Nasterea unui copil implica o perioada de recuperare. Postpartum, femeia va trece printr-o serie largă de aspecte.
Pe lângă întâlnirea cu bebelușul așteptat vreme de aproape nouă luni de zile, femeia va trece printr-o serie numeroasă de schimbări ce apar odată cu venirea pe lume a copilului. Cu alte cuvinte, întâlnirea dintre cei doi este doar un prim pas în ceea ce va urma.
Imediat după aducerea pe lume a copilului, organismul mamei va intra într-o perioadă de recuperare postnatală, cu numeroase modificări hormonale. Eliminarea lohiilor este o perioadă normală ce succede nașterea, asemănătoare unei menstruații mai abundente și trece în circa șase săptămâni. Durata celor șase săptămâni este pur orientativă, putând fi scurtată ori prelungită, în funcție de fiecare caz în parte.
Lohiile reprezintă eliminarea unor resturi rămase în uterul mamei imediat după naștere. De regulă, lohiile demonstrează faptul că organismul și-a reintrat în circuitul normal, adaptându-se pentru perioada de recuperare. În cazul în care femeia nu ar elimina niciun fel de lohie, atunci situația ar fi destul de îngrijorătoare, riscul de infectare al zonei uterine fiind destul de crescut.
Inițial mai abundente, pentru ca după câteva săptămâni, acestea să își piardă treptat culoarea, lohiile sunt asemănate cu perioada menstruală. Cu toate acestea, eliminarea lor nu este aproape deloc dureroasă, singurul inconvenient pe care îl poate avea mama fiind disconfortul creat de naștere, precum și momentele de stângăcie pe care le manifestă aceasta în primele zile după nașterea bebelușului. Culoarea acestora este mai pronunțată în primele zile după naștere, devenind din ce în ce mai puțin accentuate după primele săptămâni. Chiar dacă în primele zile este posibil ca scurgerea lohiilor să fie mai accentuată, în realitate acestea își vor modifica destul de mult volumul după două-trei săptămâni, spre sfârșitul perioadei de lahuzie fiind din ce în ce mai puțin vizibile.