În zeci de blocuri din Capitală vor fi instalate puncte termice individuale

Autoritățile anunță că în subsolurile blocurilor locative au loc reparații pentru instalarea punctelor termice individuale.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, până în acest moment au fost pregătite încăperile, inclusiv cu modernizarea rețelelor termice din subsol până la punctul termic în circa 25% din locații, iar altele 10% sunt în proces, transmite Știri.md.

„În cadrul acestui proiect venim să îmbunătățim serviciul de încălzire centralizată, să oferim calitate și confort fiecărui locatar. Ne propunem ca în viitor să extindem această abordare în cât mai multe blocuri, pentru a depăși toate provocările și de a ne asigura că sistemul centralizat răspunde cerințelor fiecăruia dintre noi”, a spus Ruslan Surugiu.

De menționat că punctul termic individual este o instalație modernă, care oferă posibilitatea de reglare a temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii. Astfel, locatarii se vor putea bucura de:

  • setarea și reglarea temperaturii la nivel de bloc;
  • ajustarea automată a consumului de energie termică, în funcție de temperatura aerului exterior;
  • prepararea apei calde direct la subsolul edificiului;
  • distribuirea uniformă a energiei termice.

Proiectul investițional este parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. În total, de puncte termice individuale vor beneficia circa 100 de blocuri locative și trei grădinițe din Capitală, iar noile instalații vor fi puse în funcțiune începând cu toamna acestui an.

Topul celor mai prestigioase universități cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți

Statele Unite găzduiesc peste 700 de miliardari, ceea ce nu este surprinzător având în vedere că mulți dintre aceștia au absolvit universitățile de top. În 2024, Forbes a publicat un clasament al universităților cu cei mai mulți miliardari printre absolvenți. Universitățile Ivy League au dominat clasamentul, șapte dintre cele opt instituții având peste 11 miliardari absolvenți. Cu toate acestea, Brown University este o excepție notabilă, scrie playtech.ro.

Harvard deține recordul pentru cei mai mulți miliardari absolvenți, cu 29. Printre aceștia se numără Nathan Blecharczyk, cofondator și director tehnic al Airbnb, care a absolvit în 2005 cu o diplomă în informatică. Alți absolvenți miliardari includ Tom Werner, cofondator și președinte al Fenway Sports Group, și Jim Koch, fondatorul Sam Adams.

Universitatea din Pennsylvania, renumită pentru Wharton School of Business, este alma materul lui Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o valoare netă de 211,1 miliarde de dolari. Musk a studiat economie și fizică la Penn. Alți absolvenți notabili includ fostul președinte Donald Trump și moștenitorii Estée Lauder: Leonard, William, Aerin și Ronald Lauder.

Stanford, situată în centrul Silicon Valley, este un teren fertil pentru inovația tehnologică. Evan Spiegel, CEO-ul Snap Inc., este un absolvent miliardar care și-a fondat compania de succes. Spiegel a creat Snapchat împreună cu colegul său de la Stanford, Bobby Murphy, în 2011. Universitatea a produs și alți antreprenori tehnologici de succes, precum fondatorii DoorDash, Andy Fang și Stanley Tang.

Yale University a fost un catalizator pentru succesul a 19 miliardari, inclusiv membri ai familiei Mars, asociați cu branduri iconice precum M&M’s, Snickers și Twix. De asemenea, universitatea numără printre absolvenții săi de seamă pe fondatorul FedEx, Fred Smith, precum și pe cofondatorii Pinterest, Ben Silbermann și Paul Sciarra.

Sharon Stone, imagini de colecție cu cei trei fii ai săi, adoptați după 9 sarcini pierdute

La 66 de ani, Sharon Stone este o mamă împlinită și fericită, alături de cei trei fii ai ei, care au fost adoptați după ce actrița a pierdut nu mai puțin de 9 sarcini, scrie www.viva.ro.

Recent, Roan, fiul cel mare al lui Sharon Stone a împlinit 24 de ani, iar actrița a marcat momentul în social media prin intermediul unei postări emoționante la care a atașat fotografii de colecție cu el și cu frații lui, Laird, în vârstă de19 ani, și Quinn, în vârstă de 18, toți trei fiind adoptați pe actriță la începutul anilor 2000.

Actrița a devenit mamă pentru prima dată în 2000, când ea și soțul ei de atunci, Phil Bronstein, au adoptat împreună primul lor copil, pe Roan, acum în vârstă de 24 de ani. În 2005, Sharon Stone a adoptat al doilea fiu, pe Laird, în vârstă de 19 ani, urmat de, Quinn, în vârstă de 17 ani, un an mai tarziu.

