Intoxicaţie în masă cu Salmonella, la un restaurant din capitală. Care este starea victimelor

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunţă despre înregistrarea unui caz de toxiinfecţie alimentară în grup, asociat consumului unor produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistenţă medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecţie alimentară.

Dintre acestea, la moment, sunt spitalizate opt persoane în instituții medicale din mun. Chișinău, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, fiind supravegheate de medicul de familie. La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40 ℃, frisoane, dureri abdominale, greţuri, vomă, scaune lichide multiple. Gradul de severitate al bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav-mediu.

În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, inclusiv din cadrul Centrului de Sănătate Publică Chișinău, de comun cu asistența medicală primară și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au desfășurat anchetarea epidemiologică și realizarea măsurilor antiepidemice în focar pentru limitarea răspândirii bolii.

Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (ex. maioneza) contaminate primar și insuficient preparate termic. De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave.

ANSP atenţionează populaţia că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, inclusiv a izbucnirilor de grup este necesar DE RESPECTAT CINCI REGULI DE BAZĂ:

  • Spălarea mâinilor cu săpun după utilizarea WC-ului şi înainte de masă;
  • Separarea produselor gata şi a materiei prime în frigider;
  • Respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare;
  • Păstrarea alimentelor gata în frigider și nu la temperatura camerei;
  • Utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Alianța Dreapta Unită, adevăratul aliat al R. Moldova în Parlamentul European!

Pe 9 iunie, Parlamentul European își alege noii membri. Cetățenii din toate statele europene vor merge la urne pentru a decide cine le va apăra interesele la Bruxelles. Republica Moldova a ales calea integrării europene, un drum lung care necesită mult efort, însă la capătul căruia românii se vor regăsi într-o Uniune Europeană a păcii, prosperității și a respectului.

Peste 1 milion de cetățeni ai Republicii Moldova sunt deja cetățeni europeni. Ei pot și trebuie să meargă la vot pentru a-și alege reprezentanții, pentru a-i alege pe cei care sunt pregătiți să le apere cauza în capitala Uniunii Europene.

Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, este singura forță onestă de Dreapta, capabilă să ajute R. Moldova să își atingă obiectivul.

 „Eu sunt, o pot spune fără rețineri și falsă modestie, unul dintre cei mai vechi, sinceri și consistenți apărători ai românilor din R. Moldova. Mai întâi în Parlamentul României, iar de 5 ani, în Parlamentul European. Astăzi, alături de colegii mei din Dreapta Unită, vă cer încrederea pentru a continua ceea ce am început cu mai mult de 15 ani în urmă. Lista Alianței Dreapta Unită începe cu actualul vicepreședinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dan Barna. Urmează Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății; subsemnatul, Eugen Tomac, europarlamentar; Vlad Botoș, europarlamentar; deputata Cristina Prună și fosta ministră a muncii Violeta Alexandru. Împreună, suntem echipa susținută de președintele Traian Băsescu, care va apăra Republica Moldova în Parlamentul European și în fața tuturor instituțiilor europene”, menționează Eugen Tomac, președintele PMP pentru Parlamentul European.

Amenințările Rusiei sunt încă, din păcate, foarte reale, iar Basarabia are nevoie de sprijin real pentru a putea face față atacurilor dinspre Kremlin. Umbrela pe care apartenența la Uniunea Europeană o deschide deasupra R. Moldova este cea a siguranței, a prosperității, a respectului pentru democrație și libertate.

Alianța Dreapta Unită s-a născut din dorința de a oferi românilor o forță autentică de dreapta, formată din oameni tineri, onești și profesioniști, care să urmărească exclusiv bunăstarea românilor oriunde s-ar afla ei.

România unită cu R. Moldova în Uniunea Europeană

Alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 sunt cele mai importante pentru viitorul european al Republicii Moldova. Obiectivul este clar: România unită cu Republica Moldova în Uniunea Europeană cât mai curând posibil.

Românii din Republica Moldova merită o viață mai bună, merită să circule liberi în Europa, merită să învețe în școli europene sau să facă afaceri pe piața liberă europeană.

Toate acestea se pot întâmpla doar dacă Republica Moldova are parteneri de încredere la București, Bruxelles și în toate statele europene.

Libertatea a fost câștigată odată cu prăbușirea imperiului sovietic. Demnitatea însă o vom recăpăta atunci când R. Moldova se va uni cu România în interiorul Uniunii Europene!

Pe 9 iunie, mergi la vot și alege Dreapta Unită, numărul 6 în buletinul de vot!

Notă: În cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, în Republica Moldova vor fi organizate 52 de secții de votare. Cetățenii români pot vota la oricare dintre acestea, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării. Votul începe la ora 07:00 și se încheie la ora 22:00.

CMF: 41240004

UE regretă faptul că Parlamentul Georgiei a aprobat definitiv legea privind „agenții străini”

Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui exprimat față de legea referitoare la influența străină și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi, a transmis marți Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, după adoptarea controversatului text de către legislativul de la Tbilisi, scrie news.ro.

„UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE”, avertizează comunicatul comun al lui Borrell și al Comisiei Europene, citat de The Guardian.

UE și statele sale membre iau în considerare toate opțiunile pentru a reacționa la aceste evoluții, subliniază executivul de la Bruxelles.

„Continuăm să fim alături de poporul georgian și recunoaștem opțiunea majorității covârșitoare a acestuia pentru un viitor european pentru țara sa”, transmit Borrell și Comisia Europeană.

Misiune neobișnuită pentru salvatori: au salvat o vacă dintr-un lac

Salvatorii au avut parte de o misiune mai puțin obișnuită la Râbnița. Aceștia au scos o vacă dintr-un lac, după ce mai mulți omeni au încercat timp de trei ore să o salveze, însă fără rezultat.

Misiune neobișnuită pentru salvatori. Au salvat o vacă dintr-un lacFoto: GUpCS

Văcuța păștea în apropiere de râul Suhaia, Râbnița. Din cauza temperaturilor ridicate, animalul a vrut să bea apă. Malul fiind abrupt s-a rupt, iar vaca a căzut, transmite realitatea.md.

În apa rece, văcuța a luptat pentru viața ei timp de aproximativ trei ore. Locuitorii au încercat să o scoată singuri, dar nu au reușit. 

Au chemat salvatorii. Angajații Direcției Generale Situații de Urgență au prins un cablu de camionul lor „Ural” și au scos animalul.

Peste 15 persoane au ajuns la spital după ce au luat masa la un restaurant din Capitală
Articolul anterior
Astăzi este marcată Ziua Drapelului Republicii Moldova
Articolul următor