Afacere exotică deschisă la Iași de doi tineri din Chișinău

Doi tineri basarabeni vor aduce la Nativa Park, în Iași, specii de fluturi din Filipine, Costa Rica și Africa. Mica grădină va fi amenajată pentru a oferi condiții optime fluturilor, dar și plantelor tropicale și diverselor flori din care fluturii se hrănesc cu nectar. Cei doi soți au început afacerea la Chișinău, scrie Ziarul de Iași.

„Mie și soțului ne place foarte mult România. Iar Iașul este un oraș european minunat, care, în opinia noastră, progresează rapid și unde considerăm că avem perspective de dezvoltare. Pe lângă acestea, în Moldova eram deseori vizitați de oaspeți din România, care rămâneau impresionați de grădina noastră“, arată Anastasia Sapovalov, directorul executiv BeFly Garden în România.

Aici se va putea admira o varietate impresionantă de specii, importate din diferite țări tropicale. Pentru a aduce aceste frumoase creaturi în Iași, sunt importate pupele lor din câteva regiuni.

„Noi importăm pupe din diferite țări tropicale, mai precis din Filipine, Costa Rica și Africa. În grădina noastră veți putea găsi speciile Morpho helenor, Idea leuconoe, Parthenos sylvia, Papilio rumanzovia, Papilio polytes și Papilio lowi. Este greu de evidențiat care dintre acestea sunt favorite ale vizitatorilor noștri, deoarece unii preferă specii mai mari și mai impresionante, iar alții preferă cele mai mici. Însă, pot afirma cu siguranță că fiecare fluture este unic și frumos în felul său“, explică cofondatoarea BeFly Garden.

Anastasia și Eugen Sapovalov se pregătesc să deschidă luna viitoare o grădină cu fluturi tropicali sub numele BeFly Garden, unde vizitatorii se pot plimba printre unele dintre cele mai spectaculoase specii de fluturi din lume, care pot fi văzute în Filipine, Costa Rica și Africa. Grădina BeFly se desfășoară pe o suprafață de 700 de metri pătrați și este amplasată în Nativa Park din Bucium, zona Bârnova, iar dacă totul va decurge conform planurilor fondatorilor, va fi inaugurată pe data de 1 iunie. Grădina va fi practic un habitat complex și divers, amenajat pentru a oferi condiții optime pentru fluturi, dar și pentru plantele tropicale și diversele flori din care fluturii se hrănesc cu nectar.

„Interiorul grădinii este amenajat cu plante tropicale și diverse flori din care fluturii se hrănesc cu nectar. Pe lângă acestea, avem un lac cu peștișori și niște cascade mici. Este important de menționat că în grădină se mențin condițiile favorabile pentru fluturi, respectiv temperatura de 25°C și un nivel înalt de umiditate, ca în pădurile tropicale. Am început să lucrăm cu fluturii în 2020, iar afacerea a fost inițiată în Moldova, unde în anul 2022 am deschis prima grădină cu fluturi. Mai târziu a apărut și o filială în Ucraina, unde ne ocupam de vânzarea fluturilor. Anul acesta ne vom extinde în Iași și vom deschide a doua grădină cu fluturi în Moldova. Așadar, în total sunt trei grădini. Deocamdată preferăm să nu oferim informații referitoare la costul investițiilor“, a explicat Anastasia Sapovalov.

UE alocă 300 de milioane de euro, în premieră, pentru achiziții comune de armament și sprijin pentru Ucraina

Uniunea Europeană a aprobat pentru prima dată finanțarea achizițiilor comune de armament de către statele membre, inclusiv rachete și muniție, care vor fi parțial direcționate către Ucraina. În cadrul mecanismului „Întărirea industriei europene de apărare prin achiziții comune” (EDIRPA), au fost selectate cinci proiecte, fiecare beneficiind de un buget de 60 de milioane de euro. Valoarea totală a finanțării se ridică la 300 de milioane de euro, potrivit anunțului făcut pe 14 noiembrie de oficialii de la Bruxelles, scrie moldova1.md citată de DW.