Sharon Stone a fost întotdeauna deschisă cu privire la numeroasele tragedii pe care le-a îndurat de-a lungul vieții, atât înainte, cât și după ce a devenit mamă, inclusiv avorturi spontane multiple. „Noi, ca femei, nu avem un forum pentru a discuta profunzimea acestei pierderi. Am pierdut nouă copii din cauza avorturilor spontane”, a povestit actrița în social media în 2022.

„Nu este puțin lucru, fizic sau emoțional, totuși suntem determinate să simțim că este ceva ce trebuie să suportăm singure și în secret, cu un fel de sentiment de eșec”, a mai spus actrița. Sharon Stone a mers însă înainte, în pofida greutăților pe care le-a întâmpinat.

„Am supraviețuit tuturor, hărțuirea sexuală, avorturile spontane, o sângerare cerebrală, divorțul, o lovitură de fulger. Nu am timp să mă prostesc. Sunt aici pentru a fi un părinte sănătos și prezent, o fiică bună și un cetățean logodit. Orice altceva este doar o distragere a atenției”, a spus Sheron Stone într-un interviu pentru AARP.

Pe când fiul său avea 13 ani, actrița a vorbit cu sinceritate despre viața cu trei copii.

„Locuiesc în aceeași casă pe care o am de 25 de ani și mă simt fericită trezindu-mă în casa mea, cu copiii mei. Sunt la o vârstă minunată, când nu mai trebuie să avem dădacă. Mă pot trezi sâmbăta și să cobor, iar ei se joacă, înotăm, jucăm baschet, ne uităm la filme, e o dinamică familială minunată’, a povestit atunci actrița.

Campionul european Ion Iliescu dă BAC-ul la 34 de ani: ,,Vreau să-i susțin pe toți cei care ar fi avut, și ei, situații dificile în viață”

În prezent, campionul european și vicecampionul mondial la taekwondo, Ion Iliescu, susține examenele de bacalaureat. Campionul nu a renunțat la visul său de a obține o diplomă de bacalaureat nici la 34 de ani.

A avut o copilărie plină de greutăți și a părăsit școala la 10 ani. Sportul însă l-a ajutat să învingă nereușitele trăite și să se întoarcă la școală. După ce va primi diploma, vrea să studieze la Universitatea de Educație Fizică și Sport, notează europalibera.org.

Ion Iliescu a susținut primul examen la limba română, pe 7 iulie, la Liceul George Meniuc din Chișinău.

„Mă simt bine, am emoții pozitive. Aștept această zi de 4 ani și cu această ocazie aș vrea să mulțumesc tuturor profesorilor care mi-au dat cunoștințe. Este un sentiment de nedescris, pentru că acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi, mai ales la această vârstă”, a spus sportivul.

Sportivul a studiat la gimnaziul nr.1 seral și timp de 4 ani a făcut naveta de la Telenești la Chișinău.

Ion Iliescu este căsătorit și are trei copii. Ion a părăsit școala la 10 ani, când tatăl său a murit, iar mama sa a plecat în străinătate pentru a-i întreține pe copii. „Mamei i-a fost greu să ne întrețină. Uneori ne culcam flămânzi. Uneori purtam șosete rupte, pentru că nu ne permiteam să cumpărăm altele noi. Iarna nu aveam lemne de foc. Eram mici de 7, 9 și 11 ani“, a mărturisit sportivul. Pentru a face față dificultăților, a început taekwondo.

De atunci, a câștigat peste o sută de medalii în competiții naționale și internaționale. Acum Ion este și antrenor de taekwondo la Telenești.

Președintele Federației de Taekwondo a insistat ca Ion Iliescu să-și continue studiile pentru a putea antrena copii. Sportivul este încrezător că va susține cu succes examenele de licență.

„Avem nevoie de educație, fără ea suntem limitați în toate tipurile de activități. Vreau să-i susțin pe toți cei care ar fi avut, și ei, situații dificile în viață. Niciodată nu este prea târziu. Eu am 34 de ani și nu cred că am mers prea târziu la școală”, a mai spus sportivul. Reportajul integral poate fi urmărit aici.

Volodimir Zelenski: „Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune. Niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor”
Articolul anterior
Măsura drastică luată de Grecia după ce energia solară proprie a ajuns să fie gratuită sau chiar la „tarif negativ”
Articolul următor