Cazuri de defăimare premeditată în mediul online a Recensământului 2024 și a activității recenzorilor

În legătură cu apariția în mediul online a unor înregistrări video prin care se răspândesc în societate falsuri despre recensământ, inclusiv despre scopul acestui exercițiu și activitatea personalului de recensământ, fiind făcute și apeluri de a nu participa la recensământ, Biroul Național de Statistică (BNS) vine cu precizări.

Recensământul populației și locuințelor (RPL) din Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 în corespundere cu prevederile Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor și ale Hotărârii Guvernului nr. 69/2024 și Hotărârii Guvernului nr. 951/2022. Acesta este realizat în corespundere cu recomandările Organizației Națiunilor Unite, conform cărora statele lumii trebuie să efectueze recensăminte ale populației cel puțin o dată la 10 ani. RPL din Republica Moldova din anul 2024 se desfășoară după 10 ani de la recensământul precedent (din 2014) și este ultimul an din runda mondială 2020 a recensămintelor realizate pe plan internațional (care cuprinde anii 2015-2024).

În corespundere cu art. 5 al Legii 231/2022, recensământul are ca obiectiv producerea, în condiții de calitate și comparabilitate internațională, a statisticilor oficiale naționale sub forma unor indicatori statistici privind: numărul și distribuția teritorială a populației la cel mai mic nivel teritorial; structura demografică și caracteristicile socio-economice; gospodăriile casnice, locuințele, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele acesteia.

Chestionarele de recensământ au fost elaborate și aprobate urmare a unui proces extins de consultări publice  care a durat mai mult de 1 an. Au fost organizate o serie de mese rotunde, ședințe bilaterale cu reprezentanții societății civile, ca de exemplu ai asociațiilor etno-culturale, Alianței Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, organizațiilor care activează în domeniul apărării drepturilor omului etc. În procesul consultării chestionarelor au fost colectate peste 100 de propuneri, care au fost analizate minuțios și de care s-a ținut cont la definitivarea instrumentarului RPL.

Astfel, contrar falsurilor din unele postări video, chestionarele pentru recensământul din 2024, ca și în cazul recensământului precedent din 2014, NU conțin întrebări despre avere, câștiguri, carduri bancare, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.

Pentru a asigura buna înțelegere a chestionarelor de recensământ de către reprezentanții diferitor grupuri etno-culturale și informarea din prima sursă a acestora, chestionarele au fost elaborate și sunt disponibile în limbile română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.

Cu regret, au fost realizate și răspândite unele înregistrări video a activității recenzorilor, prin care este defăimată cu rea-credință și calomniată activitatea recenzorilor și a recensământului 2024 la general, fiind alimentate temerile nejustificate ale populației să participe la recensământ și astfel împiedicând buna desfășurare a acestuia.

Este ieșit din comun și condamnabil cazul de înregistrare video a interviului de recensământ oferit recenzorului în mod discret de către respondent, înregistrare făcută pe ascuns, fără știrea și acordul acestora. Mai mult ca atât, după intervenția persoanei terțe în procesul de intervievare, respondentul și recenzorul sunt forțați să părăsească locul interviului, fiindu-le adresate învinuiri nefondate, cu tentă de hârțuire.

Menționăm că, recenzorilor și supervizorilor angajați în calitate de personal autorizat contractat de Biroul Național de Statistică, le revine un rol cheie în procesul de colectare a datelor de recensământ în teren, aceștia vizitând fiecare locuință din cadrul sectorului de recenzare atribuit acestora, pentru a asigura că fiecare apartament, casă și fiecare om care locuiește în acestea este recenzat, în modul stabilit de legislație.

Ținem să menționăm că, conform art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 231/2022, respondenții și alte persoane care fac obiectul recenzării au obligația de a respecta și de a nu obstrucționa activitatea personalului de recensământ.

Defăimarea și calomnierea este realizată aparent de unii pretinși activiști publici care emit ipoteze nemotivate și nejustificate privind recensământul, care au scopul de a de a genera frică și neclaritate în rândul societății, de a știrbi din importanța și imaginea recensământului  și a periclita buna desfășurare a acestuia.

Având în vedere aceste derapaje crase, BNS a sesizat organele de resort pentru a verifica și contracara practicile ilegale, care sunt realizate prin platformele de socializare, aparent de pe profiluri false.

În acest context, ne adresăm populației să fie mai precaută la alegerea surselor de informare, dând prioritate surselor demne de încredere și să nu cadă pradă falsurilor și miturilor despre recensământ, precum și să nu le răspândească.

