Tânăra dispărută din Malcoci a fost găsită teafără, în regiunea Pieței Centrale din Capitală

Tânăra care a dispărut la 27 aprilie a fost găsită în regiunea Pieței Centrale din Chișinău și se află în afara oricărui pericol.

”Mulțumim tuturor pentru implicare.”, anunță Poliția.

Polițiștii din Ialoveni au fost sesizați de o femeie, precum că fiica sa de 23 ani, în seara zilei de 27 aprilie a plecat de la domiciliul familiei din localitatea Malcoci și nu a mai revenit. Oamenii legii au anunțat-o în căutare, iar astăzi fata a fost găsită.

Zece hectare de meri și cireși, plantate de un moldovean în nordul țării. ,,Vrem să muncim și să producem acasă”

„Ne aflăm în satul Șolcani din raionul Soroca, prima ce am plantat a fost măr și cireașă, primele zece hectare, după aceea în fiecare an plantăm.”

O familie din Soroca are o livadă superintensivă: Vrem să muncim acasăFoto: Captură ecran

Serghei și-a început afacerea de familie în anul 2016, iar în prezent are o livadă superintensivă, transmite tvn.md.

Serghei Afanasii, agricultor: „Până în prezent un hectar cred că ajunge aproximativ la 35.000 euro, dar dacă cu plasă, poate fi și peste 40.000 euro. – O investiție care se merită? Da, se merită, soiuri bune, calitate și cireașa care este frumoasă niciodată nu va sta în livadă, ea se va vinde.”

Potrivit agricultorului, pentru a avea o roadă bună, investițiile în utilaje sunt extrem de necesare.

Serghei Afanasii, agricultor: „Probleme nu prea întâlnim, cu muncitorii la fel nu sunt probleme, îi achităm la timp. Sistemul antigrindină trebuie să-l punem, dar aici sunt iarăși cheltuieli, până la ziua de astăzi ne-am gândit să palntăm, dar pe urmă v-om pune și sistem antigrindină.”

Familia Afanasii a ales să muncească acasă, pentru a fi alături de copii.

Tatiana Afanasii, agricultoare: „Noi suntem niște persoane care dorim să muncim acasă și nu dorim să plecăm peste hotare și ne stăruim să muncim. Livada ne dă roade, ne oferă posibilități ca să trăim acasă și să muncim cu familia și copiii, cred că este un viitor bun.”

În cadrul unei vizite de lucru, Ministrul Agriculturii a vizitat livada familiei.

Vladimir Bolea, ministrul agriculturii și industriei alimentare: „Conform programelor noi de investiții, o să trebuiască să majorăm partea de subvenționare anume pentru livezile de cireș și pentru livezile noi înființate cu sisteme de irigare, trebuie de majorat, pentru că suma care se plătește astăzi.”

Majoritatea recoltei din livada familiei Afanasii este exportată în afara țării.

Percheziții domiciliare și la schimburi valutare: 3 milioane de lei ridicați din scheme de finanțare ilegală a unor partide politice

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, au descins săptămâna trecută, cu 30 de percheziții domiciliare și la schimburile valutare implicate în schema de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Șor. Ca rezultat, polițiștii au ridicat sume de bani în diferită valută în valoare de aproximativ 3 000 000 de lei. Acțiunile s-au desfășurat în urma deconspirării mai multor căi ilegale de finanțare din surse tenebre a partidelor politice afiliate lui Ilan Șor. Acesta împreună cu alți reprezentanți ai grupului criminal, ar fi  organizat o schemă nouă de introducere în țară a valutei străine (dolari SUA).   

În cadrul documentării, s-a stabilit că începând cu luna aprilie 2024 – prezent, Ilan Șor ar organiza periodic în or. Moscova din Federația Rusă diferite ședințe cu reprezentanții partidelor politice afiliate acestuia, iar ca urmare ar fi fost creat un bloc politic ,,Victorie”, unde au participat mai multe persoane afiliate formațiunilor politice și grupului criminal.

