Irina Vlah va monitoriza acțiunile Maiei Sandu: ”Nu vom permite să ne fie furată cea mai de preț valoare pe care o avem”

Irina Vlah, fondatoarea Asociației „Platforma Moldova” propune un mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Președintelei Maia Sandu. Într-o declarație publică, politiciana spune că, acum 10 zile, a adresat o scrisoare deschisă Maiei Sandu, în care „a atras atenţia asupra îngrijorărilor oamenilor, expuse de ei în cadrul campaniei Vocea Poporului”, însă șefa statului nu a venit cu vreo explicație în fața cetățenilor, scrie unimedia.info.

„O întrebare concretă a fost: Care este necesitatea achiziţionării unor radare scumpe şi dacă vor urma noi achiziţii gen sisteme antiaeriene, fără de care aceste radare sunt doar nişte obiecte ineficiente? Alte întrebări au ţinut de: aplicaţiile militare care se fac pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea militarilor din alte ţări; decizia de a permite grănicerilor străini să poarte arme de foc pe teritoriul nostru; deschiderea unei misiuni militare a Franţei în Republica Moldova; modificările în legislaţia României, care să permită militarilor din ţara vecină să intervină peste hotarele României pentru a-şi apăra cetăţenii; încăpăţânarea cu care guvernarea se opune consultării opiniei poporului privind principiul de neutralitate.

Semnalam în acea scrisoare deschisă că oamenii sunt îngrijoraţi şi au toate motivele să considere că guvernarea intenţionează să atragă ţara în scenarii urâte, în stare să submineze pacea”, a precizat Vlah.

Potrivit Irinei Vlah, președinta țării era obligată, cel puţin din punct de vedere moral, să iasă public şi să dea explicaţiile de rigoare pentru a calma spiritele, însă „Maia Sandu a ales să ţină cetăţenii în suspans, în frică, alimentând, prin comportamentul său, temerile că Moldova ar putea fi atrasă în jocuri care nu au nimic în comun cu interesul ţării, al cetăţenilor”.

„În aceste condiţii, noi, cei din „Platforma Moldova”, declarăm că nu vom abandona cetăţenii, lăsându-i în incertitudine şi măcinaţi de temeri, aşa cum a făcut-o Maia Sandu. Din acest moment, „Platforma Moldova” pune în aplicare un amplu mecanism de monitorizare a acţiunilor guvernării şi personal ale Maiei Sandu. Scopul acestei monitorizări va fi identificarea tuturor posibilelor pericole în adresa păcii, care vor reieşi din acţiunile puterii. Vom acţiona prompt pentru a le contracara, aşa cum o cer interesele cetăţenilor, ale ţării, în general.

De asemenea, anunţăm că, dacă autorităţile nu-şi vor schimba comportamentul sfidător şi vor continua să ne ofere motive să deducem că Moldova poate fi atrasă în jocuri murdare în stare să submineze pacea, vom purcede la implementarea unui proiect de alternativă – Coaliţia pentru pace. Acesta va fi un instrument civic pe platforma căruia se vor regăsi toţi acei ce vor dori să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea păcii în Republica Moldova. Nu vom permite ca diferiţi aventurieri politici cu interese înguste şi care nu au nimic în comun cu interesele ţării şi ale cetăţenilor, să fure cea mai de preţ valoare pe care o avem – pacea! ”, a precizat Irina Vlah.

26 de șoferi, prinși beți la volan în weekend

În weekend, polițiștii de patrulare au documentat peste 4.000 de încălcări ale Regulamentului circulației rutiere, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

26 de șoferi au fost depistați în stare de ebrietate, cei mai mulți cu grad avansat;
2392 au depășit limita de viteză pe sectorul de drum;
623 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate și semnalele de interzicere ale semafoarelor;
78 conduceau fără a avea cuplată centura de siguranță;
560 au oprit mijlocul de transport în locuri interzise;
159 conduceau vehiculul fără a fi supus reviziei tehnice anuale și în lipsa poliței de asigurare de răspundere civilă auto;
33 au fost sancționați pentru conducerea vehiculului cu încălcarea regulilor privind dreptul de a conduce;
143 au fost amendați pentru neacordarea priorității legale pietonilor;
28 de pietoni au fost sancționați după ce au traversat partea carosabilă în locuri interzise.