Apelăm, de asemenea, către populație cu îndemnul să fie indulgență și binevoitoare cu recenzorii de recensământ, aceștia având o sarcină și muncă foarte importantă, responsabilă, dar și extrem de solicitantă atât sub aspectul eforturilor fizice necesare pentru a vizita (în multe cazuri repetat) fiecare casă, locuință, dar și din punct de vedere emoțional, fiind realizate multiple interviuri zilnic cu diverse persoane.

Mulțumim tuturor persoanelor care deja au fost recenzate, oferind răspunsuri corecte la întrebările din chestionarul de recensământ!

Apreciem mult și mulțumim recenzorilor și personalului de recensământ pentru activitatea lor asiduă și extrem de importantă de colectare a datelor de recensământ.

Îndemnăm populația să se informeze din surse oficiale și sigure, în special de pe site-ul oficial al Biroului Național de Statistică www.statistica.gov.md/RPL2024  pentru a fi cât mai corect informați, și să participe la recensământ, oferind răspunsuri complete, care corespund realității.

Răspunsurile la întrebările frecvente și combaterea diverselor falsuri și mituri pot fi consultate pe site-ul oficial web al BNS, la pagina Întrebări frecvente.

Reamintim că, dacă apar îngrijorări sau nelămuriri cu privire la recensământ, populația poate apela la Linia verde a RPL 0 800 800 24 (apel gratuit), scrie la adresa de e-mail rpl2024@statistica.gov.md sau în chatul de pe pagina dedicată recensământului www.statistica.gov.md/RPL2024.

Pagube după inundații în Capitală: Drumuri distruse, mașini inundate, blocuri afectate și garduri doborâte

În capitală, situația continuă să fie una dificilă după ploile torențiale din ultimele zile. Un șir de străzi rămân a fi inundate cu apă și nămol, mai multe blocuri au fost afectate, iar în 3 locații au avut loc surpări de teren. Toate acestea au fost raportate astăzi, 16 septembrie, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, scrie deschide.md.

Potrivit informațiilor oferite de pretorul sectorului Centru, Vlad Hîncu, o subterană din sector a fost inundată și este salubrizată în prezent, iar 3 garduri au fost doborâte de puhoaiele de apă. Demnitarul a mai menționat că mai mulți arbori au căzut de greutatea apei absorbite, iar în prezent aceștia sunt înlăturați.

Situația este mai complicată în sectorul Ciocana. Acolo au fost înregistrate 3 cazuri de surpări de teren și au fost prăbușiți mai mulți copaci. „Din cauza ieșirii râului Bîc din albie, s-au înregistrat 3 zone de inundații pe carosabil, iar multe străzi sunt plin cu nămol. Echipele sunt prezente la fața locului și copacii prăbușiți au fost lichidați, iar pagubele se evaluează”, a menționat Sinilga Școlnic, pretorul Sectorului Ciocana.

De asemenea, au fost înregistrate multe pagube și în sectorul Buiucani. Conform informațiilor oferite de pretorul de sector, Vasile Moroi, cele mai afectate străzi au fost: Calea Ieșilor, Ion Creanga și pasajul subteran din strada Ion Creangă, nr1.

De sâmbătă, împreună cu colegii pompieri și salvatori, s-a pompat încontinuu apa din pasaj, apoi specialiștii au salubrizat zona și au scos toate resturile. La moment, pasajul este deschis, dar a fost deconectată lumina ca să nu fie scurtcircuit. Când va fi totul normal – se va conecta lumina. Pe 5 adrese au fost copaci căzuți, iar pe una din adrese, copacul a căzut pe mașini. La o grădiniță copacul a avariat gardul. Per total, 16 grădinițe au avut de suferit, iar o grădiniță a fost închisă, acolo e mai complicată situația. Sperăm că mâine va fi deschisă. Dintre blocurile locative, 6 au fost afectate de scurgerile de apă, un bloc rămâne afectat pentru că apele încă nu s-au evacuat din parc, este vorba de adiacentul Parcului Dendrariu”, a subliniat Vasile Moroi. De asemenea, el a cerut conducătorilor auto să evite circulația mașinilor pe străzile Milano și Calea Ieșilor.

În sectorul Rîșcani al capitalei continua lucrările de salubrizare a crengilor căzute. Potrivit pretorului de sector, Mihai Furculiță, cele mai afectate străzi au fost Albișoara, Zaikin, Tudor Vladimirescu și cartierul Poșta veche.

Ploile torențiale au afectat grav mai multe zone și din sectorul Botanica. Este vorba despre străzile: Muncești, Dacia, Decebal, Trandafirilor, Grădina Botanică. De asemenea, se fac lucrări de salubrizare pe străzile: Valea Crucii, Sarmizegetusa, Independenței, precum și pe alte străzi.

În această situație, angajații Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervin pentru înlăturarea și degajarea terenurilor înnămolite, precum și îndepărtează arborii și crengile căzute.

