La televiziunea de stat rusă s-a vorbit despre extinderea „denazificării“ către Munții Carpați

Un important academician rus a sugerat că Federația rusă ar trebui să aibă ca obiectiv „cucerirea” singurului stat american care nu este acoperit de garanția de securitate colectivă prevăzută de articolul 5 al NATO, într-o aparentă referire la Hawaii. În timpul discuției, acesta a sugerat că „zona sanitară” ar trebui să se ajungă până la Munții Carpați.

Propagandistul Vladimir Soloviov / Foto Captura Video

Sidorov, care este decan la Universitatea de Stat din Moscova, a făcut aceste declarații într-o emisiune moderată de cunoscutul propagandist rus Vladimir Soloviov, la postul de stat Rossia 1. Iar tema era o eventuală necesitate ca Rusia să-și stabilească o așa numită „zonă sanitară” pentru a se proteja de atacurile cu drone ucrainene, transmite Adevarul.

Sugestia vine în urma apelurilor lansate de mai mulți politologi pentru ca articolul 5 al NATO, care obligă cele 32 de țări membre ale alianței să răspundă la unison în cazul în care oricare dintre ele este atacat, să fie extins pentru a include Hawaii, în încercarea de a descuraja un atac chinezesc asupra Taiwanului.

„NATO acoperă toate statele americane, cu excepția unui singur. Acesta este cel de capturat. Asta am spus întotdeauna”, a spus Sidorov, cu referire clară la Hawaii, statul considerat „călcâiul lui Ahile al Americii”.

În timpul discuției, Sidorov a sugerat că „zona sanitară” ar trebui să se ajungă până la Munții Carpați, care se extind în Europa Centrală și de Est, dar ulterior a adus în discuție Hawaii.

Articolul 5 din Tratatul NATO precizează că membrii trebuie să se ajute reciproc dacă sunt atacați, însă acest articol nu se aplică statului american Hawaii. Iar explicația pare simplă, la prima vedere, și este una geografică, în aparență. Hawaii nu poate fi apărat pentru că este situat în Oceanul Pacific, nu în Oceanul Atlantic, iar însăși denumirea NATO face referire la Altantic.

Tocmai această particularitate oarecum bizară face din Hawaii singurul stat american care ar putea fi atacat fără a fi nevoie ca celalalte 31 de țări să vină în ajutor.

Geografic vorbind, Hawaii nu ar putea fi protejat cu ajutorul articolului 5 al NATO. Astfel, dacă ar exista un atac asupra bazei din Pearl Harbour, de exemplu, sau asupra sediului Comandamentului Indo-Pacific, aflat la nord-vest de Honolulu, membrii NATO nu sunt obligați să sară în apărarea Hawaii.

Practic, e vorba de o excepție, care apare și în Tratatul de la Washington, prin care NATO a fost fondat în 1949, cu zece ani înainte ca Hawaii să devină al 50-lea stat american. Astfel, cu toate că articolul 5 prevede apărarea tuturor membrilor, articolul 6 limitează dimensiunea geografică a unei posibile intervenții.

Specialiștii se tem că o astfel de retorică a rușilor ar putea încuraja China să atace Taiwanul.

Într-un interviu acordat Newsweek , Alan Mendoza, care conduce societatea Henry Jackson din Londra, a sugerat că alianța occidentală va fi consolidată prin extinderea articolului 5 pentru a acoperi Hawaii.

„Deși NATO a fost înființată ca un tratat al Atlanticului de Nord, Hawaii a devenit parte integrantă a SUA ca unul dintre cele 50 de state.

Având în vedere extinderea NATO către alte democrații care nu se învecinează direct cu Atlanticul de Nord, dar sunt conectate la acesta, ar fi logic să luăm în considerare cel puțin ideea extinderii NATO pentru a include Hawaii într-un moment de necesitate sporită de a arăta solidaritatea Alianței.

Cu Lumea Liberă sub amenințare reînnoită, toate măsurile care sporesc legăturile dintre țările libere și democratice ar trebui încurajate”. a spus Mendoza.

Poliţiştii români de frontieră au reținut un moldovean, căutat de autorităţile din Italia

Poliţiştii români de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au depistat şi reţinut un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, căutat de autorităţile din Italia, care era condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat, scrie punctul.md.

În ziua de 02 decembrie a.c, în jurul orei 03.10, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa – ITPF Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a intra în țară, pasager într-un mijloc de transport, un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 34 de ani.

La controlul de frontieră, polițiștii români de frontieră au constatat că pe numele bărbatului era o alertă de punere în aplicare a unui mandat de arestare şi predare sau extrădare emis de autorităţile din Italia, din data de 25.11.2024, acesta fiind condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 3 ani și 4 luni pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie pe teritoriul acestui stat.Persoana în cauză a fost predată unei echipe operative din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui în vederea luării măsurilor legale ce se impun.

Percheziții la o companie de construcții. Acțiunile vizează darea în exploatare a unui imobil

Ofițerii și procurorii anticorupție efectuează astăzi acțiuni de urmărire penală într-o cauză pornită pe faptul confecționării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false pentru darea în exploatare a unui imobil din municipiul Chișinău, transmite MOLDPRES.

Informația a fost confirmată pentru agenție de purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi.Alte detalii vor fi oferite ulterior. 

Facturi mai mari la gaz din decembrie: Noul tarif a intrat în vigoare

Începând cu 1 decembrie, consumatorii vor plăti cu 3,62 lei mai mult pentru fiecare metru cub de gaz, noul tarif fiind de 16,74 lei, comparativ cu 13 lei și 12 bani anterior, scrie safenews.md.

Se întâmplă după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifului în cadrul unei ședințe care a durat o oră, justificându-se prin creșterea prețurilor pe bursele europene.

Directorul ANRE, Alexei Taran, a menționat că decizia a fost influențată de majorările internaționale ale prețurilor, afectând astfel costurile de achiziție ale gazelor de către furnizorii de serviciu public, în special SA Moldovagaz.

Deși tariful aprobat este mai mic decât cel solicitat de Moldovagaz, de 17,47 lei, ANRE a avertizat că există posibile noi scumpiri în viitor, cu perspective de menținere a prețurilor ridicate pentru primul trimestru din 2025.

Maia Sandu invită Ansamblul de dansuri populare Hecenii la Președinție
Articolul anterior
Mașinile electrice chinezești ar putea schimba piața auto la nivel global. Tesla și Volkswagen nu pot face față concurenței
Articolul următor