În zeci de blocuri din Capitală vor fi instalate puncte termice individuale

Autoritățile anunță că în subsolurile blocurilor locative au loc reparații pentru instalarea punctelor termice individuale.

Potrivit directorului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, până în acest moment au fost pregătite încăperile, inclusiv cu modernizarea rețelelor termice din subsol până la punctul termic în circa 25% din locații, iar altele 10% sunt în proces, transmite Știri.md.

„În cadrul acestui proiect venim să îmbunătățim serviciul de încălzire centralizată, să oferim calitate și confort fiecărui locatar. Ne propunem ca în viitor să extindem această abordare în cât mai multe blocuri, pentru a depăși toate provocările și de a ne asigura că sistemul centralizat răspunde cerințelor fiecăruia dintre noi”, a spus Ruslan Surugiu.

De menționat că punctul termic individual este o instalație modernă, care oferă posibilitatea de reglare a temperaturii agentului termic la nivel de bloc, precum și mai multă independență în conectarea și deconectarea încălzirii. Astfel, locatarii se vor putea bucura de:

  • setarea și reglarea temperaturii la nivel de bloc;
  • ajustarea automată a consumului de energie termică, în funcție de temperatura aerului exterior;
  • prepararea apei calde direct la subsolul edificiului;
  • distribuirea uniformă a energiei termice.

Proiectul investițional este parte a celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială. În total, de puncte termice individuale vor beneficia circa 100 de blocuri locative și trei grădinițe din Capitală, iar noile instalații vor fi puse în funcțiune începând cu toamna acestui an.

Restricții de circulație în sectorul Râșcani al Capitalei

Oamenii legii informează șoferii despre restricții de circulație în sectorul Râșcani al capitalei, transmite unica.md.

În legătură cu executarea lucrărilor de restabilire a învelișului asfaltic, pe bd. Moscova traficul rutier va fi suspendat parțial pe benzi până la 22 iulie curent.

Îndemnăm participanții la trafic să respecte indicatoarele amplasate în zona unde au loc lucrări și să dea dovadă de respect reciproc în raport cu ceilalți participanți în trafic.

Premierul Dorin Recean, despre referendumul din toamnă: ”Pe 20 octombrie trebuie să ne determinăm în ce direcție mergem”

Pe 20 octombrie, cetățenii R.Moldova ar trebui să se determine în ce direcție de dezvoltare a statului vor să meargă. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean în debutul ședinței Guvernului, scrie deschide.md.

Pe 20 octombrie, cu toții, toată societatea, trebuie să ne determinăm în ce direcție mergem și dacă vrem să construim o viață în bunăstare și pace aici, acasă”, a menționat el.

Premierul a precizat că președintele Maia Sandu a asigurat susținerea tuturor capitalelor țărilor membre ale UE în procesul de obținere a statutului de stat candidat pentru aderarea la UE și în procesul de deschidere a negocierilor de aderare. În acest sens, a adăugat Recean, a venit timpul Guvernului să acționeze pentru a îndeplini dezideratul cetățenilor.

De menționat că pe 20 octombrie în R.Moldova vor avea loc alegerile prezidențiale și referendumul constituțional pentru aderarea la UE.

Piața drogurilor, în floare la noi în țară! Două capturi uriașe de narcotice, estimate la milioane de lei, realizate de oamenii legii

Ofițerii Direcției „Nord” a INI și angajații Inspectoratului de Poliție Bălți, de comun cu procurorii Procuraturii mun. Bălți, anunță reținerea unui tânăr de 22 de ani din orașul Fălești, fiind bănuit de circulația ilegală a drogurilor, pe teritoriul raionului Fălești și raioanele de nord ale țării, informează unica.md cu referire la un comunicat al Polieției.

În urma efectuării percheziției la domiciliul acestuia au fost ridicate droguri de tip hașiș- 500 grame, heroină- 1 kg, 4 capsule în interior cu o substanță de culoare gri (ciuperci), mijloace bănești în sumă de 2500 lei și 50 de euro, telefoane mobile, carduri bancare și trei cântare electronice.

Valoarea drogurilor pe piața neagră se estimează la aproximativ 3 500 000 de lei.

În baza acestor și altor probe, tânărul a fost reținut pentru 72 de ore, iar conform legislației acesta riscă de la 7 la 15 ani de închisoare.

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală în vederea identificării și altor persoane implicate în activitatea infracțională.

Într-un alt caz, ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate  a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Ciocana, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău-oficiul Ciocana, au deconspirat activitatea infracțională a unui bărbat de 29 de ani, din Capitală, suspectat de crearea și adminstrarea unui canal de Telegram destinat comercializării substanțelor narcotice. 

În timpul măsurilor speciale de investigaţie şi a acţiunilor de urmărire penală efectuate, oamenii legii au stabilit că suspectul încasa mijloace financiare ilicite de la consumatori prin intermediul plăților electronice. Banii ulterior erau transferați pe conturi bancare curente și extrași din bancomate.

În rezultatul efectuării perchezițiilor, polițiștii au depistat și ridicat 6 pachete a câte 0,5 kg de masa vegetală asemănătoare cu cannabis, de tip hidropon (în total 3 kg),  2 kg 550 grame de masă vegetală asemănătoare cu hașișul, precum și 2 telefoane mobile. 

Valoarea estimativă a drogurilor ridicate constituie două milioane de lei.

Bărbatul a fost plasat în arest pe un termen de 30 de zile.

Pe acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru faptul circulației ilegale a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare.

Dacă vinovăția bănuitului va fi demonstrată, acesta riscă închisoare de la 7 la 15 de ani.

Volodimir Zelenski: „Ucrainenii îngenunchează doar în rugăciune. Niciodată în faţa invadatorilor şi a ocupanţilor”
Articolul anterior
Măsura drastică luată de Grecia după ce energia solară proprie a ajuns să fie gratuită sau chiar la „tarif negativ”
Articolul următor