Ala Nemerenco: Aderarea la UE înseamnă eficiență și modernizare

Ministrul Sănătății al Republicii Moldova, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul unui interviu că aderarea la UE înseamnă pentru sistemul de sănătate al țării noastre standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare.

Fiind întrebată cât de departe sau cât de aproape de standardele UE este Republica Moldova în domeniul medical, Ala Nemerenco, a răspuns că normele europene pentru produsele și serviciile medicale se concentrează pe protejarea și îmbunătățirea sănătății populației, accesul la asistență medicală de înaltă calitate, precum și atenuarea surselor de pericol pentru sănătatea umană, transmite moldpres.md. 

„În ultimul Raport privind extinderea, publicat de Comisia Europeană în noiembrie 2023, nivelul de transpunere a legislației UE aferent Capitolului Sănătate și protecția consumatorului (Capitolul 28) a fost apreciat cu nivelul doi din cele cinci (de la inițial la avansat) stabilite pentru gradul de aliniere la legislația UE”, susține ministrul Sănătății. 

Potrivit acesteia, normele și standardele implementate în unele domenii, precum transfuzia de sânge și transplantul de organe, reglementări în domeniul controlului tutunului, programele de formare în medicină sunt în mare măsură ajustate la cerințele europene.

„Legislația națională în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale include mai multe aspecte ce corespund normelor europene, însă necesită un șir de ajustări pentru a atinge standardele UE prin care se garantează siguranța și eficacitatea acestora. Totodată, există unele domenii care nu fac obiectul reglementărilor naționale și necesită inițierea transpunerii, precum este reglementarea drepturilor pacienților de a primi îngrijiri medicale în alte țări ale UE și procedurile de rambursare pentru aceste servicii”, a spus Ala Nemerenco. 

De asemenea, oficialul declară că acțiunile stabilite pentru Ministerul Sănătății în Planul Național de Aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană vin să asigure armonizarea deplină a sistemului juridic și instituțional național cu legislația și structura instituțională UE. 

Totodată, în cadrul interviului, Ala Nemerenco a fost întrebată despre referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va avea loc în această toamnă, dar și cum va arăta sistemul medical autohton dacă statul nostru va adera la Uniunea Europeană. 

„Aderarea la Uniunea Europeană pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova înseamnă standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare. Câteva dintre principalele beneficii ale aderării la UE sunt standarde ridicate de calitate. Astfel, Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților. Prin aderarea la UE, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației”, susține Ala Nemerenco. 

De asemenea, un alt beneficiu este accesul la finanțare și resurse europene. În calitate de membru al UE, țara noastră va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor.

Totodată, un alt beneficiu, potrivit Alei Nemerenco, ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență. 

„UE oferă programe de formare, specializare și dezvoltare profesională pentru personalul medical, îmbunătățind competențele și calitatea serviciilor oferite. Aderarea la UE va facilita colaborarea cu alte state membre și schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății. Republica Moldova va beneficia de experiența și expertiza altor țări europene în implementarea politicilor de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății. 

În acest sens, ministrul încurajează toți cetățenii să participe la referendumul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și să contribuie astfel la construirea unui viitor mai prosper și mai sigur pentru toți. 

„Alegem să fim parte a comunității europene, cu standarde înalte în sănătate, educație și dezvoltare socio-economică. Să fim vocea schimbării și să votăm pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a spus aceasta. 

Opt curieri români au furat aproape un milion de euro, în Anglia. Schema furtului

Opt curieri români care lucrau în Marea Britanie au fost condamnaţi la 30 de ani de închisoare, în total, pentru că au furat colete cu obiecte în valoare de un milion de euro, scrie observatorul.ro

Curierii români schimbau, pur şi simplu, etichetele pe care erau trecute numele şi adresele destinatarilor.

Trei dintre ei sunt de negăsit

Pachetele cu televizoare, laptopuri şi biciclete electrice pe care erau plătiţi să le livreze ajungeau la complicii lor şi erau apoi vândute pe Facebook şi E-Bay.

Aşa au dat lovitură după lovitură şase luni, timp în care firma de curierat a primit zeci de plângeri de la păgubiţi.

O anchetă internă a dezvăluit înşelătoria, iar şefii românilor au anunţat Poliţia. Acum, cinci dintre ei au fost reţinuţi de autorităţile britanice. Ceilalţi trei au reuşit să fugă şi sunt daţi în urmărire internaţională pentru furt şi conspiraţie la furt.

Filmările care au șocat SUA: o tânără turcoaică de la o universitate de lângă Boston, arestată de 6 polițiști mascați și dusă la 2.000 de kilometri

Sute de studenți si locuitori din Somerville, Massachusetts, la câțiva kilometri de Boston, au ieșit în stradă, ca să protesteze, când imaginile unei recente arestări fără mandat de acuzare a unei doctorande au devenit virale. „Chiar dacă nu sunt de acord cu ce a susținut ea în articol, noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”, a declarat un localnic la un post TV local, scrie hotnews.ro

Din 2018 întâi studentă și apoi doctorandă în SUA, Rumeysa Ozturk, acum pregătindu-și dizertația la Universitatea Tufts, mergea singură pe stradă,marți seară, pentru a se întâlni cu prietenii. Șase ofițeri în civil au încercuit-o pe stradă, în apropierea apartamentului ei din Somerville, Massachusetts, după cum arată înregistrările camerelor stradale de supraveghere, preluate de CNN și de televiziunile locale.