La fel, periodic s-ar fi organizat presupuse forumuri/ședințe politice cu reprezentanții formațiunilor politice afiliate lui Șor în or. Moscova, care, de fapt sunt utilizați în calitate de curieri. Responsabilii din cadrul grupului criminal organizat, identificau persoane care de regulă sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară, și le propuneau să se deplaseze în or. Moscova contra sumei de 150 – 200 dolari SUA, după care, centralizat le cumpăra  bilete de avion.

În orașul Moscova erau  cazați în diferite hoteluri, iar apoi  participau la o ședință prezidată de Ilan Șor, după care persoane necunoscute curierilor la moment repartizau plicurile cu sume de bani cuprinse între 2000 – 12 000 de dolari.

Pe fiecare plic era indicată suma de bani și familia persoanei care are rol de  președinte de sector în cadrul formațiunilor politice afiliate lui Șor, care coincide cu nr. secției de votare în raza căreia activează.

La fel, în cadrul ședințelor, curierii au mai primit un pachet cu un pix, carnet, cană, maiouri cu inscripția „victorie” și telefoane de model POCO după care au fost  instruiți  cum să se comporte în caz că vor fi verificați la aeroport sau interogați de organele de drept a Republicii Moldova.

De menționat, din motiv că o parte din bani au fost ridicați la aeroportul internațional Chișinău de către organele de drept, la ultimele ședințe curierii au fost instruiți să transfere banii prin sisteme de „transferuri rapide” sau direct pe conturile de card.

La întoarcere în țară,  o parte din bani au fost împărțit la activiștii din subordine, iar o parte transmiși reprezentanților formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Costul pentru deplasarea unui curier (transport avia, cazare, cadourile)  ar constitui suma de 1000 – 1500 de euro.

Investigațiile continuă. 

Incendiu misterios la reşedinţa de iarnă a lui Putin: Flăcările au distrus vila care adăpostea un buncăr antiatomic

Reşedinţa de iarnă a preşedintelui rus Vladimir Putin, situată în Munții Altai, a fost distrusă în urma unui incendiu misterios. Cauzele incidentului nu sunt încă cunoscute, potrivit Moscow Times, care îi citează pe bloggerul Amir Aitașev și pe activista Aruna Arna, transmite observatornews.ro.

Dacha, deținută de Gazprom, devenise cunoscută și pentru găzduirea diferiților lideri străini de-a lungul anilor, inclusiv pe fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, în timpul uneia dintre întâlnirile sale cu liderul de la Kremlin. Investigațiile pentru a determina cauzele incendiului sunt încă în desfășurare.

Zona din jurul casei, complet distrusă de flăcări, a fost imediat izolată, iar accesul a fost restricţionat. Conform serviciilor de securitate, reședința din districtul Ongudaiski, din Republica Altai, o regiune a Siberiei care se învecinează cu Mongolia, era folosită de ofițeri militari de rang înalt în scopuri recreative. Potrivit altor rapoarte, vila era dotată şi cu un buncăr antiatomic, cu o rețea de tuneluri subterane, menit să-l protejeze pe Putin și pe familia sa în cazul unui război nuclear.

Vila înconjurată de mister a preşedintelui rus

În ultimele luni, mai multe drone ucrainene au încercat să lovească astfel de ținte, locuri strategice pentru preşedintele rus. Pentru moment, însă, oficialii ruși au refuzat să comenteze sau să ofere informații suplimentare cu privire la cauzele incendiului.

Potrivit unor zvonuri locale, dacha din munţii Altai ar fi găzduit şi o fermă, unde s-ar extrage sânge din coarne de cerb folosit pentru băi „miraculoase” de întinerire: o veche tradiție siberiană care i-a fost împărtăşită lui Putin de fostul ministru al Apărării, Serghei Şoigu, și care a provocat multe proteste ale activiștilor pentru drepturile animalelor.


Tornade ucigașe în SUA! Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața
Articolul anterior
Vlad Filat, în fața sentinței. Fostul premier este acuzat de spălare de bani
Articolul următor