Ce spun ucrainenii refugiați în Moldova despre țara noastră

„Bunătatea moldovenilor mi-a redat credința în oameni. N-o să uit niciodată”, titrează publicația electronică belarusă în exil „Наша Ніва” un material despre avalanșa de reacții ale ucrainenilor la interviul acordat de către Maia Sandu bloggerului rus Iurii Dudi.

Una dintre femei își amintește cum pe 25 februarie 2022 a trecut granița dintre Ucraina și Moldova împreună cu fiica ei și fiul de un an, transmite IPN.

„Probabil că este imposibil să exprimi cu cuvinte toată oroarea care ne măcina sufletul. Ne-a luat foarte mult timp trecerea frontierei, în ciuda faptului că vameșii pur și simplu lucrau peste puteri și absolut toată lumea a încercat să ne ajute într-un fel. Am trecut, în sfârșit, vama, ne-am apropiat de șosea. Și era o coloană uriașă de mașini și oameni care așteptau să ne ajute pe noi, ucrainenii, absolut străini”, își împărtășește femeia amintirea și adaugă: „Cât voi trăi, nu voi uita niciodată și nu voi îngădui nici copiilor să uite… Mai presus de toate este bunătatea! În acel moment, când părea că lumea este ruptă în bucăți, anume bunătatea voastră mi-a redat credința în oameni”, a subliniat refugiata.

Acest mesaj a primit aproape 300 de răspunsuri. În ele, oamenii le exprimă moldovenilor recunoștință pentru că „Moldova s-a dovedit a fi o țară cu adevărat frățească” și notează că țara, în care sunt 2,5 milioane de oameni, a găzduit un milion de refugiați.

„Am ajuns la Palanca pe 25 februarie. A fost nevoie de aproximativ 15 ore pentru a ajunge de la Odesa. Luasem un taxi, i-am dat toți banii pe care îi aveam și am cerut să fim duși la graniță. Pe 25 februarie, moldovenii înființaseră deja o tabără de ajutor pentru refugiați, distribuind cartele SIM, alimente și oferind asistență. Am locuit două luni în Chișinău, într-un apartament al unor oameni pe care nu-i mai văzusem până atunci și care nu ne-au cerut nici bani pentru cheltuieli comunale. „Sunt foarte recunoscător Moldovei și cetățenilor săi pentru ajutorul pe care l-au oferit ucrainenilor”, spune o altă femeie.

„Am plecat prin Moldova: două mame și patru copii într-o mașină. Am fost șocați când am văzut un oraș de corturi plin de ajutoare: mâncare, îmbrăcăminte, ajutor la cazare pentru noapte. Cu lacrimi în ochi îmi amintesc cât de șocați am fost de o primire atât de călduroasă. Nu vom uita niciodată”, scrie altcineva.

O femeie care a trecut granița pe 2 martie își amintește că a fost uimită de numărul mare de voluntari care i-au întâmpinat de cealaltă parte a graniței: „Ni se oferea ceai și sandvișuri, copiilor dulciuri, jucării și ni s-a dat cazare pe noapte. Eram îmbrățișați. Am înnoptat la oameni complet străini. Ucraineni de-ai noștri erau deja în casa lor, iar proprietarii dormeau jos pe podea pe hol, iar nouă ne-au cedat paturile lor. Apoi am petrecut trei zile la Chișinău într-un apartament din centrul orașului. Stăpânii ne-au înmânat, pur și simplu, cheile și ne-au spus „Stați cât aveți nevoie”. „Scriu și plâng acum”, adaugă femeia și asigură că nimic nu se uită, că este foarte recunoscătoare și nu va uita niciodată bunătatea oamenilor.

Un alt refugiat atrage atenția la nivelul de organizare a activității polițiștilor de frontieră, a atitudinii lor loiale față de trecerea animalelor de companie care nu aveau documente: „Ceea ce ați făcut pe 24 februarie, nivelul vostru de organizare, loialitate și viteză, băieți, merită respect, plecăciune în fața voastră! Ceea ce ați făcut a fost, în primul rând, omenește! Fluxul de oameni pe care trebuia să fie procesat a fost o povară uriașă și o muncă inumană. Iar loialitatea cu care ați lăsat să treacă animalele, chiar și cele care nu aveau acte, vorbește despre nivelul vostru de umanitate. Ați salvat un număr imens de animale de la destin teribil și i-ați salvat pe proprietari de a alege între siguranța unui copil și a iubitului lor animal de companie. Mulțumesc!”.

Unul dintre comentatori notează: „Niciodată nu am fost atât de impresionat de lectura comentariilor! Vă mulțumesc foarte mult, oameni buni! Mi-ați încălzit inima… Moldova este cea mai bună!”

Redacția publicației belaruse notează că se alătură acestor aprecieri.