La Chișinău se desfășoară acțiunea de caritate „Viața merită trăită”

La Chișinău se desfășoară cea de-a V-a acțiune de caritate „Viața merită trăită”: participanții adună monede pentru a crea o minune de Crăciun. 

Anul acesta scopul evenimentului este colectarea de fonduri prin eforturi comune pentru procurarea cadourilor pentru beneficiarii  Fundației „Plaiul Soarelui” – oamenilor cu nevoi speciale, inclusiv cu sindromul Down.

Inga Bostan, conducătoarea proiectului ,,MESTO”:

„Viața merită trăită” este cel mai preferat eveniment a proiectului MESTO: este disponibil pentru toată lumea, indiferent de vârstă, statut și venit. Toți cei care pot împărți cel puțin o monedă devin parte din această magie. În cadrul celor patru ediții anterioare ale acestui eveniment caritabil, am strâns mai mult de 340 de mii de lei. Asta ne-a permis să îndeplinim cele mai profunde dorințe ale copiilor bolnavi de cancer sau din familii defavorizate, precum și să cumpărăm o casă rurală pentru o familie cu o mamă şi trei copii. Anul acesta ne propunem să aducem bucurie nu numai copiilor, ci și adulților cu nevoi speciale. Suntem încrezători că putem aduce zâmbete și împărtăși căldură și cu acești oameni”.

Participarea în această activitate este accesibilă tuturor doritorilor. E suficient doar să adunaţi monedele pe care le aveți prin casă: în pușculițe, sertare, buzunare sau genți și să le aduceți în unul din cele trei puncte de colectare:

  1. Mesto Râșcani: str.Al.Russo, 15
  2. Mesto Botanica: bd.Decebal, 80/1, et.2

(zilnic de la 10:00 până la 19:00, duminică – până la 16:00)

Activitatea este disponibilă tuturor și alături de cei dragi poate deveni mai valoroasă și mai distractivă. Invitând prieteni și colegi,  reușiţi să colectaţi mai multe monede, astfel împreună vom încălzi inimile a mai multor copii:

  • Le povestiți colegilor, rudelor, vecinilor, prietenilor despre această activitate
  • Instalați boxe, cutii sau alte recipiente pentru colectarea monedelor în oficii, săli de sport, săli de clasă, etc.
  • Aduceți modele acumulate în punctele noastre de colectare

Pentru colectările în grup, organizatorii oferă materiale promoționale și boxe.

Acțiune va dura până pe 22 decembrie.

Organizatorul evenimentului este proiectul de caritate MESTO.

Vă stăm la dispoziție pentru informații suplimentare la tel. /+373/ 688 05 758

Aici puteți vedea pozele și rezultatele acțiunii în anii precedenți:

▶️2020 – https://bit.ly/3VuM8hI
▶️2021 – https://bit.ly/3H6ApBy
▶️2022 – https://goo.su/eRwf78
▶️2023 – https://goo.su/4166RY

A fost extins termenul de valabilitate al poliței de asigurare

Termenul de valabilitate al poliței de asigurare a fost extins cu o lună, a anunţat Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în cadrul unei conferințe de presă, scrie newtv.md.

Astfel potrivit CNAM, persoanele care s-au asigurat în 2024 vor beneficia de asigurare până la 31 ianuarie 2025. Prima de asigurare rămâne de 9%, iar suma fixă pentru 2025 este de 12.636 lei, cu facilități mari pentru persoanele care vor procura polița medicală până la data de 31 martie.

„Lucrul acesta s-a făcut pentru că erau multe cazuri când persoanele nu aveau posibilitate să se asigure la începutul lunii ianuarie și dacă nimereau în spital erau cu statut de neasigurați. Li se oferă posibilitatea timp de o lună ca fiecare persoană să își aducă în ordine actele și să facă achitările necesare. Anume în luna ianuarie persoanele să se asigure ca să nu existe un vid de asigurare”, a precizat Ion Dodon, directorul CNAM, citat de Moldova1.

Pentru anul 2025, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală au fost majorate până la suma de 92 de milioane de lei, ceea ce va permite extinderea listei de medicamente compensate și reducerea timpului de așteptare pentru serviciile de sănătate, anunță CNAM.

Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați la procesul educațional
Articolul anterior
Noi detalii despre suspectul în cazul fetei din Orhei, ucise cu sânge rece. Socrul acestuia a violat o fetiță de 10 ani
Articolul următor