Tânăra de 30 de ani a fost prinsă de mâini de un ofițer care purta cu hanorac și șapcă, în timp ce un altul i-a confiscat telefonul mobil.

La scurt timp după asta, polițiștii și-au acoperit gura și nasul, unii dintre ei purtând ochelari de soare.

„Suntem de la poliție”, au spus ofițerii. „Da, nu arătați. De ce vă ascundeți fețele?”, se poate auzi răspunsul unei persoane de pe stradă, martor, care nu apare în înregistrare.

Întrebat la o conferință de presă despre reținerea doctorandei turce, Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a invocat, conform publicației The Hill, un articol publicat în ziarul școlii.

El a mai explicat ridicarea vizei: „Dacă solicitați o viză pentru a intra în Statele Unite și a fi student și ne spuneți că motivul pentru care veniți în Statele Unite nu este doar pentru că doriți să scrieți articole de opinie, ci și pentru că doriți să participați la mișcări care sunt implicate în acțiuni precum vandalizarea universităților, hărțuirea studenților, ocuparea clădirilor, crearea de scandal, nu vă vom acorda o viză”.

Studenta a ajuns în sudul SUA, în Louisiana

La un minut după evenimentele de marți, Ozturk a fost urcată într-un SUV și dusă într-un loc necunoscut. Studenta, care este originară din Turcia și are o viză de student valabilă în SUA, a fost dusă apoi „prin mai multe state”, inclusiv prin mai multe birouri guvernamentale din New England, a declarat echipa juridică a tinerei.

În dimineața următoare, ea a fost transportată cu avionul la 1.300 de mile (aproximativ 2.000 de kilometri) distanță de casa sa, la o unitate de pregătire din Alexandria, Louisiana – în ciuda unui ordin judecătoresc emis la aproximativ șase ore după arestarea sa, care prevedea ca Ozturk să nu fie mutată în afara statului Massachusetts fără un preaviz de 48 de ore.

În toată această perioadă, tânăra nu a fost inculpată și nu i s-a dat posibilitatea de a vorbi cu un avocat, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Apoi, ea a fost dusă, în cele din urmă, la un centru de procesare a imigranților din Basile, Louisiana.

Departamentul pentru Securitate Internă: acuzații de sprijinire a Hamas

După arestarea lui Ozturk, un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă a declarat miercuri că tânăra „s-a angajat în activități de sprijinire a Hamas”, fără a preciza care ar fi aceste activități.

Avocații acesteia spun că ea este pedepsită pe nedrept pentru că a vorbit în favoarea drepturilor palestinienilor.

În timp ce un judecător a oprit deportarea, avocații lui Ozturk continuă să lupte pentru eliberarea sa. Ei susțin că singurul lucru făcut de studentă este că a publicat, împreună cu alți colegi, un editorial în revista universității.

”Noi în America nu ridicăm oamenii de pe stradă pentru că au alte idei”

Sute de oameni au protestat în stradă de când tânăra de 30 de ani a fost arestată, cea mai mare mișcare de opoziție de când au început reținerile studenților. Conform declarațiilor administrației de la Washington, deși până acum s-a aflat doar de câteva situații, sunt catalogați deja aproximativ 300 de studenți și alții se adaugă, zi de zi.  

A crescut prețul la carnea de porc: Ce motive invocă comercianții

Prețurile la carnea de porc au crescut în ultima săptămână în piețele din Republica Moldova. La Piața Centrală din Chișinău, a crescut și cu 25 de lei kilogramul.

Comercianţii invocă focarele recente de pestă porcină, care au afectat producția, dar și cererea mai mare înainte de sărbători. Asociația Producătorilor de Carne susține că unii comercianți profită de conjunctură, dar membrii asociației nu au majorat prețurile, transmite tvrmoldova.md.

Comerciaţii din piață susțin că prețurile vin mai mari direct de la producători. În medie, un kilogram de carne e 95 de lei. Mai ieftină e doar carnea cu multă grăsime.

„Au venit două cliente care înainte cumpărau carne cu 75 de lei, dar azi când le-am spus prețul s-au întors și s-au dus acasă.

– În ce proporție sunt afectate vânzările?

– Dacă înainte vindeam un porc și ceva, acum nici jumătate nu merge.”

„Înainte își permiteau să cumpere 5-6 kilograme ca să facă rezerve, acum doar 3-4. Prețul este de 95 de lei, s-a scumpit față de cum era 80.”

„De la producători luăm cu un preț mai mare. Motivul e că e mai puțină carne în țară, și automat s-a ridicat prețul.”

Lista disciplinelor opționale pe care părinții le pot alege pentru elevii din ciclul primar
Articolul anterior
Siegfried Mureșan: ”Republica Moldova a reușit să facă pași pe care nimeni nu îi credea posibili în urmă cu doi ani”
Articolul următor
Close menu