„Este pentru prima dată când folosim bugetul UE pentru a sprijini statele membre în achizițiile comune de produse de apărare”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta Comisiei Europene.

Achizițiile includ sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, vehicule blindate moderne și muniție. Aproximativ 20 de state membre sunt implicate în aceste proiecte, unele participând pentru prima dată în inițiativa EDIRPA.

Măsurile au ca scop eliminarea „deficiențelor critice” din potențialul de apărare al UE, accentuate în urma sprijinului oferit Ucrainei. Majoritatea proiectelor vizează achiziționarea de echipamente destinate Ucrainei, pentru a susține capacitățile sale de apărare în fața agresiunii externe.

Proiectele au fost selectate în urma unui concurs organizat de Comisia Europeană în luna martie.

Poșta Moldovei, pregătită să elibereze compensațiile

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” anunță că este pregătită să elibereze compensațiile pentru perioada rece a anului și colaborează în acest sens cu instituțiile competente. Precizarea vine în contextul în care, beneficiari de compensații la energie, care nu au carduri bancare, vor ridica banii la poștă, transmite IPN.

„Conform prevederilor legale și în strânsă colaborare cu autoritățile și instituțiile competente, întreprinderea va asigura plata acestora conform procedurii stabilite, pentru a sprijini cetățenii din întreaga țară. În acest context, așteptăm cetățenii care beneficiază de compensații să se apropie în orice oficiu poștal din țară, pentru a le ridica”, se arată într-un comunicat de presă.

Compensațiile pentru energie se acordă, în acest an, sub formă monetară, oferită direct fiecărei gospodării eligibile pe cardul bancar al solicitantului sau la poștă. Sunt eligibile toate gospodăriile încălzite pe bază de gaze naturale, energie termică și electrică sau combustibil solid (lemne, cărbuni, pelete, brichete).

Pentru a primi compensații pentru noiembrie, doritorii trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie. În perioada sezonului rece (noiembrie-martie), cererile pot fi depuse oricând, dar compensațiile nu vor fi acordate pentru lunile precedente. Dacă cererea a fost depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

Până în prezent, au fost depuse circa 465 de mii de cereri pentru compensarea costurilor la energie pentru sezonul rece 2024-2025, dintre care peste 238 de mii au fost completate cu ajutorul registratorilor.

14 programe noi de studii în universitățile din țară, printre care „Inteligența artificială și știința datelor”

Trei universități din R. Moldova au lansat 14 programe noi de licență și master în noul an de studii. Reprezentanții Ministerului Educației spun că programele au fost adaptate la cerințele pieței muncii, așa încât să permită angajarea mai ușoară a viitorilor specialiști, scrie Europa Liberă

La noile specialități s-au înscris 319 studenți, iar 185 dintre aceștia sunt la masterat. Cei mai mulți studenți au optat pentru disciplina „Știința datelor” de la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde au fost înmatriculați 90 de studenți la licență și 44 – la master.

La un alt program de master „Managementul dezvoltării personale și consiliere organizațională” de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au înscris 37 de studenți, iar programul „Inteligența artificială și știința datelor” de la Universitatea de Stat din Moldova a atras 17 studenți.

Cinci programe noi de licență și opt de master au fost deschise la Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Universitatea de Stat din Moldova.

Un nou program de master va fi introdus în perioada următoare și la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul. De asemenea, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, alte 63 de programe din șapte instituții de învățământ superior din țară au fost modernizate ca să asigure o mai bună pregătire a tinerilor pentru ca aceștia să poată ulterior să-și găsească mai ușor un post de muncă.

Acum doi ani, în mai multe universități din R. Moldova au fost inițiate specialități noi în cadrul programului „Profesiile Viitorului”. Este vorba despre: animație, game design și new media.

În anul de studii 2024-2025 în universitățile din țară au fost înmatriculați peste 13.000 studenți la licență (buget și contract), față de circa 11.000 în 2023. Dreptul, economia și IT-ul au fost cele mai solicitate de tineri.

Screening și consultații medicale gratuite pentru locuitorii din trei raioane
Articolul anterior
Circa 4.000 de încălcări în trafic, înregistrate în zilele de odihnă
Articolul următor