Crimă teribilă în Capitală: Un tânăr și-ar fi omorât mama în bătaie, apoi a chemat o ambulanță pe motiv că s-ar fi simțit rău

Un tânăr a fost reținut fiind suspectat că și-ar fi omorât mama în bătaie. Crima a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 21:48, într-un apartament de pe strada Valea Crucii, din secotrul Botanica al capitalei, scrie PulsMedia.MD.

Astfel, potrivit surselor PulsMedia.MD, ar fi vorba despre un tânăr în vârstă de 27 de ani. Noaptea trecută acesta a solicitat intervenția unei ambulanțe la domiciliu declarândcă mama sa s-ar fi simțit rău.

Când a ajuns echipajul medical la fața locului, au dat peste cadavrul femeiei în vârstă de 48 de ani zăcând la podea și au alertat poliția. La fața locului a intervenit grupul operativ din cadrul IP Botanica, dar și un medic legist, care după ce a examinat vizual trupul victimei, a depistat pe suprafața acestuia mai multe semne de moarte violentă.

Fiul acesteia, tânărul de 27 de ani, care a solicitat intervenția echipajului medical, a fost stabilit a fi principalul suspect. Individul a fost încătușat și escortat la IP Botanica, unde a fost audiat, iar ulterior reținut pentr 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un dosar penal în baza articolului 201/1 alin 4 din Codul Penal, pentru violență în familie soldat cu decesul victimei. Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată în instanța de judecată, dânsul riscă pedeapsă cu închisoare de la 12 la 15 ani.

ATENȚE, șoferi! O nouă mașină-capcană, pe drumurile din țară

Atenție, șoferi! 20 de automobile inteligente, care fixează încălcările comise în trafic de conducătorii auto, au fost lansate în regim de testare de Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP).

Potrivit unor imagini video distribuite pe rețelele sociale, vehiculele sunt de marca Skoda Octavia, de culoare albă și fără inscripții oficiale, transmite Știri.md.

Anterior, autoritățile au anunțat că aceste vehicule sunt echipate cu sisteme avansate care detectează automat încălcările din trafic, inclusiv lipsa reviziei tehnice, absența asigurării obligatorii, depășirea vitezei, necuplarea centurii de siguranță, dar și alte nereguli.

Și liderul Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a venit cu un mesaj în care confirmă că 20 de mașini ale INSP circulă pe traseele naționale. Acesta i-a îndemnat pe șoferi să fie responsabili și să nu încalce Regulamentul circulației rutiere.

Totuși, șoferii care comit contravenții nu vor primi citații, întrucât vehiculele sunt în regim de testare, scrie sursa citată.

Trei proteste simultane în fața Parlamentului

Proteste în fața Parlamentului, pe 19 decembrie. La manifestații au ieșit mai mulți agricultori, reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, printre care angajaţi din învăţământ şi ştiinţă. Ultimilor li s-au alăturat angajații Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Menționăm că pe 19 decembrie, deputații s-au întrunit în ședință plenară începând cu ora 10:00. Corespondentul NewsMaker Ecaterina Dubasova se află în fața Parlamentului și transmite live manifestațiile, scrie newsmaker.md

foto: www.nm.md

Ce solicită Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova:

– stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6 mii lei începând cu 1 ianuarie 2025;

– alocarea a 50 de milioane de lei pentru asigurarea la tratament balneosanatorial;

– majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază pentru cadrele non-didactice și didactice.

Ministrul Educației Dan Perciun a declarat, pe 18 decembrie, că Guvernul a decis adoptarea unor măsuri salariale adiționale pentru stimularea cadrelor didactice și a performanței în educație. Astfel vor fi acordate sporuri majorate pentru profesorii care au obținut grade didactice și managerii instituțiilor de învățământ care dețin grade manageriale.

Ce solicită Serviciul Hidrometeorologic de Stat:

– salarii mai mari;

– bonusuri.

Ce solicită agricultorii: 

– aprobarea urgentă a proiectului de lege cu privire la secetă;

– prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până la 31 decembrie 2025;

– achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;

– restituirea accizelor fermierilor pentru 2024;

– elaborarea unui mecanism de garanții de creditare și refinanțare pentru anul agricol 2025.

Pe 18 decembrie, Ministerul Agriculturii a declarat că procesul de prelungire a licențierii importului de cereale și oleaginoase este deja în desfășurare și că măsura se află în atenția autorităților. Ministerul a mai explicat că subvențiile sunt acordate după finalizarea investițiilor, iar procesul de plată poate dura, fiind dependent de fondurile disponibile. În cazul în care resursele alocate sunt epuizate, restanțele vor fi incluse în bugetul anului 2025. Instituția a recunoscut importanța restituirii accizelor pentru fermieri și a asigurat continuarea discuțiilor cu Ministerul Finanțelor pentru implementarea acestei măsuri.

Două femei de 80 ani au vrut să spargă vitrina unei librării. Care a fost motivul?
Articolul anterior
Un autobuz cu 20 de pasageri a căzut într-un râu din Sankt Petersburg
Articolul următor