7 aprilie 2009: ce spun manualele școlare despre această zi din istoria Republicii Moldova

„Rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost contestate în societate, provocând ample manifestații de protest, punctul culminant al acestora a fost atins pe 7 aprilie.” Aceasta e tot ce puteau afla până nu demult din manualele școlare de istorie absolvenții gimnaziului despre una dintre cele mai tragice zile din istoria statului modern, Republica Moldova, scrie Diez.

În anul 2023, elevii din clasa IX-a au primit manuale noi de istorie. Ce spun acestea despre „revoluția furată” din 7 aprilie 2009, dar și cum este reflectat acest subiect în alte cărți, vă arătăm și vă spunem în acest articol.

Ziua de 7 aprilie 2009 nu este menționată ca temă separată în programa școlară. Totuși, aceasta este o subtemă a lecției: „Republica Moldova la etapa actuală”, unde intră evenimentele de la independență încoace. Tema dată se studiată în clasele a IX-a și a XII-a.

Protestele din 7 aprilie nu apar nici în programa de examene. În general, subiectul „7 aprilie” este dezvoltat mai mult la discreția profesorilor, însă fără vreun material didactic de suport.

Clasa a IX-a: de la o propoziție la un fragment

După manualele vechi, din 2013, evenimentele din 7 aprilie 2009 sunt menționate în cadrul unui singur enunț. Abia în acest an de studii au fost tipărite manuale noi pentru clasa IX-a, unde apare mai multă informație, inclusiv despre persoanele omorâte și aplicarea violenței. Mai jos găsiți fragmentul în care este redată această informație.

Victoria PCRM a fost contestată de opinia publică, care a adus acuzații de fraudare a alegerilor, declanșându-se proteste în masă, care au culminat cu ziua de 7 aprilie 2009, când protestele au căpătat o formă mai radicală și au dus la luarea cu asalt a clădirilor Parlamentului și Președinției. Poliția a intervenit aplicând forța. În această zi au fost răniți mulți protestatari, unii și-au pierdut viața, au fost arestate numeroase persoane, asupra cărora s-a aplicat violența.„Istoria românilor și universală: manual pentru clasa a IX-a”, ediția 2023

    Clasa a XII-a: moartea lui Valeriu Boboc și reflectarea în presa internațională

    Elevii din clasa XII-a studiază istoria din manuale vechi, unde președinte este Nicolae Timofti, abia ales în funcție. Totuși, manualele dedică evenimentelor din 7 aprilie 2009 mult mai multă informație, inclusiv menționează despre decesul lui Valeriu Boboc.

    Campania electorală agresivă condusă de comuniști și acoliții lor cu ocazia alegerilor parlamentare din 2009 a fost una dintre cauzele radicalizării societății și, ca rezultat, ale izbucnirii unei revolte populare în ziua de 7 aprilie 2009, soldată cu devastarea și arderea clădirii Parlamentului și, parțial, a Președinției. Răspunsul disproporționat al forțelor de ordine în zilele imediat următoare, soldat cu arestarea și torturarea a sute de tineri și moartea a cel puțin unui manifestant (Valeriu Boboc), învinuirile nefondate aduse României pentru participarea la evenimente, soldate cu expulzarea ambasadorului acestei țări, au trezit reacții virulente din partea organismelor internaționale.„Istoria românilor și universală: manual pentru clasa a XII-a”, ediția 2013

    De asemenea, în manual este oferit și un studiu de caz, în care este reflectată opinia presei străine despre evenimentele din 7 aprilie, dar și un document în care sunt prezente informații despre moartea lui Valeriu Boboc. Continuare pe Diez.md

    Încă o lună de stare excepțională: Noi decizii luate la Tiraspol

    Starea de urgență din regiunea transnistreană a fost prelungită cu 30 de zile. Așa-zisul soviet suprem a aprobat în acest sens „decretul” liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, transmite IPN.

    Potrivit deciziei administrației de la Tiraspol, starea de urgență, instituită în legătură cu criza energetică, rămână în vigoare până pe data 8 februarie.

    Administrația de la Tiraspol a decis pe 9 decembrie 2024 să instituie stare de urgență economică pe malului stâng al Nistrului, dar atunci încă nu se cunoștea dacă după 1 ianuarie 2025 concernul rus Gazprom va continua sau nu livrările pentru regiunea transnistreană.

    De când gazul rusesc a fost oprit, peste 51 000 de gospodării din regiunea transnistreană au rămas fără gaz și aproape 1 500 de blocuri de locuințe nu au căldură și nici apă caldă. De asemenea, localnicii se confruntă cu deconectări zilnice de energie electrică.

    Doi adolescenți, ambii de 17 ani, au fost atacați de un grup de indivizi în noaptea de Anul Nou. Patru tineri au fost reținuți în urma incidentului violent

    Patru tineri cu vârstele cuprinse între 19 și 23 de ani, originari din raioanele Ialoveni și Basarabeasca, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, fiind cercetați penal pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

    În noaptea de 1 ianuarie, polițiștii de la Botanica au fost sesizați cu privire la un incident violent care a avut loc în curtea unui bloc de pe bd. Dacia. Doi adolescenți, ambii de 17 ani, au fost atacați de un grup de indivizi. Conflictul a început cu un schimb de replici și a escaladat rapid într-o bătaie, în urma căreia victimele au suferit multiple răni provocate de un obiect ascuțit. Victimele au fost transportate de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. După măsurile speciale de investigație întreprinse de polițiști, suspecții au fost identificați și reținuți. Aceștia nu sunt la prima abatere de la lege, fiind anterior cercetați pentru huliganism.

    Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pedeapsă cu închisoarea de la 10 la 12 ani.

    Un bărbat de 42 de ani, suspectat de comiterea unui omor în timp ce se afla la braconaj

    Un bărbat de 42 de ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea unui omor, în timp ce se afla la braconaj, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

    Polițiștii Inspectoratului de la Buiucani au fost alertați puțin după miezul nopții de către suspect, acesta comunicând că a împușcat o persoană. La fața locului, oamenii legii au stabilit că suspectul împreună cu victima, un bărbat de 56 de ani, vânau ilegal în extravilanul comunei Trușeni. În cadrul acțiunilor procesual penale, suspectul a comunicat că a efectuat o împușcătură, ulterior constatând că în acea direcție se afla victima. Bărbatul a decedat la fața locului.             

    Polițiștii au ridicat arma de model TOZ 122, deținută legal de către suspect, fiind inițiată o cauză penală pentru omor. Acțiunile de investigare și urmărire penală continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

    Fenomen misterios, extrem de rar, suprins în Italia. Imagini cu vulcanul Etna care aruncă „inele de fum”
    Articolul anterior
    Astăzi se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, soldate cu reținerea a peste 600 de tineri
    Articolul următor