândirii focarelor de PPA (se anexează), precum și o dispoziție internă privind inițierea unor serii de controale oficiale inopinate în locațiile unde este comercializată carne de porc.

Astfel, în cadrul acestor controale, s-a depistat, într-un singur caz, intenția de comercializare a aproximativ 500 kg de carne de porc de proveniență dubioasă într-o piață agroalimentară din țară. Carnea a fost confiscată și distrusă, iar spațiile unde se intenționa comercializarea acesteia au fost supuse unei dezinfecții riguroase.

La fel, a fost descoperit un târg de animale care activa ilicit și unde se comercializau porci vii neidentificați și fără actele necesare. Astfel, au fost solicitate explicații de la administrația publică locală. Toate persoanele implicate au fost documentate, fiind deschise dosare administrative, iar spațiile acestui așa-zis târg au fost supuse unei dezinfecții riguroase. 

După elucidarea tuturor aspectelor, persoanele găsite vinovate vor fi sancționate pentru încălcările admise.

În același timp, au fost înăsprite controalele la frontieră pentru depistarea și confiscarea cărnii sau a produselor din carne transportate în bagajele călătorilor.

ANSA îndeamnă cetățenii să fie responsabili, iar administrațiile piețelor să verifice riguros proveniența cărnii și să nu admită produse din circuite dubioase, pentru că riscă sancțiuni.

Cetățenii care desfășoară practici ilegale în domeniul comerțului cu animale sau carne sunt îndemnate să renunțe la aceste acțiuni și să-și legalizeze activitățile.

Pesta porcină africană este o amenințare gravă pentru sectorul zootehnic și pentru sănătatea publică. 

ANSA rămâne angajată în eforturile sale de a asigura un nivel ridicat de siguranță alimentară și de sănătate animală în Republica Moldova.

Facem apel la responsabilitatea tuturor actorilor implicați pentru a proteje sănătatea animalelor și a populației. Împreună cu autorițile implicate (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale a Transportului , Serviciului Vamal, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și APL-uri, etc.) se depune tot efortul pentru a limita difuzarea acestei boli și pentru a combate comerțul ilegal cu porci și carne de porc.

Lot de medicamente și suplimente alimentare de contrabandă, depistate în vama Palanca

La pista de intrare în țară a postului vamal Palanca, pentru efectuarea controlului de specialitate, s-a prezentat un autocar ce efectua cursa Odessa-Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cadrul controlului vamal al bagajelor personale ale pasagerilor, într-una dintre valize au fost depistate medicamente și suplimente alimentare, în cantități comerciale, nedeclarate în scopul transportării ilicite.

Documentat în acest caz este unul dintre pasageri, un cetățean al Armeniei, în vârstă de 49 de ani.

Lotul comercial de medicamente a fost ridicat și este pasibil de confiscare, iar persoana riscă sancționare contravențională.

Ce a făcut o femeie după ce a găsit un plic cu 17.000 de euro pe stradă. Gestul ei a fost lăudat de multă lume
Articolul anterior
„Este mult mai bolnav decât lasă Palatul Buckingham să se înțeleagă”. Înmormântarea Regelui Charles e pregătită, spun surse apropiate familiei regale
Articolul următor