Găgăuzi, bulgari, romi, ucraineni. Un liceu din Capitală a sărbătorit festivalul etniilor

Uniți prin cântece și dansuri. Elevii Liceului Teoretic „Titu Maiorescu” din Chișinău au organizat un festival al etniilor, în cadrul căruia, împărțiți pe grupuri, au promovat tradițiile și cultura etnicilor găgăuzi, bulgari, romi și ucraineni.

Un liceu din Capitală a sărbătorit festivalul etniilorFoto: Molova1

„Ea este de naționalitate bulgară, eu moldoveancă, însă cu toate acestea nouă ne-a fost interesant să învățăm despre cultura găgăuzilor. Atunci când oamenii știu despre toate etniile care locuiesc în țara lor, nu mai există discriminare. Este important să cunoaștem tradițiile diferitor națiuni”, spun elevii liceului, transmite moldova1.md.

„Despre romi ar trebui să cunoască toată lumea, nu doar noi. Romii ca și alte etnii merită respect deoarece ei au aceleași drepturi ca noi. Mi-a fost foarte interesant să caut informații, să planific prestația. Costumele au fost cusute de mama și sunt foarte grele.”

„Reprezentăm Ucraina. Cântecele tradiționale, dansurile sunt foarte energizante și impresionante. Port fusta tradițională din Ucraina și cămașa. Coronițele le-am confecționat așa ca să semene cu cele din Ucraina.”

„Noi am reprezentat comunitatea evreilor. Pe cap eu port kippa, este un element național al costumului evreiesc. Ce este specific nunților? Mireasa îl poartă pe mire împrejurul mesei de șapte ori. Simbolizează veșnicia în căsnicie.”

În cadrul Liceului Teoretic „Titu Maiorescu” își fac studiile elevi de diferite etnii, iar festivalul scoate în evidență cultura fiecăreia. Evenimentul este organizat de mai bine de 15 ani în această școală.

„Astfel de evenimente ne ajută să consolidăm relațiile și elimină diferențele dintre cei de etnii diferite. Elevii și-au demonstrat cunoștințele acumulate la istorie și geografie și au înțeles că toate etniile trebuie să trăiască în pace”, a relatat profesoara de istorie, Olga Cocirenco.

„Acest festival îi unește nu doar pe elevii noștri, dar și pe cei care sunt de diferite etnii. În liceul nostru avem elevi de 23 de etnii și, prin acest festival, vrem ca ei să afle câte ceva unii despre alții”, a spus directoarea liceului, Iia Lahtina. Evenimentul a culminat cu o horă a prieteniei. Reportajul video poate fi vizionat aici.

Maia Sandu va primi un premiu de 25 000 de euro în Germania

Șefa statului efectuează, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Vizita subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova și al Germaniei pentru consolidarea relațiilor bilaterale în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

În cadrul vizitei, Președinta Maia Sandu va avea întrevederi cu liderii germani:  Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, Cancelarul federal, Olaf Scholz  și cu Președinta Bundestagului, Bärbel Bas. Președinta va aborda subiecte cum ar fi sprijinul Germaniei pentru economia Moldovei afectată de războiul din Ucraina, procesul de aderare la UE și cooperarea pentru stabilitatea regională.

Germania, țara fondatoare a Uniunii Europene și un partener de top al Moldovei, joacă un rol important în modernizarea și integrarea europeană a țării. În martie 2022, după izbucnirea războiului din vecinătate, Germania alături de Franța și România, a lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova. Această inițiativă a mobilizat sprijin semnificativ, care a permis gestionarea eficientă a fluxului de refugiați ucraineni, consolidarea securității energetice și avansarea reformelor economice și sociale în Moldova.

Pe lângă discuțiile de la Berlin, Maia Sandu se va deplasa la Leipzig pentru ceremonia de decernare a premiului Robert Blum pentru Democrație 2024, sub patronajul președintelui Steinmeier. Premiul recunoaște angajamentul ferm al Maiei Sandu față de valorile democratice și este dotat cu 25 000 de euro, sumă pe care ,,președinta o va dona”, precizează Preşedinţia.

Germania, de asemenea, este un partener economic esențial pentru Moldova, având multe companii care operează la noi sau achiziționează componente fabricate local. Consolidarea relațiilor comercial-economice este una din temele principale ale vizitei.

Moldovenii supuşi sancţiunilor internaţionale pot rămâne fără cetăţenie

Moldovenii supuşi sancţiunilor internaţionale pot rămâne fără cetăţenie. Proiectul de modificare a legii, care conţine noile reglementări, a fost aprobat în lectura a doua de către deputaţi, scrie realitatea.md.

Astfel, Legea privind aplicarea măsurilor internaţionale se completează cu un nou aliniat. Potrivit lui, Serviciul de Informaţii şi Securitate va analiza dacă este necesară aplicarea măsurii şi la necesitate va sesiza Agenţia Servicii Publice despre iniţierea procedurii de retragere a cetăţeniei.

Conform reglementărilor aprobate, Serviciul Fiscal de Stat și Agenția Servicii Publice vor putea recepționa de la Serviciul de Informații și Securitate informații despre modificarea listei celor sancţionaţi la nivel internaţional, care va fi elaborată de către ofițerii de securitate, cu sprijinului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Aliona Triboi a lansat prima sa melodie în stil popular! Este superbă

Îndrăgita actriță și artistă, Aliona Triboi vine cu o noutate muzicală! Interpreta lansează prima sa melodie în stil popular, dedicată clipelor petrecute alături de oamenii dragi, în jurul meselor de sărbătoare ce ne adună ACASĂ.

”La căsuța veche”, este o melodie veselă și va da gust petrecerilor. Artista a lansat și un videoclip pentru această piesă.

Muzica este semnată de Oleg Baraliuc, iar textul îi aparține ei.

Vă invităm să o ascultați și să lăsați aprecierile voastre.

Echipa unica.md o felicită pe Aliona Triboi pe această cale și îi urează mult succes pe tărâm profesional!

Voluntari și funcționari publici au strâns deșeurile dintr-o pădure din țară
Articolul anterior
La Cahul a fost deschis un centru educațional pentru copiii refugiaților și celor din comunitatea locală
Articolul următor