Astfel, în Parcul „Valea Morilor”, Grădina Publică „Alunelul”, Parcul „La Izvor”, Pădurea – Parc „Butoiaș”, Parcul „Râșcani”, str. Florilor, scuarul de pe str. I. Zaikin, scuarul de pe strada Răzășilor, Parcul „Valea Trandafirilor”, Grădina Publică „Sarmizegetusa”, str. A. Russo și bd. Mircea cel Bătrân, se efectuează lucrări de degajare, spălare și evacuare a nămolului adus de viiturile de apă.

De asemenea, la adresele Salcîmilor 22/9, Armenească 26, Ginta Latină 1/1, str. N. Dimo, str. Igor Vieru 16, sc. 1 și str. Pelivan 7, se desfășoară lucrări de evacuare a ramurilor și arborilor căzuți.

Drumuri inundate în centrul și sudul R. Moldova. Administrația de Stat a Drumurilor vine cu recomandări pentru șoferi

Administrația de Stat a Drumurilor informează că, în urma precipitațiilor abundente din aceste zile, mai multe sectoare de drumuri naționale din regiunile Nord, Centru și Sud au fost afectate de inundații, acumulări de apă și noroi, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Echipele de intervenție au acționat prompt pentru curățarea carosabilului de nămol, noroi și pietriș, îndepărtarea crengilor și copacilor doborâți, precum și devierea apelor acumulate pe sectoarele de drum afectate, în scopul asigurării accesibilității și siguranței traficului rutier. Mai exact, unitățile teritoriale S.A. „Drumuri” au intervenit în sectoarele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca.  Menționăm că în perioada 14-16 septembrie curent, circa 75 de sectoare de drumuri publice naționale au fost afectate, iar pentru remedierea consecințelor au fost mobilizate aproximativ 54 de utilaje speciale și 140 de muncitori rutieri. În prezent, nu există drumuri blocate, însă ASD avertizează asupra riscului de inundații, având în vedere prognoza meteo ce anunță ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic cu rafale de până la 15-20 m/s, ce vor continua și astăzi. Recomandăm conducătorilor auto să circule cu prudență și să evite zonele cu risc de inundații. Muncitorii rutieri rămân mobilizați și intervin în continuare acolo unde este necesar. Reamintim că pentru situații de urgență, cetățenii pot contacta Serviciul Operativ ASD la numărul (+373 78337744), disponibil pe Viber și WhatsApp.

Toate informațiile plasate pe site-ul asd.md sunt protejate în conformitate cu legile drepturilor de autor din Republica Moldova. Utilizarea materialelor și fotografiilor este posibilă numai cu permisiunea Î.S. Administrația de Stat a Drumurilor și plasarea referinței către sursa site-ului asd.md.

56 de instituții de învățământ, afectate de intemperii, doar în Chișinău. O grădiniță a rămas închisă

Din cauza ploilor torențiale, 56 de instituții de învățământ din capitală au fost afectate, iar o grădiniță a fost temporar închisă. Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei, scrie deschide.md.

Potrivit demnitarului, cele mai afectate instituții sunt în patru sectoare: Botanica, Buiucani, Centru și Râșcani.

„În 44 de instituții au fost atestate scurgeri în încăperile de la ultimele etaje, pentru că acoperișurile sunt plate, iar sistemul de evacuare a apelor pluviale nu a făcut față. În 4 instituții – subsolurile sunt inundate, iar cea mai gravă situație este la grădinița N. 54, care se află în zona Universității „Ion Creangă”. Depozitele cu produse alimentare ale acelei instituții au fost inundate și am luat decizia sistării activității acelei instituții pentru ziua de astăzi. De aceea copiii au fost instituționalizați într-o grădiniță din imediata apropiere”, a declarat Andrei Pavaloi. 

În context, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, a precizat că toate instituțiile afectate sunt în proces de remediere, iar situația este gestionată pentru a asigura desfășurarea în siguranță a activităților educaționale.

Cu referire la frecventarea orelor de studii, potrivit datelor prezentate de demnitar, la ziua de astăzi sunt 1077 de clase cu program prelungit. În 1 024 de clase – prelungirea programului este cu 3 ore, iar în 53 de grupe – cu 6 ore.

În anul de studii 2024-2025, în cele 151 de instituții de învățământ din municipiul Chișinău activează 3.876 de clase, cu 105.484 de elevi, cu 2.800 mai mulți decât anul trecut.

O medalie de argint, două de bronz și două mențiuni de onoare pentru elevii moldoveni la Olimpiada Balcanică de Matematică din Bulgaria
Articolul anterior
Tânăr de 20 de ani, prins cu droguri de circa 3 milioane de lei la el
Articolul următor